==========================================================
Σε εξέλιξη νέα αναλυτικότερη έρευνα διαρκείας...
==========================================================
Ενημέρωση 19.01.2023. Ήδη έχει μαζευτεί αρκετό υλικό, και έχει ξεκινήσει η φάση της διασταύρωσης και της ταξινόμησης των ημερών χιονιού. Δεν αναφέρω πότε θα τελειώσει, καθώς χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη και ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος. Όμως για όσους αναρωτιούνται αν το έχω ξεχάσει, η απάντηση είναι "όχι, δεν το έχω ξεχάσει σε καμία περίπτωση". Έχω δουλέψει πολλά χρόνια πάνω σε αυτό για να το ξεχάσω.
======================================================
Συγκεντρωτικός χάρτης όπου σημειώνονται τα κέντρα των επιφανειακών χαμηλών και υψηλών πιέσεων σε διάφορους μεγάλους χιονιάδες της Αθήνας.
==========================================================
Στο φύλλο της 21/01/2012, της εφημερίδας "Καθημερινή", το άρθρο του Κ. Δημήτρη Ρηγόπουλου, φιλοξένησε αφιέρωμα στην αρχική έκδοση (2012) του αρχείου χιονοπτώσεων:
==========================================================
Εξαιρετικό! Καλή συνέχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάννης-Λουτράκι
Ευχαριστώ πολύ! Μαρία, τα εύσημα και σε σένα! Πάμε για τα μελλοντικά χιόνια τώρα ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήμπραβο!!! δεν εχω λογια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή δουλειά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε!
δεν ήξερα ότι αυτά τα μωβ-ροζ χρώματα μπορούν να φτάσουν στην Ελλάδα, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δουλειά. Πολύτιμη στις δύσκολες μέρες των γιαλαντζί χειμώνων των τελευταίων ετών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρήστο μήπως θυμάσαι την ημερομηνία που χιόνισε στο κέντρο το 1983; Ρωτάω γιατί ανακάλυψα μια φωτογραφία μου με χιόνι στο Λουτράκι που γράφω από πίσω "Γενάρης 1983"
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως η μάνα μου λέει ότι ήταν Πρωτοχρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα αρχεία του Metepciel τη δικαιώνουν!
Έτσι είναι Γιάννη, 1/1/1983 και καταγράφεται και παραπάνω στις πρωτοχρονιές και τα χριστούγεννα που έχει χιονίσει :)
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ενδιαφέρουσα δουλειά..οι 2 μεγαλύτεροι χιονιάδες από αυτούς που αναφέρονται παραπάνω στην Αθήνα ήταν αυτός στις 10 Φλεβαρη 1911(28 Γενάρη με το παλιό ημερολόγιο)και εκείνος στις 15 Φλεβάρη 1934..οι 2 αυτοί χιονιάδες από τα δημοσιευματα των ημερών στις εφημερίδες ειχαν τρομερά πολλά κοινά στοιχεία...το peak της χιονόπτωσης ξεκίνησε στις 9 την νύχτα της προηγουμένης και συνεχίστηκε για 18 ώρες σταματώντας στις 3 το απόγευμα και στις 2 περιπτώσεις...όμως υπάρχουν άλλοι 2 ισάξιοι τρομεροί ιστορικοί χιονιάδες στην Αθήνα που δεν αναφέρονται στους χάρτες που βλέπω αναρτημένους..ειναι εκείνοι στις 22-23 Φλεβάρη 1929 και ο αλλόκοτος ασύληπτος όψιμος χιονιάς στις 28 Μαρτίου 1931...το παράδοξο ειναι ότι και οι 2 αυτοί χιονιάδες δεν δικαιολογούνται με βάση τις θερμοκρασίες στα 850hp..όμως ο μεγάλος χαμός στην Αθήνα επιβεβαιώνεται από τα δημοσιευματα και τις φωτογραφίες στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας....
ΑπάντησηΔιαγραφήNik George, ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου και τις πολύ σημαντικές και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες & πληροφορίες σου! Ακριβώς επειδή υπάρχει μία χωρική απόκλιση στους μετεωρολογικούς χάρτες αρχείου, έχουμε περάσει σε μία 2η φάση ελέγχου (εξίσου επίπονη) του ελέγχου των εφημερίδων μέρα προς μέρα για κάθε χειμώνα από το 1900 και μετά, ώστε να βρεθούν ημερομηνίες που έχει σημειωθεί χιονόπτωση αλλά δεν "φαινεται" στους χάρτες. Τις 3 ημερομηνίες που αναφέρεις (22,23/2/29 και 28/3/31) τις έχουμε εντοπίσει, μαζί με διάφορες άλλες, έχουν καταγραφεί και θα περαστούν στην επόμενη ανανέωση του αρχείου αυτού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρήστο καλησπέρα και μπράβο για μια ακόμα φορά.. Διαβάζοντας το βιβλίο "κατάλογος των φυτών του εθνικου κήπου και συνοπτική περιγραφή της εξέλιξης και της κηποτεχνικής μορφής του" υπό Νικολάου Ταμβάκη -Δ/ντη του Εθνικού Κήπου, 1981, εντόπισα αναφορά για μεγάλη χιονόπτωση στις 3-4-1931 που προκάλεσε ζημιες στα δέντρα από το βάρος του χιονιού...
ΑπάντησηΔιαγραφήεπίσης για μεγάλο παγετό το 1850 (-7.5 β. κελσίου)που κατέστρεψε ακόμη και ελιές..
αξιολόγησε τα...
Αχιλλέας Θεοχάρης
Αχιλλέα καταρχάς σε ευχαριστώ και κατά δεύτερον πολλά μπράβο διότι είναι μία ημερομηνία που μου είχε υποδείξει και ο Γ. Στυλιανάκης και ότι θα υπάρχει στα αρχεία του Εθνικού Κήπου! Είναι η 3η επιβεβαιωμένη χιονόπτωση για το μήνα Απρίλιο στην Αθήνα! Να είσαι καλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για την πολύ καλή προσπάθεια! Είναι πράγματι ένα ψαγμένο άρθρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Λεωσθένη! Προσπαθούμε, θέλει ακόμη φτιάξιμο και ήδη υπάρχουν αρκετές διορθώσεις που εκκρεμούν. Ελπίζω ως τη πρωτοχρονιά να εισάγω τα νέα στοιχεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘερμά συγχαρητήρια φίλε μου για την υπέροχη δουλειά σου! Πραγματικά με έχουν συνεπάρει τα σπουδαία αφιερώματά σου, ορισμένα από αυτά μου θύμισαν έντονα το παρελθόν! Έχω μάθει εξαιρετικά πράγματα, τα οποία έψαχνα, καθότι μου αρέσει πολύ η συγκριτική ανάλυση, τα στατιστικά κλπ... Πρόσθεσα το blog σου στους σελιδοδείκτες μου. Εύχομαι να συνεχίσεις το χόμπι σου έτσι και ακόμα ανώτερα... Εύγε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Γιάννη, πολλά ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια. Τα θεωρώ μεγάλη τιμή, διότι αυτά που γράφεις είναι και ο κεντρικός μου στόχος :-) Και γω ταξιδεύω μέσα από την έρευνα και μαθαίνω πάρα πολλά πράγματα που, δυστυχώς μέσα από τα, ακόμη και σήμερα, αποδεδειγμένα πλέον ελλιπή, αρχεία αρμόδιων φορέων και οργανισμών, δεν ήξερα. Μόλις έχω μια ικανή διασταύρωση - επαλήθευση για το αρχείο αυτό (κυρίως για τα παλαιότερα χρόνια), θα το παρουσιάσω και φυσικά θα είναι πάντα ανοιχτό σε εκ νέου διορθώσεις ή παρατηρήσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφή