Τελευταία ανανέωση: 05.12.2013 -- 13:00
====================================================
05.12.2013 -- 13:00 -- COMET ISON: CASE CLOSED! Η NASA ανάφερε προχθές ότι αυτό που τώρα έχει απομείνει από τον πολυσυζητημένο κομήτη, είναι υπολείμματα χωρίς πυρήνα. Επομένως, τελειώνει οριστικά το κυνήγι για τη παρατήρηση και τη φωτογράφιση του, δυστυχώς. Θα υπάρξουν και άλλοι κομήτες φυσικά. Ένας κομήτης που μπορείτε να παρατηρήσετε και να φωτογραφήσετε ακόμη, με σχετική ευκολία αυτή τη περίοδο είναι ο κομήτης Lovejoy.
====================================================
02.12.2013 -- 14:30 -- Σας μεταφέρω αυτούσια την έκθεση από τη διεθνή αστρονομική ένωση μέσω του CBAT για τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τον ISON, ο οποίος, εν ολίγοις κατάφερε να φτάσει σε φαινόμενο μέγεθος -2 λίγο πριν το περιήλιο, ενώ τώρα έχει πέσει τουλάχιστον στο +5 και σταδιακά θα εξασθενεί απομακρυνόμενος από τον Ήλιο
Επίσης, σας παραθέτω και τις παρατηρήσεις για τη φωτεινότητα του ως λίγα 24ωρα πριν το περιήλιο
====================================================
01.12.2013 -- 03:25 -- Η σημερινή μέρα με τις φωτογραφίες από τον SOHO να δείχνουν τον ISON σταδιακά να πέφτει περίπου 4 μεγέθη (1 μέγεθος = ένας συντελεστής περίπου 2.5 στη φωτεινότητα του, δηλαδή από χτες είναι περίπου 10 φορές αμυδρότερος), ήταν κάπως απογοητευτική αν και αναμενόμενη με βάση το υλικό που έχασε ο κομήτης. Ένα "κάτω όριο" για αυτόν, θα ήταν να έχει φαινόμενο μέγεθος τουλάχιστον +5 λίγες μέρες αργότερα, ώστε να μπορεί να φωτογραφηθεί με μια dslr αρκετά καλά. Ωστόσο, αυτό το μέγεθος εκτιμάται ότι το άγγιξε σήμερα.
Το τελευταίο frame από το SOHO τον δείχνει να αυξάνει πάλι πολύ ελάχιστα τη φωτεινότητα του (παραθέτω δύο συγκριτικά στιγμιότυπα παρακάτω) και μάλλον έτσι θα πάει από εδώ και πέρα: με αυξομειώσεις μεν αλλά με γενική τάση σταδιακής εξασθένισης του, όσο απομακρύνεται από τον Ήλιο.
Επίσης, δεν θα μπορεί πλέον να φωτογραφηθεί από το SOHO σε λίγες ώρες, καθώς βγαίνει από το οπτικό του πεδίο, ωστόσο θα έχουμε σίγουρα άλλες πληροφορίες/φωτογραφίες τις οποίες θα σας παραθέτω σε μορφή περίληψης, εκτός αν υπάρξει κάτι έκτακτο.
====================================================
30.11.2013 -- 14:20 -- Οι τελευταίες εικόνες από το SOHO τον δείχνουν να εξασθενεί. Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την φωτεινότητα του τον φέρουν να έχει μέγεθος +4 με +5, δηλαδή πιο εξασθενημένος από χτες (φαίνεται και στις εικόνες σε σχέση με χτες). Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που μας έχει εκπλήξει, οπότε θα περιμένουμε να δούμε πως θα συμπεριφερθεί και στη συνέχεια.
====================================================
30.11.2013 -- 03:40 -- Που βρισκόμαστε τώρα; -- Προστέθηκε εντυπωσιακό βίντεο με τη πορεία του κομήτη σε γρήγορη κίνηση γύρω από τον Ήλιο.
1) Έχει επιβιώσει τμήμα του πυρήνα του κομήτη και κινείται κανονικά αναπτύσσοντας ουρά όπως αναμένεται, σύμφωνα και με τις τελευταίες εικόνες από το SOHO της ΝΑSA.
2) Από τη στιγμή που έχει επιβιώσει τμήμα του κομήτη και όχι ολόκληρος, το φαινόμενο μέγεθος του, όπως αναμένεται είναι μικρότερο από αυτό που αναμενόταν (είναι λίγοτερο φωτεινός). Αντί για -4 που έπρεπε να έχει σήμερα, έχει +1 με +2 (εκτιμάται εκεί). Θυμίζουμε μεγαλύτερο φαινόμενο μέγεθος = μικρότερη φωτεινότητα
3) Η τροχιά του έχει αλλάξει ελαφρώς με αποτέλεσμα να είναι ελαφρώς πιο έυκολο να τον δει κανείς νωρίς το ξημέρωμα παρά μετά το ηλιοβασίλεμα (αυτό για τις πρώτες πρώτες μέρες ΑΝ καταφέρει κάποιος να τον δει, καθότι είναι αμυδρότερος, αφού δεν πέρασε άθικτος από το περιήλιο του). Βλέπε δύο χαρακτηριστικές εικόνες για τη θέση του στον ουρανό πριν το ξημέρωμα και μετά το ηλιοβασίλεμα (πηγή χαρτών: http://www.solarsystemscope.com/ison/)
4) Για περισσότερες λεπτομέρειες θα πρέπει να αναμένουμε τις επόμενες ώρες να δούμε πως συμπεριφέρεται.
5) Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο με τη πορεία του κομήτη γύρω από τον Ήλιο σε γρήγορη κινηση. Έχασε υλικό αλλά επέζησε και πέρασε...
====================================================
29.11.2013 -- 20:00 -- Μέρος του πυρήνα του κομήτη ISON φαίνεται να επεβίωσε και αυτή τη στιγμή απομακρύνεται από τον Ήλιο, αναπτύσσοντας σταδιακά αντίστροφη ουρά. Πόσο θα αντέξει και τι θα κάνει στη συνέχεια, αναμένεται να το δείξει ο χρόνος. Δείτε τις τελευταίες εικόνες από το τμήμα του κομήτη, καθώς απομακρύνεται από τον Ήλιο.
====================================================
29.11.2013 -- 11:10 -- Από ότι δείχνουν τα στοιχεία και οι εικόνες, αναπτύσσει αντίστροφη ουρά (ως αναμένεται) και έχει mag +1 όπως εκτιμάται.
====================================================
29.11.2013 -- 02:30 -- Αν δεν δούμε ΕΠΙΣΗΜΗ ανακοίνωση από NASA/ESA για το "τέλος" του κομήτη, τίποτα δεν έχει τελειώσει!
====================================================
29.11.2013 -- Αν και επιμένει επί ένα τρίωρο περίπου να κινείται "κάτι" στη τροχιά του ison, αυτό το "κάτι", σύμφωνα με πολλές (θεωρητικά) αξιόπιστες πηγές πλέον φαίνεται να είναι υπολείμματα του κομήτη με σύντομη ημερομηνία λήξης, δυστυχώς. Πλέον θα υπάρξει ενημέρωση όταν βγουν επίσημες ανακοινώσεις.
====================================================
28.11.2013 -- 23:30 -- Ο κομήτης φαίνεται να επεβίωσε κατά ένα ποσοστό μετά το πέρασμα του από το περιήλιο του. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι πρώτες εικόνες.
====================================================
28.11.2013 -- Οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής και από το SOHO της ΝΑSA, δείχνουν τον κομήτη να προσεγγίζει τον Ήλιο (βλ. παρακάτω εικόνες). Αναμένουμε νεώτερα...
====================================================
26.11.2013 -- Φήμες περί διάλυσης του κομήτη ΔΕΝ ευσταθούν.
Η NASA σε συνέντευξη, πριν λίγο, ανέφερε πως ο κομήτης συμπεριφέρεται κανονικά, όπως προβλέπεται ως τώρα, έχει αύξηση στη φωτεινότητα του κατά ένα συντελεστή 10-15 και οι πιθανότητες να τα καταφέρει μετά το περιήλιο είναι όσες ήταν (γύρω στο 40%). Επίσης, ο κομήτης για τις πρώτες δύο βδομάδες του Δεκεμβρίου, όπως γνωρίζαμε και ανέφεραν και εκείνοι, θα είναι ορατός και μετά το ηλιοβασίλεμα (7-8 το βράδυ) και πριν το ξημέρωμα (γύρω στις 5). Όλα τα live tweets με πολλές πληροφορίες: https://twitter.com/cometisonnews
====================================================
24.11.2013 -- Αναμένοντας την 29η και μετά!
Ο ISON είναι πλέον πολύ χαμηλά, κοντά στον Ήλιο, για να φωτογραφηθεί νύχτα-ξημέρωμα. Προσωπικά δοκίμασα 23/11 ξημέρωμα, αλλά ήταν αδύνατο. Ήταν αρκετά χαμηλά και όποιος κατάφερε να τον φωτογραφίσει τότε αλλά και σήμερα θα έπρεπε να έχει θέα μέχρι πολύ χαμηλά στον ορίζοντα. Αναμένουμε το περιήλιο του στις 28/11 και αν όλα πάνε καλά και δεν διαλυθεί, τότε από το απόγευμα της 29ης (που θα είναι λαμπρός μεν, κοντά στον Ήλιο δε αλλά ορατός αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα και για λίγο) και για όλο τον Δεκέμβρη θα μπορούμε να τον παρατηρούμε μετά το ηλιοβασίλεμα (αν είναι σχετικά αμυδρός, τότε θα αξίζει να τον δούμε στο ηλιοβασίλεμα μετά τις 3-4/12) αλλά και λίγο πριν το ξημέρωμα και πάλι. Στις 26/12, αν επιζήσει ως τότε, η λαμπρότητα του θα έχει πέσει, αλλά θα περάσει από το πλησιέστερο σημείο (ως προς τη Γη) της τροχιάς του, οπότε θα είναι μία ακόμη καλή περίοδος για φωτογράφιση, αν δεν τον προλάβετε τις πρώτες μέρες μετά το περιήλιο του.
====================================================
21.11.2013 -- ΝΕΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ISON. Το μέγεθος του εκτιμάται γύρω στο +3.5 πλέον. Παρόλη τη μη καθαρή ατμόσφαιρα λόγω των αραιών νεφών και του φωτός της Σελήνης το ξημέρωμα σήμερα, ο ISON φάνηκε καθαρά, ενώ είναι οριακά ορατός και με γυμνό μάτι πλέον μέσα στην Αθήνα.
Η πρώτη φωτογραφία είναι απλή (χωρίς stacking) και είναι σύνθεση του ISON, του Υμηττού, του Ερμή (αριστερά του ISON και κάτω κάτω στη φωτογραφία) και του Spica (πάνω πάνω δεξιά).
Η επόμενη είναι αποτέλεσμα stacking περίπου 20 φωτογραφιών με ISO 800 και 2.5'' με f/4. Και ακολουθεί zoom αυτής.
Η τελευταία είναι ίδια με τη προηγούμενη, με αρνητικά χρώματα για να φανεί η ουρά του περισσότερο.
====================================================
19.11.2013 -- Παραθέτω τους χάρτες για τη θέση του ISON τις επόμενες μέρες. Στις προηγούμενες δύο ενημερώσεις (βλέπε παρακάτω) ο ison φωτογραφήθηκε ξημερώματα 17/11 και μπορεί κάποιος να διακρίνει πόσο φως υπάρχει στον ουρανό. Η φωτογράφιση του τις επόμενες μέρες (εκτός του καιρού που θα είναι κατά βάση βροχερός) θα είναι σχετικά δύσκολη λόγω του ότι πλέον είναι κοντά στον ήλιο και θα εμφανίζεται σχεδόν με την ανατολή. Η μόνη περίπτωση να τον φωτογραφίσει κάποιος με σχετική άνεση πριν τις 29/11 (οπότε από τότε και μετά θα είναι πλέον ορατός λίγα λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα) είναι να αποκτήσει εντυπωσιακή ουρά.
====================================================
18.11.2013 -- Τρεις ακόμη φωτογραφίες από τη χθεσινή φωτογράφιση του ISON από την Αθήνα. Ουσιαστικά είναι μία (οι άλλες είναι zoom in της πρώτης) και είναι αποτέλεσμα stacking 10 κατάλληλα επεξεργασμένων φωτογραφιών. Το αποτέλεσμα είναι συνολικά καλύτερο όσο αφορά το σχήμα και τη φωτεινότητα του κομήτη στη φωτογραφία. Τα γύρω άστρα φαίνονται ελαφρώς εκτός εστίασης λόγω της επεξεργασίας (ελήφθησαν αρκετές φωτογραφίες με σχετικά μεγάλη χρονική διαφορά μεταξύ τους, οπότε λόγω της περιστροφής των άστρων γύρω από τον πολικό αστέρα, θα υπάρχουν κάποιες μικρο-αποκλίσεις όσο καλή ευθυγράμμιση και να κάνει κάποιος με manual stacking).
====================================================
17.11.2013 -- Ωρα 05:30. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ISON ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ
Σήμερα τα ξημερώματα καθάρισαν τα σύννεφα που κάλυπταν τον Αττικό ουρανό και κατέστη εφικτή η φωτογράφιση του ISON ο οποίος, όπως έχει προαναφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις (βλέπε παρακάτω) είναι πλέον ευδιάκριτος και σε φωτογραφίες με απλή dslr. Ακόμη και στον πολύπαθο (από το φωτορύπανση) Αττικό ουρανό και με Πανσέληνο στη πλάτη μου και με τον ήλιο να ετοιμάζεται να ανατείλει και με σύννεφα να σουλατσάρουν, ο ISON φαίνεται πλέον καθαρά στις φωτογραφίες (με το μάτι είναι πολύ πολύ αμυδρός ακόμη) και όπως θα συγκρίνετε και με τον χάρτη της πορείας του
είναι ακριβώς εκεί που πρέπει να είναι σήμερα ξημερώματα 17/11. Σας δίνω μία φωτογραφία με βελάκι της θέσης του (αν και νομίζω πως είναι πλέον ευδιάκριτος και δεν χρειάζεται) και στις επόμενες δεν βάζω μια και φαίνεται (περίπου στο κέντρο της φωτογραφίας, πρασινωπός και με μία πολύ αμυδρή ουρά να σχηματίζεται). Οι πρώτες δύο είναι μονές. Οι υπόλοιπες προέκυψαν από stacking 3-10 φωτογραφιών.
====================================================
16.11.2013: ΠΛΕΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΘΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ DSLR! Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα θα χρειαστεί να είστε σε σχετικά σκοτεινό ουρανό (και ανέφελο, διότι μας έχει κάνει χαλάστρα η συννεφιά τις τελευταίες 2-3 μέρες!).
Σας δίνω τον χάρτη ως και 19/11 με τη θέση του ISON (αν είστε σε καθαρό ουρανό στην ύπαιθρο μάλλον δεν θα τον χρειαστείτε καθώς είναι πλέον ορατός με την ουρά του λίγο πριν την ανατολή, χαμηλά στον ανατολικό ορίζοντα. Μη φανταστείτε κάτι θεαματικό με γυμνό μάτι, αμυδρός θα είναι, ωστόσο με dslr θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα από ότι ήταν μία βδομάδα πριν. Δείτε και φώτο παρακάτω).
Επίσης, μετά το περιήλιο του, από 29/11 και μετά θα είναι ορατός λίγο μετά τη δύση του Ήλιου (με την ουρά του πάντα να δείχνει μακριά από τον Ήλιο, λόγω του ηλιακού ανέμου).
Δείτε μία εκ των φωτογραφιών με απλή DSLR από χτες με φόντο το βουνό Fuji. Η φωτογραφία είναι του Noriaki Tanaka.
====================================================
14.11.2013: ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟΣ ΜΕ ΓΥΜΝΟ ΜΑΤΙ ΣΕ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ! ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ. ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΟ +6
Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες: http://www.cometisonnews.com/
====================================================
ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ Η ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΚΟΜΗΤΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 12.11.2013 (Από Michael Jager, πηγή)
O κομήτης έχει πλέον "διπλή ουρά".
====================================================
ΝΕΑ - 09.11.2013, 04:45
Σύμφωνα με την αμέσως προηγούμενη ανάρτηση (λίγο παρακάτω) θα επιχειρούσα, γνωρίζοντας πλέον τη θέση του ISON, νέα φωτογράφιση σήμερα τα ξημερώματα. Βγήκα από λίγο καλύτερη θέση στη ταράτσα (καθώς ο ISON πλέον είναι αρκετά χαμηλά και το χρονικό "παράθυρο" για τη φωτογράφιση του έχει μειωθεί αρκετά (περίπου ένα 30' για καλές φωτογραφίες, μετά αρχίζει να αυξάνει η φωτεινότητα του ουρανού λόγω της ανατολής). Παρουσιάζω τις φωτογραφίες και με σχήματα σε αντιστοιχία με τον χάρτη, ώστε να προσανατολιστείτε καλύτερα.
Που θα έπρεπε να βλέπω τον ISON σήμερα (9/11) σύμφωνα με τον χάρτη (πράσινο σημάδι πάνω στη κίτρινη τροχιά του):
Τι είδα (σε αντίστοιχία με τον χάρτη). Ο ISΟΝ θα έπρεπε να είναι κάπου στο μεγάλο πράσινο πλαίσιο:
Πληροφορίες: Ελήφθησαν 30 φωτογραφίες με f/4, 3.2'', iso 800 και επέλεξα να κάνω stack τις 9 καλύτερες με το παραπάνω αποτέλεσμα. Χωρίς stacking το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο.
====================================================
ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ -- 08.11.2013
Δείτε την εικόνα με τον ison ευδιάκριτο με την ουρά του, που κατέγραψε χρήστης με μία απλή dslr, από τη Β.Αγγλία (πηγή: http://waitingforison.wordpress.com/comet-ison-my-first-view/) ενώ εκεί μπορείτε να βρείτε πολύτιμες πληροφορίες γενικότερα για τον κομήτη αυτό.
Εδώ η εικόνα που κατέγραψε στις 3/11 από Β. Αγγλία (μαζί με σημειώσεις για να αναγνωρίσετε όλους τους γύρω αστερισμούς στον επόμενο χάρτη). Σημειώστε ότι αυτή η εικόνα τραβήχθηκε σε πολύ σκοτεινό ουρανό στην ύπαιθρο και μακριά από μεγάλες πόλεις. Αυτό δεν θα πρέπει να σας αποτρέψει από να τον αναζητήσετε αν μένετε σε πόλη, απλά μην περιμένετε με απλή dslr να πάρετε μία τόσο καθαρή εικόνα του ουρανού (και κατ'επέκταση του ison).
Εδώ ο χάρτης που δείχνει τη θέση του ison στους αστερισμούς μέχρι τις 11/11 (μαζί με τις σημειώσεις στις εικόνες για καλύτερη εποπτεία).
Εδώ η εικόνα που τράβηξα από Αθήνα (για όλη την Ελλάδα, ίδια είναι) χθες στις 8/11 ξημερώματα 4:30 περίπου (πάλι με σημειώσεις που παραπέμπουν στον παραπάνω χάρτη, ώστε να έχετε καλύτερη εποπτεία). Το θέμα είναι πως εδώ, ο κομήτης έχει ήδη προλάβει να πάει αρκετά χαμηλά στον ορίζοντα οπότε θα πρέπει να βρω άλλη θέση καλύτερη με καλύτερη θέα για να τον "βρω" χαμηλά στον ανατολικό ορίζοντα (θα το επιχειρήσω και ελπίζω να έχω και "ελληνικές" φωτογραφίες του ison). O Άρης, σε αυτή τη φωτογραφία διακρίνεται πάνω πάνω και αριστερά. (Αγνοήστε κεραίες και άλλα θεάρεστα...)
ΝΕΩΤΕΡΑ: Ο ISON οδεύει προς τον Ήλιο, οπότε πλέον κινείται ταχύτατα προς τα χαμηλά στον ανατολικό ορίζοντα. Αν θέλετε να τον πετύχετε βράδυ, αυτές οι μέρες (που είναι και καθαρός ο ουρανός λόγω του βοριά) είναι οι τελευταίες σας (προς το παρόν). Βρείτε τον "κόκκινο πλανήτη" Άρη με τον τρόπο που έχει αναφερθεί παρακάτω σε προηγούμενη ανάρτηση και προσπαθήστε (ακολουθώντας και τον παραπάνω χάρτη ως 11/11) να βρείτε τον ison από τους αστερισμούς. Με μία καλή dslr, καθαρό ουρανό και χαμηλή φωτορύπανση, θα μπορέσετε να τον καταγράψετε! Όσο πλησιάζουμε προς τις 28/11 το όλο θέμα για να τον απολαύσουμε, θα είναι να αποκτήσει ευδιάκριτη ουρά. Αναμένεται να αγγίξει σε μέγεθος το -4.5 (το μέγεθος που έχει η Αφροδίτη τώρα κατά το ηλιοβασιλεμα, not bad!). Βέβαια, νέες αναφορές δίνουν πιθανότητες μόλις 30% να αντέξει μέχρι το περιήλιο του στις 28/11. Αλλά ακόμη και αν διασπαστεί, ένα απο τα ενδεχόμενα είναι να δώσει εντυπωσιακό θέαμα με πολλές ουρές (λόγω των θραυσμάτων του). Η συνέχεια στον ουρανό...
====================================================
Θα δώσω μερικές συμβουλές για το πως μπορεί να βρει κανείς τη θέση του για να τον φωτογραφίσει (τουλάχιστον για αυτές τις μέρες που δεν ειναι ακόμη ορατός):
1) Βγείτε κατά τις 430-5 τα ξημερώματα στη ταράτσα σας, σε καθαρό και όσο γίνεται πιο σκοτεινό ουρανό. Μετά τις 515 περίπου, αρχίζει να υπάρχει περισσότερο φως στον ουρανό, οπότε ό,τι κάνετε μέχρι τις 530 το πολύ με τον ison.
2) Σχεδόν από πάνω σας και ελαφρώς προς τα νοτιοδυτικά, θα βλέπετε τα τρία χαρακτηριστικά αστέρια του αστερισμού του Ωρίωνα σε ευθεία γραμμή. Αριστερά τους και λίγο πιο πάνω, σχεδόν στη κατακόρυφο και λίγο προς τα νότια-νοτιοανατολικά θα βλέπετε ένα λαμπρό ουράνιο σώμα που είναι ο Δίας, ο οποίος αυτές τις μέρες έχει φαινόμενο μέγεθος -2.4. Αριστερά του, χαμηλά σχετικά στον ανατολικό ορίζοντα θα δείτε ένα κοκκινωπό ουράνιο σώμα που δεν τρεμοπαίζει όσο τα άλλα άστρα και αυτό είναι ο Άρης. Ο Άρης με τον Δία και την τριάδα των αστεριών του Ωρίωνα φτιάχνουν ένα νοητό τρίγωνο μπροστά σας όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.
3) Αφού βρήκατε τον Άρη, τότε ο ISON είναι λίγο αριστερά και κάτω από αυτόν, όπως στο παραπάνω σχήμα. Οπότε τοποθετήστε την dslr σας, ώστε ο Άρης να είναι πάνω-δεξιά στο "κάδρο" της φωτογραφίας. Τραβήξτε αρκετές φωτογραφίες (π.χ. 10) για να κάνετε stacking και ακόμη και 3-4 καλά ευθυγραμμισμένες θα σας δώσουν καλύτερη εικόνα. Ο ISON ξεχωρίζει επίσης και από το χρώμα του. Αν κάνετε zoom στην εικόνα, θα πρέπει να πρασινίζει ελαφρώς (αυτό οφείλεται στη σύσταση του, πιθανόν κυάνιο ή/και διατομικός άνθρακας). όσο περνάνε οι μέρες, φροντίστε να εστιάσετε χαμηλότερα στον ανατολικό ορίζοντα καθώς προς τα εκεί τρέχει ο ison.
====================================================
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ - ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ
Αυτό το άρθρο δίνει κάποιες χρήσιμες λεπτομέρειες και συνδέσμους, σχετικά με τον κομήτη ISON. Θα ανανεώνεται όποτε υπάρχουν νεώτερα και ελπίζω και με φωτογραφίες του μετά τα μέσα Νοέμβρη!
Ο κομήτης αυτός ανακαλύφθηκε τις 21 Σεπτεμβρίου 2012 από τον Βιτάλι Νέβσκι (Βίτμπεκ, Λευκορωσία) και τον Αρτιόμ Νοβίτσονοφ (Κοντόμπογκα, Ρωσία).
Ο C/2012 S1 (ISON) είναι κομήτης του οποίου το περιήλιο βρίσκεται ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα από την επιφάνεια του Ήλιου. Αναμένεται να περάσει από αυτό στις 28-29 Νοεμβρίου 2013, όταν είναι πιθανό να γίνει φωτεινότερος από το πλανήτη Αφροδίτη και το φαινόμενο μέγεθος του να αγγίξει το -5 (όσο χαμηλότερα τόσο πιο λαμπερός, για σύγκριση οι λαμπρότεροι πλανήτες στον νυχτερινό ουρανό κυμαίνονται από +2 ως -4, ενώ ο Ήλιος αγγίζει το -27. Για περισσότερες εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες πατήστε εδώ.
Τη τροχιά του LIVE με τις λεπτομέρειες της, μπορείτε να την βλέπετε εδώ αλλιώς απευθυνθείτε στο πλήρη κατάλογο εδώ .
Ένας ακόμη σύνδεσμος για την τροχιά του LIVE (κατ'εκτίμηση) βρίσκεται εδώ.
Αναλυτικούς υπολογισμούς σχετικά με τη τροχιά του και το φαινόμενο μέγεθος του, όπως και τη θέση του στον ουρανό, μπορείτε να βρείτε εδώ όπου προβλέπεται να φτάσει το -4.5 στις 29/11.
Το που ακριβώς (αναλυτικά με χάρτες) θα μπορείτε να τον δείτε στον ουρανό και τι ώρα ακριβώς, μπορείτε να το δείτε σε αυτό το δικτυακό τόπο.
Αφήνει κάποιες ελπίδες για να φτάσει ως και -5 στα τέλη Νοέμβρη σύμφωνα με το ακόλουθο γράφημα (πηγή), καθώς σήμερα (7/10/2013) πλησιάζει το +10.6.
Θα είναι ορατός με γυμνό μάτι ή με μικρά κυάλια μετά τις 20/11 αν ακόμη ως τότε κινείται σαν ενιαίο κομμάτι. Το κακό είναι πως ως τότε θα είναι ορατός (πάλι ανατολικά μαζί με τον Άρη) λίγα λεπτά πριν βγει ο Ήλιος.
Ακολουθούν στοιχεία της τροχιάς του.
Date -- R. A. (2000) Decl. -- Delta -- r -- Elong. -- Phase -- m1
2013 09 25 09 22 24.9 +18 46 04 2.3249 1.7624 44.9 23.7 11.3
2013 09 26 09 24 22.0 +18 35 19 2.2962 1.7441 45.3 24.1 11.2
2013 09 27 09 26 20.8 +18 24 19 2.2673 1.7257 45.8 24.6 11.2
2013 09 28 09 28 21.3 +18 13 03 2.2384 1.7072 46.3 25.1 11.1
2013 09 29 09 30 23.8 +18 01 30 2.2093 1.6886 46.7 25.6 11.0
2013 09 30 09 32 28.2 +17 49 39 2.1801 1.6698 47.2 26.1 11.0
2013 10 01 09 34 34.6 +17 37 30 2.1508 1.6510 47.6 26.6 10.9
2013 10 02 09 36 43.1 +17 25 01 2.1213 1.6321 48.1 27.1 10.8
2013 10 03 09 38 53.9 +17 12 12 2.0918 1.6131 48.5 27.7 10.8
2013 10 04 09 41 07.1 +16 59 03 2.0622 1.5939 48.9 28.2 10.7
2013 10 05 09 43 22.7 +16 45 30 2.0325 1.5747 49.3 28.8 10.6
2013 10 06 09 45 40.8 +16 31 35 2.0028 1.5553 49.7 29.3 10.5
2013 10 07 09 48 01.7 +16 17 14 1.9729 1.5358 50.0 29.9 10.5
2013 10 08 09 50 25.4 +16 02 28 1.9430 1.5162 50.4 30.5 10.4
2013 10 09 09 52 52.1 +15 47 14 1.9130 1.4965 50.8 31.1 10.3
2013 10 10 09 55 21.9 +15 31 32 1.8830 1.4766 51.1 31.8 10.2
2013 10 11 09 57 55.0 +15 15 19 1.8529 1.4566 51.4 32.4 10.1
2013 10 12 10 00 31.7 +14 58 34 1.8228 1.4364 51.7 33.0 10.1
2013 10 13 10 03 12.0 +14 41 15 1.7926 1.4161 52.0 33.7 10.0
2013 10 14 10 05 56.3 +14 23 20 1.7624 1.3957 52.2 34.4 9.9
2013 10 15 10 08 44.6 +14 04 47 1.7322 1.3751 52.5 35.1 9.8
2013 10 16 10 11 37.4 +13 45 34 1.7020 1.3544 52.7 35.8 9.7
2013 10 17 10 14 34.8 +13 25 38 1.6718 1.3335 52.9 36.6 9.6
2013 10 18 10 17 37.1 +13 04 56 1.6416 1.3124 53.1 37.4 9.5
2013 10 19 10 20 44.6 +12 43 26 1.6115 1.2912 53.2 38.2 9.4
2013 10 20 10 23 57.6 +12 21 05 1.5814 1.2698 53.4 39.0 9.3
2013 10 21 10 27 16.6 +11 57 49 1.5513 1.2482 53.4 39.8 9.2
2013 10 22 10 30 41.8 +11 33 36 1.5213 1.2265 53.5 40.7 9.1
2013 10 23 10 34 13.6 +11 08 20 1.4915 1.2045 53.5 41.6 9.0
2013 10 24 10 37 52.5 +10 41 58 1.4617 1.1824 53.5 42.6 8.9
2013 10 25 10 41 39.0 +10 14 26 1.4320 1.1600 53.5 43.6 8.8
2013 10 26 10 45 33.6 +09 45 40 1.4025 1.1374 53.4 44.6 8.7
2013 10 27 10 49 36.7 +09 15 33 1.3731 1.1146 53.3 45.6 8.6
2013 10 28 10 53 49.1 +08 44 01 1.3440 1.0916 53.1 46.7 8.4
2013 10 29 10 58 11.3 +08 10 58 1.3151 1.0683 52.9 47.9 8.3
2013 10 30 11 02 43.9 +07 36 18 1.2864 1.0448 52.7 49.1 8.2
2013 10 31 11 07 27.9 +06 59 55 1.2581 1.0210 52.3 50.3 8.1
2013 11 01 11 12 23.8 +06 21 42 1.2300 0.9969 52.0 51.7 7.9
2013 11 02 11 17 32.7 +05 41 31 1.2024 0.9725 51.5 53.0 7.8
2013 11 03 11 22 55.3 +04 59 16 1.1751 0.9479 51.0 54.5 7.7
2013 11 04 11 28 32.8 +04 14 49 1.1484 0.9229 50.4 56.0 7.5
2013 11 05 11 34 26.1 +03 28 02 1.1221 0.8975 49.8 57.5 7.4
2013 11 06 11 40 36.4 +02 38 47 1.0965 0.8719 49.0 59.2 7.2
2013 11 07 11 47 04.8 +01 46 57 1.0716 0.8458 48.2 60.9 7.1
2013 11 08 11 53 52.8 +00 52 26 1.0474 0.8193 47.3 62.7 6.9
2013 11 09 12 01 01.6 -00 04 55 1.0240 0.7924 46.3 64.6 6.7
2013 11 10 12 08 32.6 -01 05 09 1.0016 0.7651 45.2 66.6 6.6
2013 11 11 12 16 27.3 -02 08 21 0.9802 0.7372 43.9 68.7 6.4
2013 11 12 12 24 47.3 -03 14 33 0.9600 0.7089 42.6 70.9 6.2
