Από τις λίγες (προσωπικά θυμάμαι άλλες 1-2 περιπτώσεις) που το χαμηλό περνάει από βόρεια τροχιά και βγαίνει Χαλκιδικη, επηρεάζοντας και την Αθήνα. Το αναμενόμενο ήταν να επηρεαστεί σχεδόν αποκλειστικά η δυτική Ελλάδα (όπως και έγινε). Ωστόσο το μέτωπο είχε δυνάμεις και πέρασε όλη τη Πελοπόννησο φτάνοντας μέχρι την Αθήνα με θυελλώδεις ριπές και ραγδαιότητες άνω των 200 mm/hr σε κέντρο και ΒΑ τμήματα (π.χ. Ψυχικό 202 mm/hr, Μελίσσια 268 mm/hr, Αγ. Παρασκευή 274 mm/hr), ενώ πολλοί σταθμοί ξεπεράσαν με άνεση τα 100 mm/hr. (Όπως έχουμε αναφέρει και στο άρθρο για το Κλίμα της Αττικής, οι μεγάλες ραγδαιότητες είναι συχνές για την Αττική και την Αθήνα).
Με αυτά τα δεδομένα, όπως είναι φυσικό, υπήρξαν και πλημμύρες οπότε χρειάστηκε άντληση υδάτων στις περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο, όπως και πεσμένα ή σπασμένα δέντρα, κλαδιά δέντρων κ.λπ.
Μάλιστα, συνέβη μετατόπιση ακινητοποιημένου αεροπλάνου 747-200 της Ηellenic Imperial, από τους σφοδρούς ανέμους στο Ελ. Βενιζέλος στις 2130 LT. Το metar του αεροδρομίου έδινε ριπές 60 kts (111 km/h) εκείνη τη στιγμή! Στη 1η φωτογραφία, η κίτρινη γραμμή στο έδαφος ήταν εκείνη με την οποία ήταν αρχικά ευθυγραμμισμένο το αεροπλάνο! Εικάζεται και ανεμοστρόβιλος καθώς πέρα από το αεροπλάνο, υπήρξαν αναφορές και για άλλα ογκώδη και πολύ βαριά αντικείμενα (π.χ. αεροπορικά κοντέινερ) πεταμένα πολύ μακριά σαν σπιρτόκουτα! Να θυμίσουμε ότι η περιοχή είναι επιρρεπής σε σίφωνες. Το συμβάν θα ελεγχθεί περαιτέρω και ότι υπάρξει θα προστεθεί στο μέλλον. Φωτογραφίες: Πέτρος Ράλλης / Severe Weather Greece.
Από το gust front υπήρξε επίσης 2 φορές μερικό black out στο λεκανοπέδιο. Στη 2η φάνηκε η έκρηξη μετασχηματιστή ή η αποκοπή καλωδίου από εκεί που ήμουν (οι ακόλουθες εικόνες είναι τη στιγμή που συνέβη και αμέσως μετά, όπου φαίνεται ότι έχουν σβήσει μερικά φωτα στη περιοχή)
Ο Γιάννης Μάνεσης ήταν πολύ κοντά στο σημείο και κατέγραψε το περιστατικό (πηγή: Severe Weather Greece).
Στο ακόλουθο βίντεο από τον Απόστολο Μιχαρικόπουλο, βλέπουμε την εισβολή του μετώπου στον Πειραιά!
Υπέροχη συλλογή όπως άλλωστε είναι κάθε σου ανάρτηση
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα'σαι καλά Γιώργο :-) Να υπάρχει ένα αρχείο δεδομένων (για τους προγνώστες τουλάχιστον είναι βοηθητικό)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα και συγχαρητηρια για την φοβερη δουλεια που κανεις οσο και την ενημερωση που μας παρεχεις.απλα αν θα μπορουσες στο αρθρο να προσθεσεις τις πτωσεις δεντρων τις οποιες ειχαμε οσο και τις αντλησεις υδατων !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντώνη φυσικά! Και σε ευχαριστώ που το αναφέρεις. Θα το προσθέσω στο άρθρο. Μακάρι να είχα περισσότερο χρόνο να επιμελούμαι τα άρθρα περισσότερο. Κάποιες φορές γυρνάω πίσω και προσθέτω υλικό όταν βρίσκω, ιδιαίτερα σε αξιοσημείωτες περιπτώσεις. Να'σαι καλά! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφή