Ανανέωση: 08.05.2020
Μπορεί ο κομήτης ATLAS να μην άντεξε ως το τέλος, ωστόσο ένας νέος κομήτης έρχεται να «καλύψει το κενό», και μάλιστα περίπου στην ίδια περιοχή του ουρανού και περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα που αναμενόταν το μέγιστο του ATLAS.
Εν ολίγοις, ο κομήτης SWAN, αναμένεται να φτάσει σε μέγιστο φαινόμενο μέγεθος +2.5 με +3, δηλαδή θα είναι ορατός και με γυμνό μάτι.
Πηγή: https://www.cobs.si/show?id=628
Όμως εδώ υπάρχουν δυο θεματάκια:
1) Εμείς θα μπορούμε να τον δούμε πολύ χαμηλά στον βορειοανατολικό ορίζοντα λίγο πριν την αυγή (οπότε φροντίστε, όσοι επιχειρήσετε, να βλέπετε τον βορειοανατολικό σας ορίζοντα ανεμπόδιστα), από τη μέση ως και τα τέλη Μαΐου (15-23/5). Βλέπε και χάρτη για την ακριβή θέση του το επίμαχο διάστημα
Πηγή: https://skyandtelescope.org/astronomy-news/new-comet-alert-trio-of-comets-grace-our-skies/
2) Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να κομματιαστεί, όπως και ο ATLAS, ή αυτή η απότομη αύξηση στην φωτεινότητά του να είναι αποτέλεσμα πρόσκαιρου outburst, οπότε ας υπάρχει ένα όριο στις προσδοκίες.
Στις 18/4 το φαινόμενο μέγεθός του είναι κοντά στο +8. Οτιδήποτε νεώτερο θα προστίθεται από εδώ και κάτω.
----------------------------------------------------------
08.05.2020
Για την ώρα, ο κομήτης SWAN αντέχει και όσοι, ερασιτέχνες και μη, αστρονόμοι τον παρατηρούν από το νότιο ημισφαίριο, βγάζουν πολύ όμορφες φωτογραφίες. Εμείς, στο βόρειο ημισφαίριο, θα μπορούμε να τον δούμε οριακά χαμηλά στον ορίζοντα, στο λυκόφως του ξημερώματος προς το τέλος Μαΐου (μετά τις 22-23/5). Εδώ βλέπετε τη θέση του προς τα βορειοανατολικά για το ξημέρωμα της 24/5 για παράδειγμα.
Πηγή: https://www.solarsystemscope.com/
Η ακριβής θέση του, δίνεται στον χάρτη παραπάνω.
----------------------------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου