22/10/15

Twister Day!

Ανανέωση με νέα στοιχεία: 01.10.2017


Ιστορική η σημερινή μέρα στην Αθήνα και στην Αττική γενικότερα με το tornado outbreak όπως αποδείχθηκε. Όπως γνωρίζετε τόσο και από το αφιέρωμα στο κλίμα της Αττικής όσο και από το αρχείο καταιγίδων... το διάστημα 15/10-20/11 χοντρικά, είναι εκείνο που έχει δώσει τις πιο ισχυρές καταιγίδες στο λεκανοπέδιο από κάθε άποψη.

Η σημερινή μέρα είχε τουλάχιστον 3 tornadic supercells, το ένα το πρωί με τουλάχιστον 1 καταγεγραμμένο και επιβεβαιωμένο σίφωνα ξηράς από τα Τουρκοβούνια στη Κυψέλη στις 1030-1045 το πρωί (εκεί έκανε για 1η φορα touch down σύμφωνα με βίντεο από κάτοικο της περιοχής) και βορειοανατολικότερα, άλλο ένα το μεσημέρι στις 1245 με άλλο ένα επίσης επιβεβαιωμένο σίφωνα ξηράς προς το Αιγάλεω (βλέπε βίντεο παρακάτω) και ένα προς το Λαύριο περίπου στις 2 το μεσημέρι με έναν ακόμη επιβεβαιωμένο σίφωνα ξηράς.

Συνολικά έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 4 υδροσίφωνες (tornadic) στο Σαρωνικό και κοντά στο Σούνιο (βλέπε βίντεο παρακάτω), 3 σίφωνες ξηράς (2 στην Αθήνα και 1 στο Λαύριο) και 1 funnel στο λεκανοπέδιο σήμερα!

Εικόνα του 1ου σίφωνα ξηράς από το βίντεο του Constantinos Stathopoulos (Το βίντεο μπορεί να βρεθεί σε αυτό το σύνδεσμο)


Κεραυνός μαζί με τον 1ο σίφωνα από το βίντεο του Constantinos Stathopoulos


Βίντεο του 1ου από τον Αλέξανδρο ΚαραγιάννηΣτιγμιότυπα από τον 1ο προερχόμενα από αυτό το βίντεο


Εικόνα από τον 2ο στο Αιγάλεω, από τον Akis Meteo


Βίντεο από τον 2ο από τον Akis MeteoΈνα funnel cloud παραμένει ακόμη χωρίς επιβεβαίωση και καταγράφηκε από τη κάμερα του Μενιδίου το μεσημέρι. Πρόκειται για διαφορετικό από τους παραπάνω δυο.


Η διαδρομή των 2 σιφώνων του λεκανοπεδίου (προσεγγιστικά). Το κόκκινο είναι η διαδρομή όπου είχαν επαφή με το έδαφος και το πορτοκαλί δηλώνει πιθανότητα για επαφή, χωρίς βεβαιότητα. Για τον δεύτερο, υπήρξαν πληροφορίες από τον Akis Meteo που ήταν παρόν στη καταγραφή του, μαζί με τον Στέλιο Φουρτουλάκη.


Οι (τουλάχιστον) 3 υδροσίφωνες στον Σαρωνικό από πλοίο από τον Αθανάσιο Σατολια.


Βίντεο από έναν ακόμη tornadic υδροσίφωνα κοντά στην Ολυμπιακή Μαρίνα στο Λαύριο

Ένας ακόμη σίφωνας ξηράς πιθανότατα EF1, κρίνοντας από τη περιγραφή των ζημιών, την ένταση του ανέμου και τις εικόνες που ακολουθούν. Συγκεκριμένα στο άρθρο αυτό αναφέρεται ότι "Πέρασε (σ.σ. ο σίφωνας) από την κεντρική λεωφόρο Αθηνών Σουνίου κατά μήκος του μαντρότοιχου του πρώην εργοστασίου της ΙΖΟΛΑ, ξήλωσε στέγες ελαφρού τύπου και λαμαρίνες, ενώ ξερίζωσε τρία μεγάλα δέντρα, κλείνοντας την κεντρική αρτηρία. [...] Ανυπολόγιστες ζημιές υπέστησαν 60 σχεδόν σκάφη στην περιοχή του λιμανιού του Λαυρίου. Η ταχύτητα του ανεμοστρόβιλου που άγγιξε τα 150 χιλιόμετρα κατέστρεψε τα σκάφη μήκους 15-20 μέτρων. Τα περισσότερα ήταν ιστιοπλοϊκά και ήταν τοποθετημένα πάνω σε βάσεις στην αλάνα του λιμανιού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων η καταστροφή μεταφράζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ..."

