Όπως έχει αναφερθεί και στο άρθρο περί του κλίματος της Αττικής, η "επικίνδυνη ζώνη" (χρονικά), όπου σημειώνονται οι σφοδρότερες καταιγίδες του έτους, είναι, κατά μέσο όρο, από το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη ως τα τέλη Νοέμβρη. Για παράδειγμα, μόνο χτες (21/10) και σήμερα (22/10) έχουμε τις "επετείους" 2 πρόσφατων ιστορικών καταιγίδων (εκείνης στις 21-22/10/1994 και της περσινής 22/10/2015). Αν πάμε παλαιότερα, θα βρούμε πολλές, δυστυχώς θανατηφόρες, καταιγίδες, μέσα σε αυτό το διάστημα (βλέπε πίνακα στο τέλος αυτού του άρθρου). Επομένως, τέτοιας έντασης καταιγίδες, σε αυτό το χρονικό διάστημα, είναι αναμενόμενες.
Η σημερινή καταιγίδα είχε μια ιδιομορφία, περίπου (αλλά όχι ακριβώς) ίδια με εκείνη πριν 2 βδομάδες. Πάλι το χαμηλό ερχόταν από τη νότια Αδριατική και πάλι θα είχαμε τα μέτωπα να μας έρχονται από ΒΔ κατεύθυνση (όχι ιδιαίτερα ευνοική για Αττική), ωστόσο αυτή τη φορά, αντί να περάσει από βόρεια και μέσω Χαλκιδικής να φύγει ανατολικά, το κέντρο του θα πλησίαζε στη ΒΔ Πελοπόννησο. Οπότε η κατάσταση, ναι μεν ήταν καλύτερη από τη περασμένη φορά, αλλά δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία σε πρώτη φάση. Σε δεύτερη ωστόσο και βλέποντας τις καταιγίδες να είναι ιδιαίτερα ενεργητικές στα δυτικά τμήματα της χώρας το βράδυ (όπως και στις 7/10),
(Πηγή Blitzortung)
δημιουργήθηκε η υποψία πως θα υπάρξει κάτι ευνοικότερο για την Αττική. Η αστάθεια υπήρχε και το ΜetOffice επέμενε στη διέλευση 2 ψυχρών μετώπων πάνω από την Αττική, χωρίς να "σπάσουν", όπως στη πρόγνωση της 7/10.
(Πηγή MetOffice).
Σημειώθηκαν και πάλι μεγάλες ραγδαιότητες σε πολλούς σταθμούς και μάλιστα κάποιοι είχαν και παραπάνω από ένα κύματα. Το Μενίδι έγραψε 288 mm/hr
το Νέο Φάληρο 281 mm/hr
ενώ οι κεντρικές περιοχές ως τα 260 mm/hr (π.χ. Πατήσια)
Ο υετός άγγιξε τα 50 mm εντός 2-3 ωρών. Στη Κυψέλη καταγράφηκαν συνολικά 59 mm σε 2 κύματα (31 mm το πρώτο, το πρωινό και 28 mm το δεύτερο).
(Χάρτης: Metar.gr)
Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις όπως καταγράφηκαν από το Blitzortung (να τονιστεί εδώ ότι το συγκεκριμένο σύστημα, λόγω έλλειψης ανιχνευτών στη χώρα μας, καταγράφει μόνο ένα τμήμα των εκκενώσεων. Ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος)
========================================================
Εικόνες από την εισβολή με μεγάλες ραγδαιότητες στη Κυψέλη (εικόνα λίγο πριν, για σύγκριση, και κατά τη διάρκεια!)
Εικόνα κεραυνού από τη κάμερα του Meteo στο κέντρο της Αθήνας.
Εικόνα κεραυνού στην Ακρόπολη από τη Πολυ Τριγκα μέσω Severe Weather Greece.
Κεραυνοβόληση στον Πειραιά, από τον Akis Meteo! (Ιδιαίτερα μετά το 2:50'' και το 4')
Ένα μικρό χρονογράφημα από το μπάσιμο του δεύτερου (κυριοτερου) κύματος
22/10/16
Μπαίνοντας στην... "επικίνδυνη ζώνη"
Ετικέτες
βροχή,
καταιγίδα,
καταιγίδα στην Αθήνα,
Οκτώβριος 2016,
φθινόπωρο,
Autumn,
October 2016,
rain,
thunderstorm,
thunderstorm in Athens
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Στην Ανατολική Αττική η μέρα ξεκίνησε με ήλιο, σιγά σιγά συννέφιασε, σκοτείνιασε ο τόπος(σαν να νύχτωσε)και άρχισε να ψιλοβρέχει.
Μετά άρχισε η δυνατή βροχή με αέρα και προς το τέλος είχαμε αστραπές και βροντές.
Ευχαριστώ για το βιντεάκι, πολύ καλό!
Εγώ ευχαριστώ για τη καιρική περιγραφή της ημέρας! :-)
Δημοσίευση σχολίου