Privacy Policy

15/9/24

Χορταστικό πέρασμα με υπερκύτταρο στην Αθήνα και βραδινό σόου στο Αιγαίο

Τελευταία ενημέρωση: 17.09.2024 - 12:15.

Δυναμικά ξεκίνησε ο Σεπτέμβρης με την 10η Σεπτεμβρίου να κορυφώνεται ένα διάστημα που είχε διάφορες διαταραχές. Η κακοκαιρία αυτή ονομάστηκε "Atena". Το μεσημέρι της Τρίτης, supercell το οποίο δημιουργήθηκε στη δυτική Αττική, έκανε μία κούρσα σε όλο το νομό από δύση προς ανατολή και μπήκε επιβλητικά στο λεκανοπέδιο ξεκινώντας με κεραυνούς εν αιθρία κυριολεκτικά! Ένας από τους πρώτους κεραυνούς έπεσε στο κέντρο (Πεδίον Άρεως/Σύνταγμα) και έλαμψε παντού παρόλο που υπήρχε ένας λαμπρός ήλιος ακόμη στα νοτιοανατολικότερα τμήματα. Η περιστροφή του κυττάρου ήταν υποδειγματική με το τείχος των πύργων στα πλάγια (αριστερά στο παρακάτω βίντεο) να συμπληρώνει το κάδρο. Δείτε αυτό το χρονογράφημα του υπερκυττάρου από τον Αλέξανδρο Τσουράπα, εδώ:


Η ραδιοβόληση του μεσημεριού είναι χαρακτηριστική με τον οδογράφο να "βγάζει μάτια" για όσους γνωρίζουν. Το υπερκύτταρο ήταν non-tornadic, δηλαδή δεν συνοδεύτηκε από σίφωνα ξηράς (εξ όσων γνωρίζω).

Πηγή: rawinsonde.com.

Παρατηρήστε τις περιστροφικές κινήσεις των νεφών καθώς περνούσε η καταιγίδα πάνω από την Αθήνα. Αυτές είναι δευτερεύουσες περιστροφές κοντά στη βάση των νεφών. Προς την κύρια δεν είχα ορατότητα αλλά φαίνεται στο παραπάνω βίντεο.

 

Η είσοδος στην Αθήνα με μεγάλες ραγδαιότητες, χαλάζι και αρκετούς κεραυνούς στον αστικό ιστό. Εικόνα από την κάμερα στο λόφο του Βώκου.

Πηγή: http://nikaia-davis.meteoclub.gr/.

Η είσοδος στην Αθήνα από την κάμερα του ΕΑΑ στην Πεντέλη.

Πηγή: https://www.meteo.gr/camerasmain.cfm

Ευχαριστώ τον Φίλιππο Κολποδίνο που κράτησε τα παραπάνω στιγμιότυπα. 

Timelapse της 10/9 από κάμερα ΕΑΑ Πεντέλης.


Timelapse από το Χαϊδάρι (ευχαριστώ τον Χρήστο Παπασούλη):


Η τοπικότητα στον υετό ήταν και πάλι μεγάλη. Ενώ οι σταθμοί σε Θησείο, Γκάζι κ.λπ. έγραφαν 10 mm, τα τριπλάσια ή και τα τετραπλάσια έπεφταν σε Κυψέλη και Πατήσια. Είναι κάτι που προσπαθώ να αναδείξω όσες δεκαετίες ασχολούμαι με τον καιρό, ότι δηλαδή, ανεξάρτητα από την τοπικότητα στις 10/9, υπάρχει κατά μέσο όρο, μια σταδιακή αλλαγή στα καιρικά χαρακτηριστικά στο κεντρικό λεκανοπέδιο όσο κινούμαστε από νότο προς βορρά.

Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Σαγιάκος και ο γράφων, ήμασταν στον δρόμο για να βγούμε μπροστά από το υπερκύτταρο στην Α. Αττική και στη συνέχεια να καταγράψουμε και τα αναμενόμενα TLEs που θα προέκυπταν καθώς το μέτωπο έβγαινε στο Αιγαίο. Συναντήσαμε ραγδαία βροχή κατά διαστήματα.


Στα ανατολικά καταγράψαμε όμορφες εικόνες.



Και κάποιες καταιγίδες ακόμη στη συνέχεια, λίγο πριν τη νύχτα.







Αργότερα μέσα στη νύχτα, καταγράψαμε και διάφορα TLEs όπως red sprites και halos.






Για πρώτη φορά (ίσως και πανευρωπαϊκά, δεν μπορώ να το πω με σιγουριά ακόμη όμως), καταγράψαμε και pixies, που είναι σύντομες σποραδικές μπλε-ιώδεις λάμψεις που εμφανίζονται στο άνω μέρος (αμόνι και προεξέχουσα κορυφή) καταιγιδοφόρου νέφους μεγάλης κατακόρυφης ανάπτυξης και μεγάλης ηλεκτρικής δραστηριότητας. Είναι απομονωμένα από τους κεραυνούς, μοιάζουν με μικρές μπλε τελείες από μακριά, διαρκούν μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου, έχουν διάμετρο της τάξης του χιλιομέτρου και από όσα γνωρίζουμε ως τώρα για αυτά, αποτελούν κρύο πλάσμα σε αντίθεση με το θερμό πλάσμα του κεραυνού. Προκύπτουν σε περιοχές του νέφους όπου η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου είναι αρκετά μεγάλη ώστε να προκύπτει κατάρρευση του διηλεκτρικού (εδώ του αέρα), ιονισμοί στα μόρια του αέρα και δημιουργία ομάδων καναλιών (streamers). 

Τέλος, ένα βίντεο με την πολύ μεγάλη ηλεκτρική δραστηριότητα στο Αιγαίο τη νύχτα και κάποια red sprites στο τέλος του.


======================================================

Στον ακόλουθο σύνδεσμο που οδηγεί στο facebook, βλέπετε και τις εντυπωσιακές καταγραφές του Δημήτρη Σαγιάκου (πατήστε πάνω στο f για να οδηγηθείτε στην ανάρτηση).


Στον ακόλουθο σύνδεσμο που οδηγεί στο facebook, βλέπετε και την εντυπωσιακή καταγραφή του Γιάννη Μάνεση, από Ζάκυνθο την ίδια μέρα (πατήστε πάνω στο f για να οδηγηθείτε στην ανάρτηση).


Οι ακόλουθες εντυπωσιακές φωτογραφίες είναι το βράδυ στις 10/9 από τον Χρήστο Παπασούλη



Αναμένονται και άλλες.

======================================================


1/9/24

Με τριήμερο αστάθειας κλείνει ο Αύγουστος

Τελευταία ενημέρωση: 17.09.2024 - 12:20

Προσπαθώντας να "χρυσώσει το χάπι", ο Αύγουστος κλείνει το (ημερολογιακό) καλοκαίρι με ένα τριήμερο αστάθειας. Ένα καλοκαίρι τρομακτικό θερμοκρασιακά, όπου η μέση θερμοκρασία Ιουνίου ήταν τέτοια που θα την ζήλευαν πολλοί καυτοί Ιούλιοι του όχι και πολύ μακρινού παρελθόντος, ενώ τόσο ο Ιούλιος όσο και ο Αύγουστος ήταν πάρα πολύ ζεστοί. Είχαμε ένα καλοκαίρι 2012 αλλά πολύ χειρότερο.

Οι 2 καλύτερες μέρες αστάθειας για το λεκανοπέδιο ήταν 30 και 31/8 όπου σημειώθηκαν καταιγίδες με ώρα έναρξης γύρω στις 13-14 και λήξης γύρω στις 15-17. Πάρα πολλές ηλεκτρικές εκκενώσεις ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό, ιδιαίτερα στις 30/8. Το κεντροβόρειο λεκανοπέδιο επηρεάστηκε στις 30 περισσότερο και το νότιο στις 31. Οι τοπικότητες στον υετό ήταν πάλι σχετικά μεγάλες. Το Θησείο κατέγραψε 6 mm αθροιστικά όταν η Κυψέλη κατέγραψε 31.5 mm. Για τη γενικότερη καιρική βαθμίδα που υπάρχει στις κεντρικές περιοχές από ΝΔ προς ΒΑ, έχουμε μιλήσει και εδώ αναλυτικότερα.

Ακολουθούν φωτογραφίες από το κέντρο.













Και ένα βίντεο με πολύ κοντινό κεραυνό (ο ήχος της αποφόρτισης στις κεραίες από κοντινό κλαδί που δεν φαίνεται στο κάδρο, ακούγεται χαρακτηριστικά).

Ακολουθούν φωτογραφίες από τον Φίλιππο Κολποδίνο (30/8).


Ακολουθεί φωτογραφία από τον Γιάννη Μάνεση (Ζάκυνθος 31/8).

Οι ακόλουθες εντυπωσιακές φωτογραφίες είναι από τον Χρήστο Παπασούλη (30 και 31/8).






==========================================