Τελευταία ανανέωση / Last Update: 24.03.2022.
-----------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------
Για δεύτερη φορά τα τελευταία δυο χρόνια ζούμε μια χιονοκαιρία "ιστορικών", όπως λένε πολλοί (ορθώς), διαστάσεων, για τα δεδομένα του λεκανοπεδίου (και όχι μόνο). Ο χιονιάς αυτός φαινόταν μέρες πριν ότι θα είναι σφοδρός και θα πλήξει κυρίως τα ανατολικά τμήματα της χώρας, ενώ στα κεντροβόρεια θα σημειωθεί ισχυρός παγετός! Παρόλο λοιπόν που για τις λεπτομέρειες έπρεπε να αναμείνουμε ως και 24 ώρες πριν την έναρξή του, ήδη ήταν γνωστό ότι, σε όποιες περιοχές των ανατολικών προσήνεμων "κάτσει η μπίλια" (οι συγκλίσεις) θα την "πληρώσουν" ακριβά. Για αυτό, τόσο η ερασιτεχνική μετεωρολογική κοινότητα, όσο και οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι (ΕΜΥ, ΕΑΑ), είχαν προειδοποιήσει μέρες πριν, εκδίδοντας, έκτακτα δελτία.
Μπορεί κάποιος να διακρίνει στον χάρτη που απεικονίζει την ισοδύναμη δυνητική θερμοκρασία υγρού βολβού στο ισοβαρικό επίπεδο των 850 hPa, τα χαρακτηριστικά της αέριας μάζας που κατήλθε από τα βόρεια και επηρέασε τη χώρα μας. Παρατηρήστε τον πυρήνα της αέριας μάζας (την περιοχή με τις πράσινες αποχρώσεις και θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -2 ως -6 βαθμούς Κελσίου χοντρικά, κάτι που την κατατάσσει, τυπικά, στις πολικές αέριες μάζες).
Πηγή: https://www.weatheronline.co.uk/.Αρχικά, στην πρώτη, σχετικά ελαφρύτερη φάση της χιονοκαιρίας (22-23/1), η χώρα μας επηρεάστηκε από αυλώνα (LWT) προερχόμενο από τα βορειοανατολικά, μεταφέροντας πολύ ψυχρές αέριες μάζες και ασπρίζοντας πρώτα τα νησιά του Αιγαίου.
Πηγή: https://www.meteociel.fr/. Ο αυλώνας (LWT, Long Wave Trough) διακρίνεται με τις μπλε αποχρώσεις και τη "μύτη" του προς τη χώρα μας.Στη δεύτερη, βαρύτερη, φάση (24-25/1), έγινε αποκοπή των ψυχρών αερίων μαζών στα βορειοανατολικά μας, με την εναπομένουσα ψυχρή λίμνη να εισβάλλει από το βόρειο Αιγαίο στη χώρα μας, φέρουσα πολύ ψυχρές αέριες μάζες στον πυρήνα της.
Πηγή: https://www.meteociel.fr/. Η ψυχρή λίμνη πάνω από τη χώρα μας, δημιουργώντας επιφανειακό χαμηλό πάνω από την Κρήτη περίπου, το οποίο έπειτα θα κινηθεί ανατολικά προς τη Ρόδο, ενώ η ζώνη σύγκλισης των φαινομένων φαίνεται στην ανατολική ηπειρωτική χώρα.
Η "ψυχρή λίμνη" όπως απεικονίζεται στον χάρτη των 500 hPa (χοντρικά 5 km πάνω από την επιφάνεια και είναι ένας από τους πολλούς βοηθητικούς χάρτες που χρησιμοποιείται συχνά από προγνώστες), για το πρώτο μισό της Δευτέρας, με θερμοκρασίες ως και -43 β. Κελσίου στον "πυρήνα" της.
Πηγή: https://www.weatheronline.co.uk/.
Το χαμηλό πάνω από την Κρήτη και η ζώνη των ισχυρών φαινομένων περνά πάνω από την Αττική (μαύρη γραμμή), για τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας (12 UTC = 2 EET).
Πηγή: https://www.metoffice.gov.uk/.
Ο χάρτης με τις κατακόρυφες κινήσεις των αερίων μαζών για το μεσημέρι της Δευτέρας, εντυπωσιακός για την ανατολική ηπειρωτική χώρα, μισή Θεσσαλία, Αττικο-Βοιωτία και Εύβοια, παραπέμπει σε... καταιγίδες (και όχι άδικα).
Πηγή: https://www.weatheronline.co.uk/.
Ο επιφανειακός άνεμος για το μεσημέρι της Δευτέρας, με τους βορειοανατολικούς να επικρατούν στο Αιγαίο και να κόβουν ένταση στην ξηρά, πάνω στη ζώνη σύγκλισης.
Πηγή: https://www.weatheronline.co.uk/.Το μετεώγραμμα του GFS, δείχνει την απότομη αύξηση της αστάθειας από τις προμεσημβρινές ώρες της Δευτέρας και το κύριο διάστημα των φαινομένων από το μεσημέρι-απόγευμα.
Πηγή: https://www.wetterzentrale.de/de/default.php.
Το αυτό και στα γραφήματα της θερμοκρασίας (στα ισοβαρικά επίπεδα των 850 hPa και 500 hPa) και του υετού.
Πηγή: https://www.meteociel.fr/.Που σημειώθηκαν οι περισσότερες χιονοπτώσεις το διάστημα 23-26/1.
Πηγή: https://www.snow-forecast.com/.
Η εικόνα του δορυφόρου Sentinel-2 για τις χιονοστρώσεις στην Αττική στις 25/1. Παρατηρεί κάποιος με άνεση ότι ο ανατολικός άξονας του λεκανοπεδίου ευνοήθηκε περισσότερο και εκεί ήταν η μία γραμμή σύγκλισης.
Πηγή: https://sentinel.esa.int/web/sentinel/missions/sentinel-2.
Το αβαθές "δορυφορικό" χαμηλό νότια της Εύβοιας και στη συνέχεια και της Αττικής, ίσως έπαιξε κάποιο ρόλο στη μη ικανοποιητική χιονόστρωση των ΝΔ τμημάτων του λεκανοπεδίου.
Πηγή: https://www.meteociel.fr/.Η ραδιοβόληση το μεσημέρι της Δευτέρας, από το Ελληνικό.
Πηγή: http://weather.uwyo.edu/upperair/sounding.html.
-----------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, είχε εκδοθεί η ακόλουθη εκτίμηση στον λογαριασμό μου στο facebook, ήδη από τις 20/1, με βάση 3 σενάρια, καθώς έμενε να καθοριστούν λεπτομέρειες.
-----------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------
Πράγματι, τα πράγματα κύλησαν ως αναμένονταν, με τις χιονοκαταιγίδες να είναι παρούσες όλη τη Δευτέρα σχεδόν, από το πρωί, μέχρι και τη νύχτα. Μάλιστα τα αστραπόβροντα πάνω από το λεκανοπέδιο ήταν εντυπωσιακά, σε συνδυασμό με την πυκνή χιονόπτωση. Ένα παράδειγμα στο εντυπωσιακό βίντεο του Θανάση Παπαθανασίου από Πεντέλη:
Άλλο παράδειγμα, από Κηφισιά:
Άλλο παράδειγμα, από Γέρακα (στο 02:45 η ισχυρότερη, αλλά έχει και άλλες πιο πριν):
Άλλο παράδειγμα (προς το τέλος του βίντεο), από Ζωγράφου, από τον Nikos Hab: https://www.facebook.com/groups/13490723682/posts/10158881070558683/.
Ένα ακόμη παράδειγμα, από τον Γιώργο Γκουρνέλο, στην Κυψέλη: https://www.facebook.com/100000362314566/videos/520328319228226/.
Και φυσικά η εντυπωσιακή φωτογραφία του Βασίλη Πηλιχού με ανάποδο κεραυνό εν ώρα χιονόπτωσης! (Πατήστε στην εικόνα για να μεταφερθείτε στη δημοσίευση).
Υπήρξαν δυο γραμμές σύγκλισης, η μία στη δυτική Αττική (αναμενόμενη) και η άλλη στο λεκανοπέδιο που, αρχικά φαινόταν πως θα ευνοήσει κυρίως το δυτικό λεκανοπέδιο. Όμως αυτές οι διαφορές της τάξης των μερικών χιλιομέτρων στην ευθεία, δεν είναι εύκολα προβλέψιμες. Τελικά ευνοήθηκε το ανατολικό λεκανοπέδιο όπως είδαμε.
Οι χιονοστρώσεις ήταν της τάξης των 30-50 εκ. σε ευαίσθητες επιφάνειες στα κεντρικά του λεκανοπεδίου (κέντρο 25-35 εκ.) και σε ύψη 50-350 m, 50-70 εκ. στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του λεκανοπεδίου, 1-10 εκ. στα νοτιοδυτικά τμήματα χαμηλά, 10-20 εκ. στα ψηλότερα δυτικά τμήματα και ~25-40+ εκ. προς τα βορειοδυτικά-βόρεια τμήματα. Για το ανατολικό λεκανοπέδιο ήταν 5-20 εκ. (ανάλογα την περιοχή) μεγαλύτερες οι χιονοστρώσεις σε σχέση με τον περσινό χιονιά. Στην εκτίμηση των χιονοστρώσεων όλου του λεκανοπεδίου, βοήθησε στην έρευνα ο Χρήστος Παπασούλης.
Εδώ, βλέπετε φωτογραφία της χιονόστρωσης από τον δορυφόρο Sentinel-2, όπως παρουσιάστηκε στο WeatherAthens.
Στον πρώτο από τους παραπάνω χάρτες, έβαλα κάποιες ετικέτες για προσανατολισμό...
Οι χιονοστρώσεις κράτησαν (και κρατάνε ακόμη και σήμερα, 28/1, για 5η μέρα και σίγουρα και 6η) για μέρες ακόμη και στον δρόμο σε κεντρικά σημεία κυρίως χάρη (και) στα χαμηλά σημεία δρόσου.
Στις 02.02.2022, 10 μέρες μετά τον χιονιά και αφού προηγήθηκαν μέρες με υψηλές θερμοκρασίες αλλά και βροχή (20 mm στην περιοχή μόλις την 1/2), ακόμη υπήρχαν χιονούρες σε πάρκα (φωτογραφία από Πεδίον του Άρεως) αλλά και τοπικά σε σωρούς σε κεντρικούς δρόμους.
Η θερμοκρασία από την άλλη, δεν κατέβηκε όσο αναμενόταν την Τετάρτη τα ξημερώματα, κυρίως γιατί δεν υπήρξε ξαστεριά. Τουναντίον υπήρξε στρωματόμορφη νέφωση και ασθενής χιονόπτωση (εντονότερη στην ανατολική Αττική). Η εικόνα από την κάμερα του ΕΑΑ στην Πεντέλη επιβεβαιώνει την έλλειψη ξαστεριάς που απέτρεψε τον ισχυρό παγετό της Τετάρτης.
Η ίδια κάμερα, κατέγραψε τις ακόλουθες εικόνες το πρωί της Τρίτηςκαι το μεσημέρι της ίδιας μέρας σε ένα "κλείσιμο" του καιρού:
-----------------------------------------------------------------------------
Ξεκινάμε τη χιονο-διαδρομή μας. Τα πρώτα χιονοκύματα μπαίνουν από τα βόρεια, το πρωί της Δευτέρας...
Ένα νεαρό ζευγάρι στην άκρη του λόφου, ενώ αυτός ασπρίζει...
Και πιο χαμηλά...Από το μεσημέρι, σφοδρότατες χιονοπτώσεις βάζουν πολλούς πόντους γρήγορα (και) στην Κυψέλη...
Πολλά τα σπασμένα δέντρα (πολύ περισσότερα από ότι στον περσινό χιονιά) και μάλιστα πεσμένα ακόμη και σε γραμμές του τρόλλεϋ, σε αυτοκίνητα, στους δρόμους, σε γραμμές του ηλεκτρικού ή αλλού.
Πανόραμα Λυκαβηττού το μεσημέρι της Δευτέρας, πριν αρχίσουν οι σφοδρές χιονοπτώσεις.
Πανόραμα Υμηττού το απόγευμα της Τρίτης.
Η χιονισμένη Ακρόπολη, στο ηλιοβασίλεμα της Τρίτης.
-----------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------
Εδώ ένα βίντεο σε 4Κ ανάλυση με πλάνα από τον Λυκαβηττό από τις 9 το πρωί με το ξεκίνημα της χιονοθύελλας ως τις 14 το μεσημέρι χοντρικά. Μετά συνεχίζεται από περιοχές της Κυψέλης με τη σφοδρή χιονόπτωση να βάζει πολλούς πόντους ως το βράδυ.
-----------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------
Προχωράμε σε φωτογραφίες φίλων. Όπως πάντα εδώ βλέπετε μόνο ένα πολύ μικρό δείγμα της δουλειά τους. Ακολουθήστε το σύνδεσμο στο όνομά τους για περισσότερα ή/και για να επικοινωνήσετε μαζί τους. (Το τμήμα αυτό θα ανανεώνεται διαρκώς...)
-----------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------
Ακόλουθες φωτογραφίες από τον Δημήτρη Σαγιάκο - Αθήνα
Και βίντεο από τον Δημήτρη Σαγιάκο:
Ακόλουθες φωτογραφίες από Θανάση Παπαθανασίου - Πεντέλη
Ακόλουθες φωτογραφίες από τον Γιώργο Τζεβελέκο - Πικέρμι
Ακόλουθες φωτογραφίες από Αλέξανδρο Φιλιππόπουλο - Ελληνικό (Παλιό αεροδρόμιο). Πατήστε πάνω στην εικόνα για να οδηγηθείτε στη δημοσίευση.
Και βίντεο από τον Αλέξανδρο Μπαγιώκο:
Ακόλουθη φωτογραφία από τον Γιάννη Μάνεση - Μοσχάτο.
Ακόλουθες φωτογραφίες από τον Χρήστο Παπασούλη - Χαϊδάρι.
Ακόλουθες φωτογραφίες από τον Θωμά Μπεντούλη - Αθήνα.
Ακόλουθες φωτογραφίες από τον Δημήτρη Κατσιγαράκη - Αθήνα.
Ακόλουθες φωτογραφίες από Σωτήρη Παπαηλιόπουλο - Άνω Λιόσια.
Ακόλουθη φωτογραφία από Κώστα Βίτσιο - Μαρούσι.
Ακόλουθες φωτογραφίες από Φίλιππο Κολποδίνο - Κουκάκι/Μενίδι.
Ακόλουθη φωτογραφία από Νικήτα Μπρούσκο - Κυψέλη.
Ακόλουθες φωτογραφίες, από τον Θάνο Σταματόπουλο - Αθήνα.
Ακόλουθες φωτογραφίες από Ανδριάνα Μπαλτουμά - Αθήνα.
Ακόλουθη φωτογραφία από Γιώργο Μητρόπουλο - Ασπρόπυργος.
Ακόλουθες φωτογραφίες, από τον Παναγιώτη Τσούρα και Flickr - Λιβαδειά, Βοιωτία.
Ακόλουθη φωτογραφία από Τάσο Παλαμίδα και Flickr - Λιβαδειά, Βοιωτία.
Ακόλουθη φωτογραφία από τον Νικόλα Σερέτη - Παναχαϊκό Όρος 23/1.
Ακόλουθες φωτογραφίες από τα χιονισμένα Κρητικά βουνά και τον Αντώνη Μπέρτσια - Ηράκλειο Κρήτης 23 και 24/1 αντίστοιχα.
Ακόλουθο βίντεο από τον Μιχαήλ Καρδαμάκη - Αθήνα / Ζωγράφου. Το εντυπωσιακό αφιέρωμα του Μιχάλη με όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο από Ζωγράφου μπορεί να βρεθεί σε αυτόν τον σύνδεσμο!
Ακόλουθες φωτογραφίες από τον Νίκο Διολέτη - Βίλια, Δ. Αττική.
Περισσότερες φωτογραφίες από τα Βίλια, από τον Νίκο Διολέτη, σε αυτόν τον σύνδεσμο.
Περισσότερες φωτογραφίες από τον χιονιά στη Δ. Αττική, σε αυτόν τον σύνδεσμο.
Ακόλουθες φωτογραφίες και βίντεο από τον Χρήστο Παπαηλία - Μέγαρα.
Ακόλουθο βίντεο από τον Γιάννη Δραβίλα - Χαλάνδρι.
Ακόλουθες φωτογραφίες από Αχιλλέα Κατσαρό - Ν. Χαλκηδόνα.
Ακόλουθες φωτογραφίες από Θάνο Μανώλη - Αθήνα.
Ακόλουθες φωτογραφίες από τα Άνω Λιόσια από τη σελίδα: Ο Καιρός στα Άνω Λιόσια, όπου μπορείτε να μπείτε για να δείτε περισσότερα αλλά και βίντεο από τον χιονιά στην περιοχή!
Οι ακόλουθες φωτογραφίες από τον Νικόλαο Λιαναντωνάκη (Κυψέλη). Πατήστε πάνω στο f ή στον τίτλο για να μεταφερθείτε στη δημοσίευση.
Το ακόλουθο βίντεο από τον Νίκο Μαρούλη στην Κύμη Ευβοίας.
Δείτε και μια εκπληκτική φωτογραφία από τη Μαρία Μανάβη, με μια παγωμένη σαπουνόφουσκα στους -10, από τη Θεσσαλονίκη! (Πατήστε στην εικόνα ή στον σύνδεσμο για να μεταφερθείτε στο υπέροχο άλμπουμ της).
-----------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------
*Περί ιστορικού. Πέρυσι, στον χιονιά του 2021, είχα γράψει αυτό: «Ο χαρακτηρισμός ενός χιονιά ως «ιστορικού» είναι ένα καθαρά υποκειμενικό θέμα. Ας πούμε πως, όταν πολλά, σχετικά έμπειρα, μέλη της μετεω-κοινότητας συμφωνούν ότι ένας χιονιάς είναι ιστορικός, να καταγράφεται ως τέτοιος. Από την άλλη, ένα πιο αντικειμενικό κριτήριο, τουλάχιστον για το λεκανοπέδιο, θα ήταν η χιονόστρωση (έστω από 20 εκ. και πάνω, σε πεδινές κεντρικές περιοχές, όπως το Σύνταγμα), αν και πάλι θα υπήρχαν ενστάσεις (π.χ. και αν δεν στρωθεί η παραλιακή ζώνη; ή αν το μισό κέντρο έχει 20+ πόντους και το ιστορικό κέντρο έχει κάτω από 10; Όπως και να'χει κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά).»
Το υπογραμμισμένο, κατά το ήμισυ μας έτυχε φέτος, αν και υπήρξαν πρόσκαιρες χιονοστρώσεις ακόμη και εκεί. Ωστόσο, το υπόλοιπο λεκανοπέδιο είδε χιονοστρώσεις ολικές που στα ανατολικά και βόρεια ξεπερνούσαν το μισό μέτρο, ενώ και το κέντρο είδε τις περσινές ή και ανώτερες χιονοστρώσεις (ανάλογα αν αναφερόμαστε σε νότιες ή βόρειες περιοχές του κέντρου) οι οποίες προσέγγιζαν max τα 45+ εκ. σε κεντρικούς λόφους (300-350 m), οπότε δικαίως χαρακτηρίζεται ως ιστορικός, αν λάβει κάποιος υπόψη και το μικρό χρονικό διάστημα (άρα και τη μεγάλη σφοδρότητα με τις χιονοκαταιγίδες) στο οποίο σημειώθηκαν οι χιονοστρώσεις αυτές. Εκτός αυτού, οι χιονοστρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, κράτησαν για 1 εβδομάδα (π.χ. 5η μέρα και σε ταράτσες στο κέντρο έχει ακόμη 10-15 πόντους, ενώ τοπικά έχει ακόμη και σε δρόμους/πεζοδρόμια).
**Περί μέτρησης χιονόστρωσης. Επειδή έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για το "πως μετράμε το ύψος του χιονιού που έχει κατακρημνιστεί", η ιδανική περίπτωση θα ήταν να μετρηθεί σε ένα αρκούντως μεγάλο τραπέζι (τεχνικά ονομάζεται χιονοτράπεζα και οι διαστάσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά ύψη χιονόστρωσης της εκάστοτε περιοχής), σε ανοιχτό ανεμπόδιστο χώρο, από υλικό στο οποίο η νιφάδα "επιβιώνει" όσο γίνεται περισσότερο. Αν ο όγκος χιονιού παρουσιάζει καμπύλη στο άνω μέρος, τότε η χιονοτράπεζα για τη δεδομένη χιονόπτωση, είναι μικρή και χάνονται εκατοστά. Αν ο όγκος χιονιού είναι επίπεδος (πάνω στην επίπεδη χιονοτράπεζα), τότε η μέτρηση είναι σωστή (τηρουμένων όλων των άλλων κανόνων).
Π.χ. η μέτρηση στον δρόμο, στο πεζοδρόμιο ή στο μάρμαρο δεν ενδείκνυται, καθώς έχει χαθεί αρκετή ποσότητα πριν αρχίσουν να στρώνονται αυτά τα υλικά (ανάλογα και με τις συνθήκες που επικρατούν). Σε πιο "ευαίσθητες" επιφάνειες, η μέτρηση είναι πιο αντιπροσωπευτική της ποσότητας που έχει πέσει. Αυτό βέβαια χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τα βροχόμετρα (πολύ χοντρικά 1 mm υετού ~ 1 cm χιονιού αν και αυτό επίσης διαφοροποιείται σημαντικά για περιπτώσεις "υγρού χιονιού" ή "ξηρής πούδρας").
Όπως και να'χει, όποιος επιχειρεί να μετρήσει εκατοστά χιονόστρωσης, καλό είναι να αναφέρει το υλικό πάνω στο οποίο τα μετρά, και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι αυτό το υλικό βρίσκεται σε ανοιχτό ανεμπόδιστο χώρο. Φωτογραφίες που συνοδεύουν την αναφορά, την κάνουν ακόμη πιο αξιόπιστη. Και πάλι, ωστόσο, δεν είναι εύκολο να κάνει κάποιος ακριβή καταμέτρηση εκατοστών από φωτογραφία, παρά μόνο προσεγγιστική, καθώς τα μεγέθη είναι παραπλανητικά πολλές φορές. Υπάρχουν όμως και πάλι κάποιοι τρόποι για να γίνει σωστά αυτή (π.χ. σύγκριση μεγεθών αντικειμένων εντός της φωτογραφίας και σχετικά κοντά μεταξύ τους).
-----------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------
Αττική Οδός και αποκλεισμοί. Ο Θάνος Μανώλης, τον οποίο και ευχαριστώ, τράβηξε αυτό το βίντεο την επομένη της χιονοθύελλας (25/1). Αμάξια παρατημένα στην Αττική οδό, καθώς οι οδηγοί έφυγαν για να σωθούν, αφού τους είχαν παρατήσει για πάρα πολλές ώρες εκεί.
Καθώς ήμουν και εγώ εκτός για πολλές ώρες και τις δυο μέρες (24, 25/1), έμαθα αργότερα τι συνέβη. Μια εταιρεία που διαχειρίζεται μια χρυσοπληρωμένη (άμεσα και έμμεσα από εμάς) οδό, δεν κατάφερε να κάνει τη δουλειά της (σε συνεργασία με όποιους άλλους φορείς είχαν ευθύνη για αυτό), ενώ ήξερε (όλοι ήξεραν, μέρες πριν, όπως προαναφέρθηκε) ότι οι χιονοπτώσεις θα είναι σφοδρές. Μάλιστα η είσοδος επιτρεπόταν κανονικά στους οδηγούς, ενώ η οδός είχε ήδη κλείσει! Ωστόσο, για κάποιους, οι ευθύνες βαρύνουν τους μετεωρολόγους (!) και τους εγκλωβισμένους (!).
Οι εγκλωβισμένοι οδηγοί, φυσικά θα κάνουν αγωγές. Μάλιστα, στις 28/1 κατατέθηκε ήδη η πρώτη.
Έχω διαβάσει πολλά τις τελευταίες ώρες (που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αστεία). Παραθέτω εδώ μερικά:
α) «Γιατί κινήθηκαν ενώ ήξεραν για την κακοκαιρία;» - Διότι ήταν υποχρεωμένοι να πάνε στις δουλειές τους, καθώς όχι μόνο δεν υπήρξε μέριμνα για να κηρυχθεί αργία, αλλά, πέρα από τις δουλειές, υπήρχαν και σχολές που, ακόμη και Κυριακή βράδυ, με τον χιονιά κλειδωμένο και τη σφοδρότητά του να επισημαίνεται σε όλους τους τόνους από όλους τους μετεωρολόγους και τα μέσα, έστελναν e-mail σε φοιτητές να έρθουν κανονικά την επόμενη μέρα για εξετάσεις/μάθημα και «αν αλλάξει ο καιρός, θα το δούμε...». Οπότε, λοιπόν, ήταν όλοι υποχρεωμένοι!
