Privacy Policy

8/6/14

Φωτορύπανση και κλίμακα Bortle

Ανανέωση: 5/2/2020.

Το παρακάτω άρθρο είχε γραφτεί σχετικά παλιά. Θα διατηρηθεί διότι περιέχει κάποια χρήσιμα στοιχεία, ωστόσο, όσο αφορά τη φωτορύπανση, ένα κοινό σημείο αναφοράς πλέον είναι η κλίμακα Bortle, για την οποία μπορείτε να βρείτε περισσότερα σε αυτόν τον σύνδεσμο. Σύμφωνα με αυτήν, τα κέντρα των πόλεων είναι στη βαθμίδα 8 και 9 (τις χειρότερες), το Σούνιο στη βαθμίδα 3-4 και διάφορα βουνά, ιδιαίτερα εκείνα με ανύψωση άνω των 2 km, στη βαθμίδα 1-2 (την καλύτερη).

------------------------------------------


Για τους αστροφωτογράφους, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια, για τα οποία δεν μπορούν να κάνουν το παραμικρό (πέρα από τον καιρό), πέρα από το να μετακινηθούν σε σκοτεινές τοποθεσίες, είναι η φωτορύπανση των μεγάλων πόλεων. Η φωτορύπανση προκαλείται από τον τεχνητό φωτισμό που καλύπτει τον φυσικό φωτισμό των άστρων και του νυχτερινού ουρανού. Αποτέλεσμα αυτού, να μην διακρίνονται αστρονομικά γεγονότα ή να είναι ορατά με απαράδεκτα μεγάλο "θόρυβο" στις φωτογραφίες.

Στον δικτυακό τόπο http://djlorenz.github.io/astronomy/lp2006/ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και χάρτες σχετικά με τη φωτορύπανση. Οι ακόλουθοι χάρτες και πληροφορίες, έχουν κατασκευαστεί με βάση αυτόν τον δικτυακό τόπο.

Καταρχάς, δίνουμε έναν κατάλογο με τις πόλεις που έχουν τη μεγαλύτερη φωτορύπανση παγκοσμίως αλλά και πανελλαδικά. Η κλίμακα είναι από 0 (απόλυτα σκοτεινός ουρανός, μόνο με φυσικό φωτισμό από τα άστρα, κ.λπ.) ως 14 (φωτορύπανση τόσο μεγάλης κλίμακας που καθιστά πρακτικά αδύνατη την αστροφωτογραφία).


Η κλίμακα αυτή καθαυτή ακολουθεί:


Μερικοί χάρτες φωτορύπανσης για την Ευρώπη και την Ελλάδα.


Με βάση αυτούς τους χάρτες, η Πίνδος, τα νότια της Κρήτης, η ΝΑ Πελοπόννησος, το Άγιο Όρος και πολλά από τα νησιά μας, προσφέρονται για άριστες αστροφωτογραφίες, καθώς προσφέρουν αρκετά σκοτεινούς ουρανούς.

Για τους Αθηναίους αστροφωτογράφους, δεν υπάρχουν πολλές κοντινές λύσεις. Μία λύση είναι να κατευθυνθεί κάποιος προς την ΒΑ ακτή του νομού στοχεύοντας με τη μηχανή του αυστηρά ΒΑ-Α-ΝΑ ή να πάει προς Σούνιο στοχεύοντας αυστηρά προς τον Ν-ΝΑ ορίζοντα.

Για τους Θεσσαλονικείς, η Χαλκιδική φαντάζει ως μια καλή κοντινή λύση.

Για τους Κρητικούς αστροφωτογράφους, τα εσωτερικά και τα νότια τμήματα των νομών (κυρίως στα Χανιά), όπως και το ανατολικό παράκτιο τμήμα της Κρήτης είναι ιδανικά.

Νεότερος χάρτης με νέα δεδομένα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου