Το "σοβαρό" κομμάτι του χειμώνα έχει τελειώσει για φέτος, από ότι φαίνεται τουλάχιστον ως τώρα, οπότε μία μίνι-ανασκόπηση με ορισμένα σχόλια, μπορεί να γίνει, όσο αφορά τη περιοχή της Κυψέλης αλλά και της Αττικής.
Χειμώνας κρύος, χωρίς αμφιβολία. Μοιάζει να πήρε, εν μέρει, το αίμα του πίσω, θερμοκρασιακά, για τον ακραία ζεστό χειμώνα 09-10.
Από φαινόμενα: ασθενικά στα πεδινά, εντονότερα, συνεχή & περισσότερα στα ορεινά & ημιορεινά. Κάθε υψόμετρο θα έχει να θυμάται και διαφορετικά πράγματα ακόμη και στην Αττική. Από άποψη χιονοπτώσεων, λόγω του πολύ οριακού χαρακτήρα των φαινομένων, φάνηκαν ξεκάθαρα οι διαφορές νοτιων προαστίων - κέντρου - βορείων προαστίων (χοντρικά). Πχ η Αργυρούπολη έχει 2 ημέρες χιονόπτωσης για το Φλεβάρη, όταν στην Κυψέλη έχω 5 και τα ΒΠ πάνω από 8. Ακόμη και μεταξύ περιοχών του κέντρου ενδέχεται να υπάρχουν διαφορές καθώς φέτος δόθηκε ο ορισμός των "οριακών" φαινομένων, είτε θερμοκρασιακά, είτε υετικά.
Τι έχω να θυμάμαι προσωπικά εδώ στο κέντρο: Απο χιόνι τίποτα ιδιαίτερο, αλλά επειδη είναι "φρέσκα" ακόμα στη μνήμη μου, θα τα αναφέρω: Τη πρωινή στούπα την 1/2 και τη βραδινή στούπα στις 28-29/2 από σύνολο 7 ημερών χιονόπτωσης. Ενώ ό,τι ένταση δεν είχε ο χειμώνας, την έβγαλε μέσα σε 2 σφοδρές χαλαζοκαταιγίδες που επίσης θα θυμάμαι, εκείνη της 6/2 και της 5/3. Τις 2 καταιγίδες αυτές αξίζει να τις θυμάμαι. Τη στούπα την αναγράφω εδώ, μόνο και μόνο επειδή δεν έκανε και τίποτα καλύτερο/εντονότερο φέτος.
Μαθήματα Μετεωρολογίας: Η οριακότητα των φαινομένων βοήθησε στο να βρω κάποια όρια του καιρού για τη Κυψέλη, όσο αφορά τη χιονόπτωση.
1) ΥΓΡΟ ΠΡΟΦΙΛ: Στις 9/2 με αρκετή υγρασία, ΒΑ ανέμους ως τα 700 και ΒΔ από τα 700 και πάνω, το όριο χιονόπτωσης υπο αυτές τις συνθήκες είναι +3.5 βαθμοί στη επιφάνεια, -6/-6.5 στα 850, -31 στα 500, μηδενική ισόθερμη στα 950-960 hPa.
2) ΞΗΡΟ ΠΡΟΦΙΛ: Στις 17/2 με ξηρό καιρό και ΒΒΔ στην επιφάνεια ως και τα 700, με ένα πυρήνα υγρασίας στα 850, χιονόπτωση σημειώθηκε με +5 στην επιφάνεια (αρχικά +7 με γρήγορη πτώση), ~40% υγρασία & σχεδόν ίδιες Τ (με το 1) στα 850 και 500.
3) ΠΥΡΗΝΑΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ + ΒΑ: Η στούπα του πρωινού της 1/2, σημειώθηκε με πολύ καλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια και στα 850, ΒΑ ως τα 700 και ΒΔ από τα 700 και πάνω αλλά με έναν εξαιρετικό πυρήνα υγρασίας στα 850-900.
4) ΑΠΟΤΟΜΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΨΥΧΡΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ + ΒΒΔ: Η στούπα το βράδυ 28-29/2, αν και το μετεώγραμμα είχε ΒΒΔ ως και τα 700 με ελάχιστη υγρασία και ένα πυρήνα υγρασίας 90% στο στρώμα 700-850, φαντάζομαι, ο συνδυασμός (α) της απότομης εισβολής μιας ιδιαίτερα ψυχρής μάζας στο Αιγαίο (ΔΤ=-10 βαθμοί σε 12 ώρες στα 500) με (β) κορύφωση νυχτερινές ώρες, κάτι που δεν είχαμε σε άλλες "οριακές" περιπτώσεις, μας έδωσε το ποθούμενο. Στο μετεώγραμμα, ήταν η μοναδική φορά από τις οριακές περιπτώσεις, που προβλεπόταν σημαντική αστάθεια εκείνη την ώρα και το πάχος ήταν "σεβαστό" στα 518-520 dm.
Εν ολίγοις, αν εξαιρέσουμε το παρατεταμένο κρύο από τον Οκτώβρη, θυμίζει, στους λιγο παλαιότερους, λίγο από "πετρινη" δεκαετία 90, γενικά βροχερός καιρός, κρύος με αρκετά χιόνια & "αποκλεισμένα χωριά" σε ορεινά-ημιορεινά, χιόνια συνήθως άνευ ουσίας (χωρίς χιονόστρωση δηλαδη) στα πεδινά. Κλασσική εικόνα παιδικών χρόνων: σπασμένη συννεφιά στο Σύνταγμα, νιφάδες στη Κυψέλη, "χαμένα" στις χιονοκουρτίνες τα... Τουρκοβούνια (!) και στρωμένη η Κηφισιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου