==============================================================
Το συνηθισμένο κύμα ασταθειών του Ιουνίου άφησε 5 ημέρες καταιγίδας για το λεκανοπέδιο (9, 10, 11, 12, 14/6) με την πιο ισχυρή να συμβαίνει στις 11/6 στο κέντρο. Πολύ νερό έπεσε τόσο στις 11/6 (ως και πάνω από 80 mm υετού τοπικά (π.χ. Ν. Φιλαδέλφεια) αλλά και στις 9/6 που έπεσαν τοπικά ως και 70 mm στις ανατολικές περιοχές του κέντρου (π.χ. Καισαριανή, Ζωγράφου, Παγκράτι).
(Χάρτης υετού από Χρήστο Παπασούλη).
Πριν προχωρήσουμε, κρίνεται σκόπιμο, για μία ακόμη φορά, να τονίσουμε εδώ προς κάθε ενδιαφερόμενο, μη-σχετικό με καιρό και μετεωρολογία, ότι οι αστάθειες του καιρού στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας το καλοκαίρι, είναι κάτι απολύτως συνηθισμένο και αναμενόμενο.
Η καιρική αστάθεια για την περίοδο από 7-8/6 ως και 13-14/6, οφειλόταν σε διαδοχικά περάσματα SWT ή/και αποκομμένων αβαθών ψυχρών λιμνών. Επιφανειακές συγκλίσεις σε συνδυασμό με τις διαταραχές της μέσης ατμόσφαιρας, οδηγούσαν σε αστάθειες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας.
Στις 8/6, η αστάθεια επηρέασε κυρίως τα πέριξ του Λεκανοπεδίου με επίμονες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά (και Κορινθιακό) και βόρεια τμήματα του νομού όλη τη μέρα. Αν και η αστάθεια ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα (ραδιοβόληση με CAPE > 1700 J/kg), το ξηρό οριακό στρώμα δεν άφησε περιθώρια για αναπτύξεις και εντός του αστικού ιστού. Το δυτικό ρεύμα ψηλά ήταν, γενικά ασθενές και σίγουρα μη-απαγορευτικό.
Στις 9/6, ισχυρές καταιγίδες επηρέασαν και το εσωτερικό του λεκανοπεδίου με μεγάλες ραγδαιότητες.
Καταιγίδες και στις 10/6 για το λεκανοπέδιο. Εδώ, bolt from the blue σκάει στο Αιγάλεω, από πυρήνα που βρίσκεται ΝΔ της Πάρνηθας. Η ραδιοβόληση έδωσε CAPE > 2500 J/kg.
Πιο πριν, μεγάλες ραγδαιότητες και wet microburst στον Πειραιά και το δυτικό λεκανοπέδιο.
Τμήμα από οριζόντιο τόξο κρυμμένο πίσω από νέφη.
Αργά το απόγευμα στις 10/6, μια άλλη καταιγίδα προς τα δυτικά, χάρισε όμορφο θέαμα.
Στις 11/6, εκδηλώθηκε ισχυρή καταιγίδα με χαλάζι, μεγάλες ραγδαιότητες και επικίνδυνους κεραυνούς που έσκαγαν ακανόνιστα παντού στο λεκανοπέδιο. Η ραδιοβόληση έδωσε CAPE > 1500 J/kg και LI -6.
Ένας από αυτούς τους κεραυνούς έσκασε γύρω στα 20 μέτρα από εμένα. Μπορείτε να δείτε τη λάμψη του και να τον ακούσετε εδώ...
Άλλες φωτογραφίες από τις 11/6.
Όσοι
γνωρίζουν, καταλαβαίνουν ότι όταν τραβάς μέρα, με nd φίλτρο, f/16 και
έκθεση 6'' και παίρνεις αυτό... τότε ο κεραυνός ήταν εκτυφλωτικός στην
πραγματικότητα. Επίσης παρατηρήστε ότι ο κεραυνός, σε ορισμένες περιοχές
(όπως στο λευκό τετράγωνο που το έχω σε μεγέθυνση πάνω δεξιά), έχει και
"αντίγραφα" δίπλα του. Αυτό προκαλείται από τον άνεμο που προλαβαίνει
να μετακινήσει το αγώγιμο κανάλι του κεραυνού μέσα στο σύντομο χρονικό
διάστημα εκδήλωσής του.
Η ημέρα τέλειωσε με ένα εντυπωσιακό παρήλιο...
Μια ακόμη μέρα με θέαμα στο Λεκανοπέδιο ήταν η 12/6. Επιβλητική η εμφάνιση των καταιγίδων να περικυκλώνουν την πόλη.
Και αυτή η μέρα τελειώνει με παρήλιο αλλά και μια καταιγίδα που αναπτύχθηκε δυτικά, δίνοντας ένα εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα με βαθειά υπέροχα χρώματα.
Πιο πριν, ένα όμορφο whale's mouth (η πίσω μεριά ενός shelf cloud)...
Στις 14/6 είχαμε ποτιστική βροχή κυρίως με το βόρειο ρεύμα, ενώ ελάχιστα ηλεκτρικά (και CG) σημειώθηκαν προς τα νότια στον Σαρωνικό.