Privacy Policy

21/2/10

Ουρανοξύστες για πράσινο και ανάσα!


Είναι μια λύση με απλούστατη λογική, εφαρμοσμένη εδω και αιώνες πλέον (απο τα τελη του 19ου αιωνα!) σε Αμερική και Ευρώπη με πολλά πλεονεκτήματα. Οι μελέτες υπάρχουν εδώ και χρόνια.

Βέβαια, όπως πάντα υπάρχουν και οι οπισθοδρομικοί που κάνουν τα πάντα για να μείνει ο υπόλοιπος κόσμος στο δοκιμασμένο και άθλιο παρελθον. Βαφτιζουν αδυνατο το αυτονοητο με ανοητα επιχειρηματα του στυλ "δεν ανοιγεις παραθυρα στα 70 μετρα" και "θα αλλοιωθεί το Αττικό τοπίο". Αληθεια, πως θα γίνει δηλαδή, χειρότερο απο οτι ειναι τώρα; Και τώρα έχει γίνει έτσι εξαιτίας βεβαίως εκείνων που υποστήριζαν τις "ανθρώπινες κλίμακες"!

Επίσης, ποιος μίλησε για ουρανοξύστες στο κέντρο; Κατακόρυφη ανάπτυξη με "πράσινα" κτήρια χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος σε κατάλληλα επιλεγμένες περιοχές (οι μελέτες υπάρχουν) θα δώσουν πραγματική ανάσα, στα όρια της "επανάστασης" για την πόλη. Είμαστε η μόνη μητρόπολη στον πλανήτη χωρίς ένα, έστω μικρό, "πυρήνα" ουρανοξυστών που θα αποτελούσε μεγάλη χωροταξική, οικονομική, εμπορική ανάσα, δίνοντας ταυτόχρονα μία τελείως διαφορετική όψη στη πόλη.

Σε αυτό το link όλο το άρθρο οπως δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4559195

==========================================

Προσωπική μου άποψη

Αν μπορούσα να ξαναχτίσω τη πόλη της Αθήνας από την αρχή, στα πλαίσια μιας μητρόπολης αρκετών εκατομμυρίων ψυχών, θα επέλεγα να τη χτίσω αμφιθεατρικά με κέντρο την Ακρόπολη και όσο απομακρυνόμαστε από αυτή, ακτινικά προς τα έξω και μόνο προς τα Δ-ΒΔ-Β-ΒΑ-Α, το ύψος των κτηρίων, όπως και οι αποστάσεις μεταξύ τους, θα αυξανόταν. Με αυτό το τρόπο, η Αθήνα θα αποτελούσε πρότυπο χωροταξίας, καλαισθησίας, ενώ η πόλη αυτή καθαυτή θα καταλάμβανε πολύ μικρότερη επιφάνεια από ότι τώρα (με τις... "ανθρώπινες κλίμακες"). Συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων θα είχε πολύ καλύτερη, ανεμπόδιστη θέα, ενώ τα φυσικά στοιχεία (αέρας, νερό), θα μπορούσαν να ρέουν ανεμπόδιστα με αυτό τον οργανωμένο τρόπο δόμησης. Εκτός αυτού, όλο το κέντρο, η αρχαία πόλη και μέχρι τον Πειραιά, θα ήταν άδεια απο κτήρια (πλην κάποιων ιστορικής σημασίας & νεο-κλασικών) και θα μπορούσε να μοιάζει με αυτές τις φωτογραφίες που βλέπουμε από τον 19ο αιώνα με την Αθήνα, από το ύψος της Ακρόπολης και κάτω, "άδεια" από κτήρια. Αυτό βεβαίως θα αποτελούσε και τουριστικό πόλο έλξης.

Σκεφτείτε το να το βλέπετε από ψηλά: Όλη η πόλη, σχεδιασμένη στα πρότυπα μιας συγχρονης μητρόπολης, αμφιθεατρικά φτιαγμένη με κέντρο την αρχαία πόλη και τον Παρθενώνα! Θα μοιάζει να ξεπηδά από αυτόν. Το αρχαίο και το μοντέρνο αρμονικά συζευγμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου