24/5/14

Το κυνήγι των αόρατων Καμηλοπαρδαλιδών

Ανανέωση: 27.05.2014, ώρα 02:45

Νέα βροχή μετεώρων. Πολλά υποσχόμενη, αλλά όπως κάθε τι πολλά υποσχόμενο (άλλο π.χ. ο ISON), είχε και αυτό την ίδια τύχη. Ελάχιστα μετέωρα (τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική που το φαινόμενο αναμένετο πολύ εντονότερο, παρατηρήθηκε συχνότητα 5-10 μετεώρων/ώρα). Η συχνότητα των μετεώρων ανά ώρα, όπως καταγράφηκε στην Αμερική από τον IMO (International Meteor Organization)


Τα πιο πολλά ταχύτατα και ασθενή. Ζήτημα να παρατηρήθηκαν 20 σε ένα 6ωρο παρατήρησης και μάλιστα σε σχετικά σκοτεινό ουρανό (η παρατήρηση έγινε στην Αρτέμιδα, στην ανατολική ακτή της Αττικής). Μόλις ένα (ή δύο) ήταν ακριβώς όπως αναμενόταν (με χαμηλή ταχύτητα, πράσινο και με κατεύθυνση από βορρά προς νότο, διαπερνώντας τη Μ.Αρκτο). Πιθανόν δύο συνελήφθησαν από τη φωτογραφική μου, καθώς 2-3 που παρατηρήθηκαν στο "πεδίο βολής" της μηχανής, ήταν αρκετά αμυδρά και ταχύτατα. Ωστόσο, πολλοί δορυφόροι κατά τη διάρκεια της νύχτας και αρκετά iridium flares καταγράφηκαν, ενώ παρέλασε και ο ISS στον βόρειο ορίζοντα προς τα ΒΑ.

Επίσης, το τοπίο προσφερόταν για φωτογράφιση, ιδιαίτερα το ξημέρωμα με το φεγγάρι και την Αφροδίτη. Κάποιες από τις φωτογραφίες που μπόρεσαν να ψιλοδιασώσουν το χθεσινό κάζο, με τον Γαλαξία, τα iridium flares, την Ανδρομέδα, κ.λπ. ακολουθούν.

(Οι εικόνες ίσως καθυστερούν να ανοίξουν λίγο)

Ξεκινώ με δύο διαφορετικές φωτογραφίες (με λίγο διαφορετική επεξεργασία) αυτού που πιθανολογείται πως είναι μετέωρο (λόγω χρώματος, ασυμμετρίας και διαφορών σε σχέση με φωτογραφίες όπου απεικονίζονται iridium flares, όπως και το ότι δεν εμφανίζεται συνέχεια της γραμμής αυτής στο προηγούμενο ή το επόμενο frame)


Άλλη μία φωτογραφία με πιθανό μετέωρο (για τους ίδιους λόγους)


Από Αρτέμιδα προς Εύβοια

Μικρή & Μεγάλη Άρκτος

Ο Γαλαξίας μας και ένα μικρό flare πάνω δεξιά

Iridium flare

Ο Γαλαξίας (τμήμα του)

2 Iridium flares μαζί με την Ανδρομέδα

3 δορυφόροι μαζί!

Ξημέρωμα με τη Σελήνη και την Αφροδίτη

Τέλος, ένα χρονογράφημα της χθεσινής βραδιάς. Ό,τι βλέπετε να πέφτει είναι είτε δορυφόροι ή αεροπλάνα.

http://www.youtube.com/watch_popup?v=wLkKfvJQzyI&vq=hd1080

18/5/14

Άλως & κατώτερο περιφερειακό τόξο!

Ανανεώθηκε: 21.05.2014

Φωτογραφία όπου διακρίνεται και η δεύτερη (στις 46 μοίρες από τον Ήλιο, ενώ η πρώτη στις 22 μοίρες). Δυστυχώς δεν έχω τον κατάλληλο ευρυγώνιο φακό για να σας μεταφέρω το εντυπωσιακό θέαμα με τα 2 δαχτυλίδια να καταλαμβάνουν τον ουράνιο θόλο με μεγαλόπρεπο και εντυπωσιακό τρόπο. Ωστόσο το δεύτερο τόξο που βρίσκεται στις 46 μοίρες, ονομάζεται κατώτερο περιφερειακό τόξο (Infralateral arc) είναι γενικά σπάνιο φαινόμενο και ξεχωρίζει από την εξίσου σπάνια άλω των 46 μοιρών όντας εντονότερο.


Πηγή: https://doudoulakis.blogspot.gr/

Ευτυχώς η φίλη Ευδοξία Κορομάντζου, ήταν σε καλύτερη θέση και μπόρεσε να τραβήξει το κατώτερο περιφερειακό τόξο:


Επίσης, ο φίλος "Thanasis Mpou" τράβηξε την ακόλουθη εντυπωσιακή φωτογραφία από το ίδιο φαινόμενο (όπως δημοσιεύτηκε στο "Severe Weather Greece" group στο Facebook):


5/5/14

Σύντομη ανοιξιάτικη μπόρα

Εισβολή από τα ΒΔ


Για 15' περίπου, υπήρξε έντονος στροβιλισμός, ορατός με γυμνό μάτι, μικρών funnel εντός του συγκεκριμένου νέφους. Σε χρονολογική σειρά:


Τέλος, ένα βιντεάκι με τη μπούκα σε γρήγορη κίνηση (εντυπωσιακή η κουρτίνα που σκάει γύρω στο 18-20'')

Rain 05052014 from Christos weather on Vimeo.