18/12/12

Καταιγίδες, shelf cloud, χαλάζι και αρκετό νερό

Λίγο από όλα έχει ο Καιρός από χτες το βράδυ. Μετά τη καταιγίδα που επηρέασε τη νύχτα το λεκανοπέδιο (εικόνες: http://antisimvatikos.blogspot.gr/2012/12/blog-post_18.html) έντονες βροχές από το πρωί κάνουν την εμφάνιση τους μαζί με μπουμπουνητά. Ποτάμια οι δρόμοι και ξαφνικά κατά τις 12 το μεσημέρι, η κάμερα nifada (πηγή: http://nifada.com/webcam/panorama_large.htm) κατέγραψε ένα μεγαλοπρεπές shelf cloud (στιγμιότυπο από Γιώργο Πελεκάνο & Στρατή Βουγιούκα μέσω nifada):αλλά και ένα funnel cloud (?) (στιγμιότυπο από Στρατή Βουγιούκα μέσω nifada):


Οι εικόνες που ακολούθησαν, εντυπωσιακές (από Κυψέλη)...


Παρατηρήστε το χαλαζοφόρο νέφος (κεντρική περιοχή φωτογραφίας, στη πραγματικότητα πρασινίζει έντονα εκεί) που περνά προς τα ανατολικά πάνω από το Λυκαβηττό. Αργότερα αναφέρθηκε χαλάζι τουλάχιστον στου Ζωγράφου από Jordan Galanis αλλά και στο Γαλάτσι.


Σε αυτή την εικόνα, έχω εντείνει το contrast για να φανεί η εντυπωσιακή δομή της νέφωσης. Σε αυτό το σημείο είχαμε απότομη ενίσχυση των ανέμων (υποψιάστηκα funnel ή σίφωνα, κάτι που επιβεβαίωσε η κάμερα της nifadas παραπάνω)Υετός από χτες, χοντρικά γύρω στα 30-40 mm στο Λεκανοπέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: