11/9/10

Η πρώτη καταιγίδα του Φθινοπώρου

Μια τυπική καταιγίδα χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα, έκανε ποδαρικό για το Φθινόπωρο του 2010 στην Αθήνα. Το GFS έβλεπε αυτή τη τάση η οποία επιβεβαιώθηκε.
Ο Καιρός, ως το μεσημέρι ήταν καλοκαιρινός αλλά νεφώσεις άρχισαν να καλύπτουν τον ουρανό και τις πρώτες απογευματινές ώρες ο νοτιοδυτικός ορίζοντας απο τη μεριά του Σαρωνικού "εκλεισε" γρήγορα σκοτεινιάζοντας τα πάντα...Ένα βιντεάκι περιγράφει τη κατάσταση στα σύντομα. Υπήρξε ποτιστική βροχή για καμια ώρα αλλα το ξέσπασμα κράτησε 5 λεπτά. Σύνολο υετού στη Κυψέλη 8 mm, αλλα υπήρχαν και περιοχές στο Λεκανοπέδιο που ξεπέρασαν τα 20 mm.Καθώς η σεμνή "παράσταση" τελείωνε, φάνηκαν μεγάλα mammatus τα οποία όμως ήταν δύσκολο να φωτογραφηθούν καθώς βρίσκονταν στη κατακόρυφο. Επίσης, υπήρξε και ουράνιο τόξο αλλα και κάποιοι ιριδισμοί (βλ. σύννεφο δεξιά)Η δύση του ηλίου, μας βρήκε κάπως έτσιΟι μυρωδιές ήταν υπέροχες. Το σνιφάρισμα πήγαινε σύννεφο.

Ακολουθεί ο χάρτης ηλ. εκκενώσεων του ΕΑΑ για σήμεραΣαφώς χρειάζονται πολλά. Πρέπει να πέσουν περίπου 400 mm στους 3,5 επόμενους μήνες για να φτάσουμε το μέσο όρο. Προς το παρόν το 2010 αποδεικνύεται εξαιρετικά άνομβρη χρονιά!

1 σχόλιο:

thanos είπε...

ειμαστε πολυ πισω στα χιλιοστα..το μονο που μενει ειναι να βαλει η φυση το χερακι της μπας και ερθουμε στα ισια μας..
ωραιες οι φωτο κα το videaki!