Το τρίτο και τελευταίο μέρος των αστροφωτογραφικών εξορμήσεων, έλαβε χώρα σε 2 κατάλληλα επιλεγμένες περιοχές του νομού Χανίων στη Κρήτη. Η πρώτη ήταν στο οροπέδιο του Ομαλού, περίπου σε υψόμετρο 1200 m, σχεδόν 1 km πριν την είσοδο στο φαράγγι της Σαμαριάς. Η δεύτερη, στο δυτικό άκρο του νομού Χανίων, στη τοποθεσία κόκκινοι εγκρεμνοί, κοντά στο χωριό Σφηνάρι (βλέπε ακόλουθους χάρτες από google maps).
Το οροπέδιο του Ομαλού, μακριά από φώτα, με χαμηλή υγρασία, προσφέρεται για εξαιρετικές αστροφωτογραφίες όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω. Η τοποθεσία κόκκινοι εγκρεμνοί, ήταν αρκετά υποδεέστερη του Ομαλού, λόγω της αυξημένης υγρασίας από τη θάλασσα που ήταν σχετικά κοντά (έτυχε να φυσά και ισχυρός δυτικός εκείνο το βράδυ, δηλαδή από τη μεριά της θάλασσας σε εκείνο το μέρος), ενώ η προσβασιμότητα της κρίνεται ζόρικη (κατηφορικός χωματόδρομος, ενώ και το μέρος που σταματήσαμε για φωτογραφίες, είχε, εν δυνάμει επικίνδυνο περιμετρικό γκρεμό).
Στις 2 αυτές νύχτες, όπως θα δείτε παρακάτω, παρατηρήθηκαν πολλά εντυπωσιακά fireballs* (Περσείδες τα περισσότερα), ο κομήτης C/2014 E2 Jacques (υπάρχει ξεχωριστό άρθρο με φωτογραφίες για αυτόν), μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή έκλαμψη από δορυφόρο ή διαστημικό σκουπίδι, και άλλα.
*Fireballs είναι μετέωρα ("διάττοντες αστέρες" ή "πεφταστέρια" όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται, λανθασμένα) αρκετά λαμπρά, ώστε το φαινόμενο μέγεθος τους να είναι τουλάχιστον συγκρίσιμο με εκείνο των λαμπρότερων αντικειμένων στον ουρανό.
Προχωράμε στις φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες είναι με μηχανή dslr Canon EOS 550D T2i, και φακό tokina 11-16, στα 11 mm (τα κάδρα με τον κομήτη είναι στα 16 mm) με f/2.8, iso 6400 και έκθεση 30''. (Κάποιες μπορεί να καθυστερούν να ανοίξουν λόγω υψηλής ανάλυσης).
===================================================
ΗΜΕΡΑ 1η: ΟΜΑΛΟΣ (1200 m) - 21-22/08/2014
===================================================
Στις ακόλουθες φωτογραφίες, η είσοδος στο φαράγγι της Σαμαριάς, στα 1250 m, με τα Λευκά Όρη να ξεχωρίζουν μεγαλόπρεπα απέναντι.
Η θέση που "στρατοπεδεύσαμε", μερικά μέτρα πιο κάτω, λίγο πριν τη δύση του Ηλίου:
Όταν, ο Ήλιος ακόμη δεν έχει δύσει και εσύ βλέπεις με γυμνό μάτι τον Γαλαξία μας, τότε ξέρεις πως η νύχτα θα είναι "μεγάλη" από κάθε άποψη...
Όσο έπεφτε η νύχτα, το θέαμα έκοβε την ανάσα. Ο Γαλαξίας μεγαλόπρεπος ακόμη και με γυμνό μάτι. Ότι βλέπει κάποιος με stacking σε άλλες τοποθεσίες, εκεί το βλέπεις με single shot! ΕΜΠΕΙΡΙΑ!
Και μετά, ξαφνικά, άρχισε να "βρέχει" εντυπωσιακά fireballs. Έπεσαν, σχεδόν μαζεμένα, 4 (και άλλα τόσα εκτός κάδρου)!
Ένα περαστικό αυτοκίνητο φτιάχνει το κάδρο προσφέροντας φως χαμηλά, τονίζοντας τα δέντρα.
Ο Γαλαξίας φωτίζει το οροπέδιο:
Από αξιοπρεπή μετέωρα ως εντυπωσιακά fireballs, συνέχιζαν όλη τη νύχτα!
Στρέφοντας τη κάμερα ΒΑ, προς Χανιά (διακρίνεται η φωτορύπανση προς τα εκεί), έχουμε στο κάδρο την Κασσιόπη (ο αστερισμός που μοιάζει με W), η Ανδρομέδα ορατή με γυμνό μάτι, όπως και το Double Cluster κάτω από αυτά, ενώ ψάχναμε για τον κομήτη Jacques που ήταν εκεί κοντά στη Κασσιόπη:
Η βραδιά είχε και μία εντυπωσιακή έκλαμψη, χωρίς trail, από πάνελ δορυφόρου ή από διαστημικό "σκουπίδι". Σημειώνεται στη δεξιά φωτογραφία. Η αριστερή είναι φωτογραφία σύγκρισης.
===================================================
ΗΜΕΡΑ 2η: ΣΦΗΝΑΡΙ - 23-24/08/2014
===================================================
Ο Γαλαξίας εντυπωσιακός στα δυτικά μας. Δεξιά στη φωτο διακρίνεται και η θάλασσα με κάποια νέφη στο βάθος.
Στο σημείο που σταματήσαμε, υπήρχε και μια μικρή εκκλησία. Στο κάδρο, λίγο πάνω από τα δέντρα, αριστερά από το σταυρό, διακρίνεται ένα άκρως εντυπωσιακό fireball, πραγματικό τραίνο! Η φωτο, το αδικεί. Από τα πλέον εντυπωσιακά που έχω δει!
Η ανατολή των Πλειάδων... όμως κάτι υπάρχει δεξιά τους...
Κάνοντας zoom in αποκαλύπτεται πως πρόκειται για ένα μικρό αλλά εντυπωσιακό και πολύχρωμο fireball!!
Οι πλειάδες και ο Ωρίωνας!
===================================================
BONUS: STACKED PHOTOS
===================================================
Περίπου 20 στακαρισμένες φωτογραφίες, αποκαλύπτουν με λεπτομέρεια διάφορα αξιοθέατα του ουρανού (έχω σημειώσει τον κομήτη Jacques, την Ανδρομέδα, τη Κασσιόπη, κλπ):
Σύνθεση 103 φωτογραφιών τμήματος του Γαλαξία μας:
Σύνθεση 146 φωτογραφιών τμήματος του κεντρικού τμήματος του Γαλαξία μας:
Καταπληκτικές φωτογραφίες και πολύ περιγραφικό το άθρο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ! Τον Ομαλό, ελπίζω να τον επισκεφτώ ξανά του χρόνου ή νωρίτερα αν μπορέσω! Απίστευτη εμπειρία από άποψη αστροφωτογραφίας. Το μόνο καλύτερο πλέον, για αυτό το σκοπό, πιθανότατα να είναι μια έρημος.
ΑπάντησηΔιαγραφή