Εικόνες από τις καταστροφές στο Λαύριο. Πηγή: http://www.lavriaki.gr/?p=50897


To 1o εκρηκτικό supercell όπως φαινόταν από τη Κακιά Σκάλα (Φωτ.: Νικόλαος Πανταζής)


Ο υετός που καταγράφηκε στην Ελλάδα αλλά και την Αθήνα ήταν αρκετός. Άνω των 180 mm σε ελάχιστες ώρες στο λεκανοπέδιο (ιδιαίτερα τα ΒΔ), ποσά που θυμίζουν την υπερ-καταιγίδα του 1977!


Χαλάζι ~4+ εκ σε διάμετρο, στο Περιστέρι (και όχι μόνο). Η εικόνα από λόφο αξιωματικών, με πηγή τον Άρη Χατζή και το Greece Meteogroup στο Facebook


Πλημμύρες σε Ν. Ιωνία (Φωτ.:Γιώργος Πανάγος)


Κερατσίνι (Πηγή: Ανδριάννα Μπαλτουμά)


Μενίδι (Πηγή: Λευτέρης Τραϊκόγλου)


Ασπρόπυργο (Φωτ.: Νικόλαος Πανταζής)


Σταθμός Ν. Ηράκλειο ΗΣΑΠ (Φωτ.: FayFotini Blue)


=================================================

Πρόβλεψη από το μοντέλο του Άγγελου Λαμπίρη


Δορυφορικές με Τ κορυφών νεφών από το ΕΑΑ (noa.gr) την ώρα του 1ου supercell.


Εικόνα από το Reflectivity Radar της Σμύρνης στη Τουρκία (το παρέχει το meteoclub.gr μέσω αυτού του συνδέσμου) την ώρα του 2ου supercell στην Αθήνα, δυτικά προς το Αιγάλεω.


Αν κάνετε zoom-in στη παραπάνω εικόνα, πιθανόν να παρατηρήσετε αυτό που ίσως μοιάζει με hook echo (σημειωμένο πάνω στο χάρτη, στην δεύτερη εικόνα με κόκκινη διακεκομμένη) το οποίο συμπίπτει και χωρικά και χρονικά με αυτό που παρατηρήσαμε στο έδαφος (0945 Ζ = 1245 τοπική ώρα). Βέβαια με τόσο κακή ανάλυση δύσκολο να αποφανθεί κάποιος με σιγουριά, παρόλο που ο χώρος και ο χρόνος συμπίπτουν.


Εικόνες radar αγορασμένες από την ΕΜΥ, την ώρα του 2ου Supercell (1230 - 1315 τοπική, ήτοι 0930-1015 UTC)


=================================================

ΦΩΤΟΣ ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ --- ΠΡΩΙ

Ο συγκεκριμένος, 2-3' μετά, 500 μέτρα πιο ΒΑ από μένα κάνει touch down και αποτελεί τον 1ο σίφωνα για τη μέρα αυτή!


=================================================

ΦΩΤΟΣ ΑΠΌ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ --- ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Λίγα μόλις λεπτά μετά το touch down στο Αιγάλεω. Διακρίνεται η "μύτη" γύρω από την οποία περιστρεφόταν όλο το νέφος.


Video-frame πολύ κοντινού κεραυνού:


=================================================

ΦΩΤΟΣ ΑΠΌ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ --- ΑΠΟΓΕΥΜΑ & ΒΡΑΔΥ


Bolt from the blue στο Αιγάλεω


=================================================

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΌ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ

Το βίντεο από τη σημερινή μέρα στην Αθήνα. Χωρίζεται σε 3 μέρη: Τα 2 tornadic supercells και στο 3ο τα νυχτερινά φωτορυθμικά προς τα ΒΑ (ιδιαίτερα μετά το 2:15'').Ακόμη ένα βίντεο, από το 2ο tornadic supercell με κανονική ροή και φυσικό ήχο. Το βίντεο ξεκινά περίπου 10'' μετά το touch down που κατέγραψε ο Άκης (βλέπε βίντεο πιο πάνω). Ωστόσο φαίνεται το στροβιλιζόμενο τέρας με το wall και το funnel (ενδεχομένως να κάνει touch down σε κάποια διαστήματα χωρίς να φαίνεται). Στο 0:56'' ένας εντυπωσιακός διπλός πολύ κοντινός κεραυνός (και πιστέψτε με πολύ τρομακτικός, καθώς ήμουν έξω και τον είδα live). Στο τέλος του βίντεο, το τρίποδο με τη κάμερα είναι έτοιμα να "πετάξουν" από τον αέρα όπως θα δείτε. Τελικά όντως έπεσαν κάτω! Ευτυχώς δεν έσπασε η κάμερα. Αυτό το τελευταίο δευτερόλεπτο της πτώσης, για κάποιο λόγο δεν κατεγράφη από τη κάμερα.7 σχόλια:

Unknown είπε...

πολυ καλη η αναλυση της ημερας....ειδικα το πρωτο μπασιμο που δεν ειδα δυστυχως εγω ειναι εντυπωσιακο...εικονες απιστευτες χτες κ δυστυχως με επιπτωσεις σε ζωες.

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Ευχαριστώ πολύ Ανδριάννα!

Δυστυχώς... αυτές οι καταιγίδες σε αυτό το διάστημα είναι πολύ ύποπτες για καταστροφές και θύματα. Συμβαίνει συχνότατα αυτή την εποχή.

Unknown είπε...

Απιστευτη καταιγιδα και εντυπωσιακα νεφη που πρωτη φορα ειδα!

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Όντως Philip, ήταν μία εντυπωσιακή μέρα στο σύνολο της :) Ακόμη βρίσκω υλικό. Π.χ. πρόσθεσα άλλα 2 βίντεο από Σούνιο (ένας ακόμη tornadic waterspout βιντεοσκοπήθηκε εκεί και πρέπει να είναι ο ίδιος που έδωσε και τις ζημιές στο Λαύριο μετά).

Χρήστος Παπασούλης είπε...

Δυστυχώς δεν κατάφερα να την ζήσω την καταιγίδα στην περιοχή μου(Χαϊδάρι)ήμουν σχολειο στην καντζα (όπου εκεί δεν είχε πολλά ηλεκτρικά αλλά μεγάλα ύψη βροχης).Μου είπαν ή δικοί μου πως η βροχή ήταν τέτοια που ο κήπος μας έγινε λίμνη από την βροχόπτωση.Ομως κατάφερα να βιντεοσκοπησω την βραδινή καταιγίδα.
Πραγματικά πάντως εντυπωσιακή καταιγίδα.
Έχω όμως 2 απορίες.1ον γιατί εμφανίστηκε αυτή ή κίτρινη λάμψη στα σύννεφα του πρώτου supercell και
2ον ή καταιγίδα της 24/10/2015 δεν κατατάσσεται στα ιστορικά?

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Athens Greece Thunderstorms, η κίτρινη αυτή λάμψη (άλλες φορές είναι πρασινωπή) σχετίζεται με την ύπαρξη χαλαζιού στη καταιγιδοφόρα νέφωση. Συνήθως είναι πρασινο-γάλαζη και έχει να κάνει με τη διάθλαση του ηλιακού φωτός μέσα από τη μάζα των χαλαζόκοκκων εντός του νέφους. Αυτό, μέχρι πρόσφατα ήταν εμπειρικό δεδομένο (δηλαδή ξέρεις πως αν δεις το νέφος να πρασινίζει, τότε είναι χαλαζοφόρο), ωστόσο έρχεται να το επιβεβαιώσει και επιστημονική έρευνα.

Όσο αφορά για τη καταιγίδα αυτή (στις 22/10/2015), προσωπικά τη βάζω στις ιστορικές. Απλά όταν πρωτογράφτηκε το άρθρο δεν γνωρίζαμε όλα τα δεδομένα (π.χ. για τους 3 μεσωκυκλονικούς υδροσίφωνες στο Σαρωνικό, για το σίφωνα στο Λαύριο, κ.λπ.). Τώρα που γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα, μπορούμε να πούμε πως ήταν όντως μια ιστορική μέρα :-)

Χρήστος Παπασούλης είπε...

Λαθος ημερομηνία.
Ήθελα να γράψω 24/10/2014
Αυτά που έγιναν στο ήλιον κλπ.