14/10/10

Αναφορά 2 καταιγίδων

Ενώ μέχρι το μεσημέρι τα πράγματα κυλούσαν ήρεμα, ο ουρανός σκοτεινιάζει από τα δυτικά και ένας καταιγιδοφόρος πυρήνας μπαίνει στο Σαρωνικό. Η υπέρυθρη δορυφορική δείχνει την ταχύτατη ανάπτυξη του. Ο ουρανός εκείνη τη στιγμή κοιτώντας δυτικάκαι η σταδιακή είσοδος της καταιγίδας στο Λεκανοπέδιο απο τα δυτικά.

Υπήρχαν και σύννεφα που κινούνταν απο καθαρά ανατολικές διευθύνσεις οπότε μάλλον αυτό το ανατολικό ρεύμα τελικά "έσκισε" τη καταιγίδα στα 2. Ο ένας πυρήνας είναι αυτός που μπηκε απο τα δυτικά και ο άλλος έφυγε νοτια-νοτιοανατολικά. Εδώ ένα βίντεο που δείχνει όλη την εξέλιξη της καταιγίδας μέσα σε 1,5 λεπτό (συνίσταται να το δείτε σε HD 720p στο youtube για ευκολία).Η καταιγίδα ήταν γενικά φτωχή σε υετό εκτός απο τα δυτικά τμήματα όπου έπεσαν ~20 mm.
Τελικά, ο ουρανός καθάρισε γρήγορα. Τα δυτικά μετά τη καταιγίδαο πυρήνας που φεύγει βορειοανατολικάκαι ο πυρήνας που έφυγε νοτιοανατολικά, φαίνεται πίσω απο το Λυκαβητο


Η υψηλή αστάθεια (Cape 1076 J/Kg, LI -3, TTI 46 με αυξανόμενες τάσεις σύμφωνα με gfs) και η υγρασία έκαναν το θαύμα τους.Δεν είχαμε τελειώσει ακόμα όμως. Νέος πυρήνας αναπτύσσεται πάλι απο τα βορειοδυτικά και η άκρη του περνά απο τον Κορινθιακο και πάνω απο την Αθήνα. Ένα υπερθέαμα αστραπών και κεραυνών ακολουθησε. Ξεκίνησε με μακρυνές αστραπές
και συνέχισε με κεραυνούς που πλησίαζαν και τελικά έφτασαν και στο κέντρο. Ακολούθησε μια σύντομη μπόρα.


Εδώ φαίνεται ο χάρτης ηλεκτρικών εκκενώσεων για σήμερα απο το ΕΑΑ.Και εδώ ένα βίντεο με το τι έγινε το βράδυ. Είναι σε σειρά αυξανόμενης έντασης αλλα και κατα χρονολογική σειρά. Προτείνεται να το δείτε στο youtube σε ανάλυση HD και αφού κάνετε expand για να το απολαύσετεΩστόσο πρόβλημα συνεχίζει να αποτελεί ο ετήσιος υετός καθώς βρίσκεται ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το 2010, έχει πολύ θέαμα (κεραυνοί κλπ) αλλά απο ουσία (υετός) δεν πάει καθόλου καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: