15/8/24

Ακόμη μία φωτιά σε αυτό το κολασμένο καλοκαίρι

Για μια ακόμη φορά, μετά από αυτήν εδώ πριν λίγες ημέρες, στα μαύρα ο ουρανός της Αττικής, αυτή τη φορά από φωτιά στα ΒΑ του λεκανοπεδίου προς Πεντέλη. Το βράδυ της Κυριακής 11/8 ήταν εφιαλτικό με την πυρκαγιά να παίρνει μεγάλες διαστάσεις και να καίει σπίτια. Τελικώς η φωτιά έφτασε αφού μπήκε στο μπετόν του αστικού ιστού στις 12/8 το βράδυ. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 1 νεκρή γυναίκα εντός της πόλης!

Εντυπωσιακή σταχτόπτωση με τις καύτρες να έχουν μέγεθος νιφάδων (!) σημειωνόταν στις περιοχές πέριξ του Υμηττού όπου φύσαγε ο άνεμος τον καπνό της φωτιάς από την Πεντέλη, κυρίως τα ξημερώματα της Δευτέρας. 

Τη Δευτέρα το πρωί όλος ο ανατολικός ορίζοντας ήταν εντελώς μαύρος από το τείχος καπνού που έμοιαζε με αντάρα καταιγίδας.

Φυσικά, δεν γλίτωσε ούτε το αστεροσκοπείο της Πεντέλης. Τραγικές εικόνες από την κάμερα του ΕΑΑ.




Ακολουθεί χάρτης με τα καμένα των τελευταίων ετών.

Πηγή: https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=3355.

5/8/24

Αυγουστιάτικη καταιγίδα

Πιθανό υπερκύτταρο (λογικά LP βάσει της ποσότητας του υετού) τουλάχιστον βάσει της εικόνας του στο ραντάρ του ΕΑΑ 

αλλά και της όψης του στα βορειοδυτικά του λεκανοπεδίου γύρω στις 3 το μεσημέρι. (Φωτογραφία από την κάμερα ΕΑΑ στην Πεντέλη).

Τα μοντέλα είχαν δώσει σημαντικές υποψίες αστάθειας σήμερα το μεσημέρι αν και το οριακό στρώμα ήταν αρκετά στεγνό, κάτι που ανέβασε σημαντικά τον αναστολέα ανωμεταφοράς (CIN) από το κέντρο και νοτιότερα. Ωστόσο η αστάθεια ήταν εκρηκτική. Η σημερινή ραδιοβόληση ακολουθεί.

Πηγή: rawinsonde.

Το κύτταρο άντεξε ως τις 6 το απόγευμα περίπου. Βροχή έπεσε μέχρι και τις περιοχές που γειτνιάζουν στο Ποικίλο. Αρκετά μπουμπουνητά που ακούστηκαν ως το κέντρο. Κάποια CG φάνηκαν προς Ποικίλο. Τα mammatus έφτασαν ως πάνω από το κέντρο.