β) «Φταίνε οι οδηγοί που δεν είχαν αλυσίδες» - Επειδή ήμουν έξω πολλές ώρες, και περπάτησα πολλούς κεντρικούς (και μη) δρόμους, πλην ενός περιστατικού σε ανηφόρα (όπου απλά ακινητοποιήθηκε το όχημα), οι οδηγοί και αλυσίδες είχαν ή έβαζαν εκείνη την ώρα και κινούνταν προσεκτικά γενικά (φαίνεται και στο βίντεο αυτό, από την Κυψέλη). Αλλά έστω ότι αυτό δε ισχύει (διότι δεν γίνεται να ισχύει παντού και για όλους, λογικό). Η Αττική Οδός ανέφερε ότι είχε 1 εκχιονιστικό ανά 1-2 km. Με βάση αυτό το δεδομένο, την ετοιμότητα για τα σφοδρά φαινόμενα και το εύρος του δρόμου στον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο (3+ΛΕΑ), όσοι οδηγοί και αν δεν είχαν αλυσίδες, δεν υπήρχε περίπτωση να κλείσει ο δρόμος, υπό την προϋπόθεση ότι η Οδός ήταν σε ανάλογη ετοιμότητα. Όμως δεν ήταν και υπάρχουν ντοκουμέντα με την Οδό σχεδόν άδεια για χιλιόμετρα, το πρωί της Δευτέρας, χωρίς εκχιονιστικά και σε ήδη κακή κατάσταση. Αν υπήρχε η ετοιμότητα, δεν θα έκλεινε ποτέ.
γ) «Η ΕΜΥ είχε πει ότι θα ξεκινήσουν στις 12 τα ισχυρά φαινόμενα» - Πρώτον, το καιρικό φαινόμενο δεν κρατάει ρολόι. Ας πούμε όμως ότι κρατάει και έρχεται 12 ακριβώς. Οι άνθρωποι που έφυγαν για τις δουλειές τους το πρωί, πως θα γυρίσουν πίσω το απόγευμα; Δεύτερον, ακόμη και για αυτό όμως, ο Κ. Κολυδάς (Διευθυντής Προγνώσεων ΕΜΥ), είχε ενημερώσει την ΓΓΠΠ ότι η έναρξη αναμένεται νωρίτερα (όταν λέμε νωρίτερα, αντί για 12, τα ισχυρά φαινόμενα στο βόρειο λεκανοπέδιο ξεκίνησαν 10-11... και στο υπόλοιπο μετά τις 2-3 όπως φαίνεται και στο βίντεο, και αναφέρομαι στις σφοδρές χιονοπτώσεις).
Όμως, δεν είναι το πρώτο περιστατικό μετάθεσης ευθυνών αυτό. Και τον Αύγουστο του 2020, τις ευθύνες της, η κυβέρνηση, προσπάθησε να τις ρίξει στους μετεωρολόγους και την ΕΜΥ (η οποία και πάλι είχε προειδοποιήσει με έκτακτο δελτίο, όπως και το ΕΑΑ), ενώ τον φετινό Αύγουστο, αφού δεν γινόταν να τα βάλει με τους μετεωρολόγους, προσπάθησε να παραποιήσει τα στοιχεία για τον ίδιο τον καιρό (δηλώσεις περί 6 bf. ενώ επικρατούσε άπνοια).
δ) «Τα φαινόμενα ήταν πρωτοφανή» - Η Αττική Οδός περνά από το βόρειο λεκανοπέδιο. Το βόρειο λεκανοπέδιο, θα γνωρίζει και η ίδια η εταιρεία..., ότι βλέπει χιονόστρωση, έστω και μικρή, κάθε χρόνο. Αυτό ορίζει η κλιματολογία της περιοχής. Και για αυτό το λόγο έχει και 1 εκχιονιστικό ανά 1-2 km όπως ανέφερε και η ίδια. Από μετεωρολογικής άποψης, πρωτοφανή δεν ήταν (π.χ. βλέπε 2002 και 2004, ενώ μόλις πέρυσι το βόρειο λεκανοπέδιο είχε και πάλι χιονοστρώσεις μισού μέτρου τουλάχιστον, τοπικά). Ήταν πολύ ισχυρά και για αυτό υπήρχαν και οι ανάλογες προειδοποιήσεις με σαφή αναφορά σε προβλήματα που θα προκαλούσαν.
-----------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------