2013 11 13 12 33 33.9 -04 23 43 0.9411 0.6799 41.1 73.3 6.0
2013 11 14 12 42 48.9 -05 35 47 0.9236 0.6504 39.6 75.7 5.8
2013 11 15 12 52 33.5 -06 50 36 0.9077 0.6202 37.9 78.2 5.6
2013 11 16 13 02 49.3 -08 07 56 0.8936 0.5892 36.0 80.8 5.4
2013 11 17 13 13 37.5 -09 27 29 0.8813 0.5574 34.1 83.6 5.2
2013 11 18 13 24 59.4 -10 48 47 0.8713 0.5247 32.0 86.4 5.0
2013 11 19 13 36 55.8 -12 11 17 0.8635 0.4910 29.8 89.3 4.7
2013 11 20 13 49 27.5 -13 34 19 0.8584 0.4561 27.5 92.3 4.4
2013 11 21 14 02 35.2 -14 57 05 0.8561 0.4199 25.0 95.3 4.1
2013 11 22 14 16 19.6 -16 18 39 0.8569 0.3820 22.5 98.4 3.8
2013 11 23 14 30 41.6 -17 38 00 0.8612 0.3423 19.9 101.4 3.5
2013 11 24 14 45 42.8 -18 53 57 0.8693 0.3002 17.1 104.3 3.0
2013 11 25 15 01 27.5 -20 05 10 0.8819 0.2551 14.3 107.0 2.5
2013 11 26 15 18 04.8 -21 09 58 0.8998 0.2058 11.4 109.3 1.8
2013 11 27 15 35 58.5 -22 05 31 0.9244 0.1501 8.2 110.4 0.7
2013 11 28 15 56 28.5 -22 43 29 0.9595 0.0826 4.6 106.9 -1.3
2013 11 29 16 23 17.5 -19 52 52 0.9762 0.0322 1.8 107.7 -4.5
2013 11 30 16 21 22.3 -16 20 30 0.9125 0.1145 5.3 127.4 -0.2
2013 12 01 16 19 11.7 -13 59 05 0.8680 0.1757 8.1 128.1 1.2
2013 12 02 16 17 23.7 -11 56 01 0.8309 0.2282 10.6 127.3 2.0
2013 12 03 16 15 54.2 -10 00 53 0.7980 0.2755 13.0 126.1 2.5
2013 12 04 16 14 39.4 -08 09 21 0.7681 0.3191 15.4 124.8 3.0
2013 12 05 16 13 36.9 -06 19 02 0.7404 0.3601 17.8 123.4 3.3
2013 12 06 16 12 45.0 -04 28 25 0.7144 0.3990 20.1 121.9 3.6
2013 12 07 16 12 02.3 -02 36 21 0.6899 0.4361 22.4 120.4 3.8
2013 12 08 16 11 27.9 -00 41 56 0.6666 0.4717 24.8 118.9 4.0
2013 12 09 16 11 01.0 +01 15 34 0.6445 0.5060 27.2 117.3 4.2
2013 12 10 16 10 41.1 +03 16 51 0.6234 0.5393 29.6 115.6 4.3
2013 12 11 16 10 27.8 +05 22 30 0.6033 0.5716 32.1 113.9 4.5
2013 12 12 16 10 20.7 +07 33 06 0.5841 0.6030 34.6 112.1 4.6
2013 12 13 16 10 19.6 +09 49 12 0.5659 0.6336 37.2 110.2 4.7
2013 12 14 16 10 24.4 +12 11 17 0.5486 0.6635 39.8 108.2 4.8
2013 12 15 16 10 35.0 +14 39 47 0.5322 0.6928 42.5 106.2 4.9
2013 12 16 16 10 51.5 +17 15 06 0.5169 0.7215 45.3 104.0 4.9
2013 12 17 16 11 13.9 +19 57 33 0.5026 0.7496 48.2 101.8 5.0
2013 12 18 16 11 42.4 +22 47 20 0.4893 0.7772 51.2 99.4 5.1
2013 12 19 16 12 17.4 +25 44 33 0.4772 0.8044 54.2 97.0 5.1
2013 12 20 16 12 59.2 +28 49 08 0.4663 0.8311 57.4 94.4 5.2
2013 12 21 16 13 48.3 +32 00 51 0.4567 0.8574 60.6 91.8 5.3
2013 12 22 16 14 45.6 +35 19 17 0.4484 0.8833 63.9 89.0 5.3
2013 12 23 16 15 52.0 +38 43 46 0.4416 0.9088 67.2 86.2 5.4
2013 12 24 16 17 08.7 +42 13 26 0.4361 0.9340 70.6 83.3 5.5
2013 12 25 16 18 37.5 +45 47 12 0.4323 0.9588 74.0 80.4 5.5
2013 12 26 16 20 20.6 +49 23 49 0.4299 0.9833 77.4 77.4 5.6
2013 12 27 16 22 21.0 +53 01 51 0.4292 1.0076 80.7 74.4 5.7
2013 12 28 16 24 43.1 +56 39 49 0.4301 1.0315 84.0 71.5 5.8
2013 12 29 16 27 32.9 +60 16 09 0.4326 1.0552 87.2 68.6 5.9
2013 12 30 16 30 59.3 +63 49 21 0.4367 1.0786 90.4 65.7 6.0
2013 12 31 16 35 15.9 +67 17 58 0.4424 1.1018 93.4 63.0 6.1
2014 01 01 16 40 44.3 +70 40 41 0.4496 1.1247 96.2 60.4 6.2
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου