29/11/16

Δυνατό καταιγιδο-τριήμερο!

*Προστέθηκαν κάποια στοιχεία ακόμη και έγινε μια μικρή διόρθωση - 03.12.2016=========================================================

Κάτι από τα όχι και τόσο παλιά χρόνια, θύμησε ο καιρός τις τελευταίες 3 μέρες (και) στην Αττική. Έχουμε τέλος Φθινοπώρου, είναι τέλη Νοεμβρίου, μεθαύριο μπαίνει Δεκέμβρης, οπότε μία απολαυστική βροχο-κακοκαιρία με συνεχείς καταιγίδες, ακολουθούμενη από κρύο και χιόνια ως τα πεδινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και τα ημι-ορεινά της νότιας (και τα ΒΠ της Αττικής από ότι φαίνεται), είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Άλλο αν η κλιματική νέα τάξη πραγμάτων μας έχει κάνει να τα ξεχάσουμε αυτά.

Ο υετός που σημειώθηκε είναι αρκετός αλλά μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια για Νοέμβριο μήνα, καθώς τέτοιες ακρότητες και εξάρσεις εμφανίζονται συχνά αυτή τη περίοδο και λόγω του μεταβατικού σταδίου από το καλοκαίρι με τις θερμές και υγρές αέριες μάζες του, προς τον χειμώνα με τις ψυχρές και γενικά ξηρότερες. Στη Κυψέλη σημειώθηκαν 105 mm στην σφοδρή και διαρκώς ανατροφοδοτούμενη καταιγίδα που έπληξε όλο το λεκανοπέδιο τα ξημερώματα της 27/11 για πολλές ώρες. Κυρίως επηρεάστηκαν τα γνωστά σε αυτές τις περιπτώσεις, κεντρικά και ανατολικά τμήματα της πόλης με την αθροιστική βροχόπτωση για εκείνη τη μέρα να φτάνει στον Ζωγράφο σχεδόν τα 130 mm, τους Αμπελοκήπους τα 126 mm, στη Κυψέλη τα 114 mm και στον Βύρωνα τα 112 mm. Ενδεχομένως να υπήρξαν και άλλοι κεντρικοί σταθμοί που πέρασαν τα 100 mm (π.χ. τα Πατήσια) ωστόσο σταμάτησαν να μεταδίδουν την ώρα της σφοδρής καταιγίδας (*Τελικώς τα Πατήσια κατέγραψαν 92,4 mm αν δεν χάθηκαν δεδομένα). Εδώ φαίνεται ο χάρτης από τους σταθμούς του δικτύου του Meteoclub, του ΕΑΑ και ιδιωτών με την αθροιστική βροχόπτωση για τις 27/11. Με κόκκινο σημειώνεται η περιοχή που επλήγη περισσότερο στο κεντρικό λεκανοπέδιο. To storm total για το τριήμερο για τη Κυψέλη ήταν 145 mm.


Φυσικά και πάλι οι ραγδαιότητες ήταν μεγάλες παντού. Π.χ.

Πατήσια πάνω από 250 mm/h τη στιγμή που σταμάτησε να μεταδίδει...


Περιστέρι 235 mm/h


Περισσός πάνω από 226 mm/h τη στιγμή που επίσης σταμάτησε να μεταδίδει...


Γκάζι/Κεραμεικός 210 mm/h


Η διαρκής ανατροφοδότηση των καταιγίδων οδήγησε σε πλημμύρες τοπικά.

Πολυ-πύρηνες καταιγίδες συνέχισαν να σημειώνονται και το μεσημέρι της Κυριακής αλλά και τα ξημερώματα της Δευτέρας όπως και το μεσημέρι αλλά και το βράδυ της Δευτέρας. Η διαρκής τροφοδοσία των χαμηλότερων στρωμάτων με θερμές και υγρές αέριες μάζες από τον Σαρωνικό και η σύγκλιση επιφανειακού ΝΝΔ με ΝΑ ήταν η κύρια γενεσιουργός αιτία και το Σάββατο και τη Κυριακή. Τη Δευτέρα το μεσημέρι υπήρξε και τραφ, ενώ το βράδυ υπήρξε πέρασμα του κέντρου του χαμηλού από κοντά με προμετωπικές καταιγίδες να συνοδεύουν το ψυχρό που ακολούθησε.

Φωτογραφία από τις πρώτες καταιγίδες του Σαββάτου (το βράδυ), θέα προς Ν Υμηττό, Ελληνικό από Πειραιά


Η ακόλουθη από τον Akis Meteo (https://www.facebook.com/photoALgraphy)


Στις καταιγίδες που ακολούθησαν τα ξημερώματα της Κυριακής και πριν την υετική εισβολή, το χαρακτηριστικό ήταν οι επικίνδυνοι κεραυνοί εντός του αστικού ιστού. Σημειώθηκαν ζημιές σε υποσταθμούς, αλεξικέραυνα ενώ κεραυνοί έπεφταν ακόμη και στους δρόμους. Εδώ μία χαρακτηριστική φωτογραφία από κοντινό κεραυνό στο Θησείο, κοιτώντας προς Πειραιώς!


Η ακόλουθη είναι μία σύνθετη φωτογραφία από εκείνη τη νύχτα, από τον Γιάννη Μάνεση (μέσω του Severe Weather Greece).


Εδώ ένα χαρακτηριστικό βίντεο με κάποια κοντινά κεραυνίδια από τη Κυψέλη εκείνο το βράδυ.Το ξημέρωμα της 27/11, μετά τη καταιγίδα με τα τέρατα να έχουν φύγει πίσω από τον Υμηττό και το Λυκαβηττό...


Κάποιο είδος atmospherical gravity wave που ίσως να σχετίζεται με τα ισχυρά ανοδικά των πολύωρων καταιγίδων που έπληξαν την Αττική;


Λίγο πριν τη καταιγίδα της Δευτέρας το βράδυ, κοιτώντας προς Σαρωνικό


Κεραυνοί προς τα βόρεια, αργότερα (με δυσκολία καθώς έβρεχε αρκετά)


Υπέροχη φωτογραφία το βράδυ της Δευτέρας στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών από τον Αλέξανδρο Φιλιππόπουλο


6 σχόλια:

Maria Di είπε...

Ωραιότατη αναφορά και ανάλυση! Πήρα πλήρη εικόνα των ωρών του Σαββατοκύριακου που έλειπα εκτός Αθηνών αλλά και για το σύνολο της κακοκαιρίας!

serenata είπε...

Εκπληκτικές φωτογραφίες!
Και στην Ανατολική Αττική είχαμε καταιγίδες και πολύ βροχή.
Ειδικά χθες(Δευτέρα)βράδυ για μια ώρα περίπου είχαμε πολλούς κεραυνούς και βροχή, σε σημείο να φοβάσαι να βγεις!

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Μαρία χαίρομαι για αυτό :-)

Serenata, πράγματι χθες ήταν η μέρα της ανατολικής Αττικής όσο αφορά τις καταιγίδες! :-) Όσο για τις φωτογραφίες, οι φωτογράφοι σε ευχαριστούν :-)

Seventh Chord είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Yannis Manesis 2 είπε...

Υπέροχες αναφορές, διαγράμματα, χάρτες και φωτογραφίες! Πραγματικά ψάχνω να βρω την ώρα που θα καταφέρω να ξεκολλήσω από αυτό το blog! Εξαιρετική δουλειά! :)

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Γιάννη πολλά ευχαριστώ για τα σχόλια σου. Αυτό θέλω και γω και μακάρι να είχα περισσότερο χρόνο για να έκανα πιο λεπτομερή δουλειά. Επίσης να σου δώσω τα εύσημα για τις εξαιρετικές φωτογραφίες και το φοβερό υλικό που βγάζεις σε κάθε κακοκαιρία!!! Τα σέβη μου!