Privacy Policy

1/1/10

Αρχείο & στατιστική ανάλυση στροβίλων Ελλάδος 2002 - 2013

Τελευταία ενημέρωση 02/03/2020 -- ώρα 11:00, προστέθηκε 1 υ/σ σε Σάμο στις 22/11/13

Να σημειωθεί πως κάθε χρόνο ανανεώνονται οι πίνακες όλων των ετών (προκύπτουν νέες καταγραφές, διορθώσεις, κ.λπ.).

===========================================================

Αν και υπάρχουν δεδομένα από το 2002, τα γραφήματα γίνονται από το έτος 2006 και μετά, οπότε και οι καταγραφές ήταν συστηματικότερες και περισσότερες. Η δημιουργία του παρόντος αρχείου έγινε από την HellasWeather και τον Χρήστο Ντουντουλάκη.

===========================================================
Χρήση (αναδημοσίευση τμήματος ή ολόκληρου, αντιγραφή, κ.λπ.) του αρχείου/άρθρου αυτού, μπορεί να γίνεται με ενεργό link που θα οδηγεί εδώ, ενώ θα πρέπει να αναφέρονται ρητά οι δημιουργοί του αρχείου (Χρήστος Ντουντουλάκης, HellasWeather).
===========================================================

Το παρακάτω αποτελεί το 1ο αρχείο αυτού του είδους στη χώρα μας, τουλάχιστον από ερασιτεχνική μετεωρολογική ομάδα (HellasWeather), με καταγραφές από το 2002 και συστηματική έρευνα/αρχειοποίηση από το 2006.

===========================================================

Χάρτης επικρατείας


Χάρτης στροβίλων ανά περιοχή


Χάρτης κάλυψης



Παρατηρείται έντονη δραστηριότητα στη δυτική Ελλάδα (δυτική Πελοπόννησος σε σίφωνες ξηράς, περιοχή ανάμεσα σε Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα σε υδροσίφωνες) και στη βόρεια Κρήτη (αρκετά περιστατικά με πολλούς υδροσίφωνες/γεγονός). Επίσης, η κάλυψη είναι πολύ καλή στη δυτική Ελλάδα, στην Αττική, στη βόρεια Κρήτη όπως και στη Ρόδο, αλλά πιθανολογείται ότι χάνονται φαινόμενα στη Θεσσαλία, στο βόρειο Αιγαίο, σε τμήμα των Κυκλάδων, στην ανατολική Πελοπόννησο και στη δυτική Κέρκυρα.

================================================

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

================================================

Συγκεντρωτική κατάσταση γεγονότων και στροβίλων κατά έτος


3D γράφημα αριθμού στροβίλων ανά περιοχή και ανά έτος


Ανά περιοχή και είδος στροβίλου


Ανά εποχή και είδος


Ανά μήνα και είδος


Συχνότητα (στρόβιλοι/γεγονός)


Παρατηρούμε ότι συνεχίζουν να επικρατούν Σεπτέμβρης-Οκτώβρης, όπως και το Φθινόπωρο ως εποχή, όσο αφορά τα στροβιλοφαινόμενα (υδροσίφωνες, σίφωνες ξηράς, funnel).

Υπάρχει ξεκάθαρη τάση αύξησης των στροβίλων ανά καταγεγραμμένο γεγονός.

Η Ρόδος έχει μια τάση να εμφανίζει συχνά στροβίλους την περίοδο Νοέμβρη με μέσα Δεκέμβρη.

Η Αττική βλέπει funnel/υδροσίφωνες με κάποια αξιοσημείωτη συχνότητα, τον Νοέμβριο.

Η Δ. Ελλάδα έχει τα πρωτεία στους σίφωνες ξηράς και επίσης έχει αξιοσημείωτη συχνότητα Οκτώβρη-Νοέμβρη.

Η περιοχή της Κρήτης από Ρέθυμνο και ανατολικότερα (όπως φαίνεται στο χάρτη) έχει τα πρωτεία σε σίφωνες θαλάσσης αν και η περιοχή γύρω από τη Κέρκυρα είναι, επίσης, ιδιαίτερα δραστήρια!

Τα σιφωνοφαινόμενα κατανέμονται περίπου ως εξής: Βόρεια Ελλάδα - Νότια Ελλάδα 30-70%, θεωρώντας ως Βόρεια Ελλάδα, χοντρικά τις περιοχές από Αιτωλοακαρνανία και πάνω στα δυτικά και πάνω από Βόρεια Εύβοια - Βόλο στα ανατολικά.

Για την εξαγωγή κάποιων σχετικά ασφαλών συμπερασμάτων, θα χρειαστούν κάποια χρόνια παρατήρησης ακόμη, ωστόσο μία πρώτη αίσθηση είναι πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία σχετική άνοδος στα φαινόμενα αυτού του είδους. Για να το διαπιστώσουμε αυτό, θα συγκρίνουμε, κυρίως στα έτη 2006-2013 όπου οι καταγραφές ήταν συστηματικές, δύο "πράσινες" περιοχές (βλέπε χάρτη κάλυψης παραπάνω), ώστε να εξασφαλίσουμε πως πρόκειται για περιοχές που έχουν δραστήριους ανταποκριτές οι οποίοι καταγράφουν συστηματικά αυτά τα φαινόμενα τα τελευταία έτη. Έτσι, επελέγη η περιοχή της βόρειας Κρήτης και της περιοχής ανάμεσα σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα. Στο γράφημα βλέπουμε τον συνολικό αριθμό στροβιλοφαινομένων σε αυτές τις περιοχές ανά έτος. Ο μεγάλος αριθμός φαινομένων το 2006 στη Κρήτη, οφείλεται στο ξέσπασμα της 21.09.2006, όποτε και στον κόλπο του Ηρακλείου εθεάθησαν γύρω στους 30 στροβίλους (οι περισσότεροι εξ'αυτών σίφωνες θαλάσσης).


===================================================

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΤΡΟΒΙΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

===================================================

2002-2005


2006


2007


2008


2009


2010


2011 - 2012


2013


Η συνεισφορά όλων είναι πολύτιμη, και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν με προσωπικά mail και αναφορές για να υποδείξουν φαινόμενα που δεν είχα δει ή παρατηρήσει! Τους έχω ευχαριστήσει και προσωπικά. Χωρίς αυτούς η λίστα θα ήταν ελλιπής και τα συμπεράσματα λιγότερα.

Για οποιαδήποτε απορία, διόρθωση, καταγραφή, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου!

4 σχόλια:

  1. Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί υδροστρόβιλοι αλλά οι αναφορές σε αυτους είναι λιγοστές. Επομένως το άρθρο αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία αφού αναλύει κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό στη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι είναι Λεωσθένη, δυστυχώς και είναι ένα θέμα που είχε απασχολήσει τη λίστα και στο παρελθόν. Για αυτό αποφάσισα να βάλω ένα χρωματικό χάρτη όπου επισημαίνονται (με κίτρινο/πράσινο) οι περιοχές από τις οποίες υπάρχει ικανοποιητική "ροή ειδήσεων" σχετικά με αυτά τα φαινόμενα (κυρίως Δ.Ελλάδα, Αττική, Κρήτη και ορισμένα νησιά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλημέρα φίλτατε. Σου στέλνω ένα σχόλιο για τους σίφωνες της Κρήτης που σημοσίευσα στο Κρητομπλόγκ την 13-2.
    "Ωραίο άρθρο, αλλά όπως έχω πει και παλιότερα σε άλλο ρέκτη της φύσης, αν ψάξει κανείς σε τοπικά αρχεία θα βρει πάμπολλες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη και μάλιστα όχι απλά με θαλάσσιους σίφωνες αλλά και άλλους που σχηματίστηκαν εξολοκλήρου στην ξηρά και προκάλεσαν ζημίες, μεγάλες ή μικρές. Τα έχομε ήδη πει, αλλά οι πιο χαρακτηριστικές ή μάλλον οι πιο γνωστές σε μένα περιπτώσεις ήταν ο μεγάλος πολλαπλός και καταστροφικός σίφων της πόλης του Ηρακλείου και της περιοχής Τοπλού της 30-10-1806 (θαλάσσιος, νυκτερινός), της παλιάς πόλης των Χανίων της 26-12-1934 (θαλάσσιος, ημέρα), της περιοχής Πλάκας Αποκορώνου της 18-6-1965 (θαλάσσιος, ημέρα), της περιοχής νότια της πόλης των Χανίων της 19-10-1967 (νυκτερινός, ξηράς), στο Ξυλόσκαλο του Ομαλού τον Οκτώβριο 1976 με ένα θύμα (ημερήσιος, ξηράς) κ.ά. που από την "αποκρυπτογράφηση" των ειδήσεων για τις ζημίες εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι επρόκειτο καθαρά για σίφωνες.
    Και στη νότια Κρήτη υπάρχουν αρκετές ειδήσεις για τέτοια φαινόμενα, απλά δεν καταγράφονται συστηματικά. Εκεί οι σίφωνες παρατηρούνται με νότια-ΝΔ ρεύματα και οι συνθήκες εμφάνισής τους μοιάζουν περισσότερο με τους σίφωνες π.χ. της Ηλείας, του Ιονίου ή των νοτίων παραλίων των νησιών του Αιγαίου, ενώ στη βόρεια ακτή της Κρήτης οι σίφωνες εμφανίζονται, όπως ξέρομε, με νέφωση που συνδέεται κατά κανόνα με πρόδρομο καιρό βορείου ρεύματος, αστάθεια κλπ. Θυμάμαι παλιότερα ότι σχεδόν σε κάθε πρόδρομη ψυχρή εισβολή κάπου δυτικά των Χανίων χτυπούσε και σίφωνας. Κάποτε, Νοέμβριο του 1964, στο "έμπα" της σφοδρής ψυχρής εισβολής που τότε σημειώθηκε στο 3ο δεκαήμερο, σφοδρός σίφων προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε χωράφια με ελιές στον Πλατανιά, ενώ τον Νοέμβριο του 1965 νομίζω, ένας άλλος σήκωσε ολόκληρη τη στέγη ενός σπιτιού στην Αγία Μαρίνα και σκότωσε μια μητέρα που κρατούσε το παιδί της, είδηση που δεν μπόρεσα να εντοπίσω αργότερα. Πάντως το παιδί επέζησε ...
    Προφανώς σε περιπτώσεις ισχυρών CB καταιγίδων στο εσωτερικό του νησιού και ιδίως στα ορεινά εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα. Θάλεγα ότι πάρα πολλά σημεία της Κρήτης έχουν κατά καιρούς ζήσει τέτοιες καταστάσεις.
    ΓΣ, 13 Φεβρουαρίου 2013 - 2:09 π.μ.".
    Καλή συνέχεια
    ΓΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργο άκρως ενδιαφέροντα τα στοιχεία σου!!! Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! Υπερπολύτιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή