Privacy Policy

17/12/23

Υπερκύτταρο με σίφωνα, αρκετό χαλάζι και αλλεπάλληλες καταιγίδες

--------------------------------------------------------------------------------------

Ήταν πάλι ξημέρωμα 16ης Δεκεμβρίου το 2018 όταν συνέβη κάτι ανάλογο με φέτος. Έτσι και φέτος λοιπόν, μετά από ένα πολύ χλιαρό φθινόπωρο (με εξαίρεση 2 φορές τον Σεπτέμβρη, βλέπε Daniel και Elias), φτάσαμε 9 μέρες πριν τα Χριστούγεννα για να δούμε λίγο... φθινόπωρο, μετά από ένα παρατεταμένο "καλοκαίρι" τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη.

Η ραδιοβόληση του μεσημεριού της 15/12 ήταν αρκετά καλή για Δεκέμβριο μήνα και πολλά υποσχόμενη για βραδινή συνέχεια με το πέρασμα του μετώπου.

Πηγή: http://rawinsonde.com/.

Πηγή: https://www.metoffice.gov.uk/.

Ενώ και τα βραδινά προγνωστικά τεφιγράμματα ήταν εντυπωσιακά (βλέπε οδόγραμμα/οδογράφο) που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να δώσουν και σίφωνα τοπικά (streamwise vorticity ή διαφορετικά ασθενές ΝΑ ρεύμα χαμηλά σταδιακά στρεφόμενο σε ισχυρότερο Ν-ΝΔ ρεύμα ψηλότερα).

Πηγή: https://home.pivotalweather.com/.

Η πρώτη δόση καταιγίδων ήρθε νωρίς το βράδυ γύρω στις 7-8 και έπιασε κυρίως τα πολύ δυτικά του λεκανοπεδίου και τη Δ. Αττική. Βλέπε ακόλουθη φωτογραφία από τον Θάνο Μανώλη.

Το επόμενο πέρασμα είχε κυρίως βροχή που ξεκίνησε γύρω στις 11 το βράδυ, ενώ καταιγίδες είχαμε στις 12 με 1 τα ξημερώματα με ραγδαία βροχή και αρκετό χαλάζι. Στη συνέχεια, ακολούθησε το... "κυρίως πιάτο" με υπερκύτταρο να μπαίνει από τα δυτικά γύρω στις 2 τα ξημερώματα. Πολλή πρασινίλα σε κάθε αστραπή, πολλοί κεραυνοί, αρκετό χαλάζι, μεγάλες ραγδαιότητες. Κάποια στιγμιότυπα ακολουθούν. 

Αυτό που μοιάζει με σιφώνι δεξιά σε κάποιες φωτογραφίες, είναι ένα βραχύβιο funnel (υπήρχε σαφής περιστροφή στα χαμηλά στρώματα που όμως δεν συνεχίστηκε με αποτέλεσμα να διαλυθεί μετά από μερικά λεπτά).







Και το shelf cloud μπαίνει εντυπωσιακά να δώσει το "τελειωτικό χτύπημα" με χαλάζι και πολύ νερό.

Στιγμιότυπο από τον χάρτη εκκενώσεων του blitzortung εκείνη την ώρα.

Πηγή: https://www.blitzortung.org/el/live_lightning_maps.php.

Στιγμιότυπα από το radar του ΕΑΑ σε αυτό το πέρασμα.


Πηγή: https://nowcast.meteo.noa.gr/el/radar/.

Ακόλουθη φωτογραφία από τον Δημήτρη Σαγιάκο (πατήστε στο f για να μεταφερθείτε στη δημοσίευσή του στο Facebook).

Ακόλουθες φωτογραφίες από τον Θανάση Παπαθανασίου (πατήστε στο f για να μεταφερθείτε στη δημοσίευσή του στο Facebook).

Στην περιοχή της Βάρης σημειώθηκε σίφωνας ξηράς, ο οποίος κατέστρεψε μία οικία που βρήκε στο διάβα του! Βάσει των ζημιών, ο σίφωνας μοιάζει να είναι έντασης F1 (η στέγη λείπει ολόκληρη, το μισό σπίτι έχει κομματιαστεί λίγο πιο πέρα, ενώ φαίνονται ακόμη και βαριά αντικείμενα όπως π.χ. ο θερμοσίφωνας, να έχουν παρασυρθεί ή/και διαλυθεί. Επίσης κομμάτια της στέγης βρέθηκαν πάνω σε παρακείμενα καλώδια ηλεκτρισμού). Δείτε την ανάρτηση με τις αντίστοιχες φωτογραφίες από τον Σωτήρη Κακλέα (πατήστε στο f για να μεταφερθείτε στη δημοσίευσή του στο Facebook). Τη φωτογραφία του σίφωνα τράβηξε ο Νάσος Κουτζούκης.


Βλέπε κλίμακα Fujita.

Θα προστίθεται και άλλο υλικό κατά καιρούς.

6/11/23

Σέλας ορατό στην Ελλάδα!

Μπορεί να είδατε τις εντυπωσιακές και σπάνιες φωτογραφίες με το βόρειο Σέλας να εμφανίζεται και στην βόρεια (τουλάχιστον) Ελλάδα την Κυριακή 5/11/2023 το βράδυ. Π.χ. αυτήν από τη Λεπτοκαρυά Πιερίας https://www.facebook.com/meteo24news.gr/posts/1098790318144564

Δείτε και το βίντεο (σε γρήγορη κίνηση) από το ίδιο βράδυ, από την Καβάλα:

Είναι πράγματι σπάνιο αλλά όχι πρωτοφανές, καθώς έχει εμφανιστεί πολλές φορές (τουλάχιστον πάνω από 10 καταγεγραμμένες) στο παρελθόν και στη χώρα μας. Τελευταία φωτογραφική απόδειξη της εμφάνισής του, ήταν το 2003 από τον αστροφωτογράφο Αντώνη Αγιομαμίτη στην τότε έξαρση της ηλιακής δραστηριότητας (βλέπε φωτογραφίες του από το Σέλας βόρεια της Αττικής, το 2003: https://perseus.gr/Astro-Aurorae.htm). Μάλιστα, όπως θα διαπιστώσετε, είχε εμφανιστεί 2 φορές μέσα σε λίγες ημέρες, εκείνη τη χρονιά.

Η δραστηριότητα του άστρου μας έχει 11ετή περίοδο (ο γνωστός «ηλιακός κύκλος») και όταν οδεύει προς το μέγιστο αυτής, τότε οι γεωμαγνητικές καταιγίδες τείνουν να γίνονται συχνότερες και εντονότερες, με αποτέλεσμα να αυξάνει η πιθανότητα να εμφανιστεί το Σέλας και σε γεωγραφικά πλάτη όπως αυτό της χώρας μας. Η αύξηση της δραστηριότητας του Ήλιου συνεπάγεται εκτόξευση μαγνητικών πεδίων και φορτισμένων σωματιδίων (κυρίως ηλεκτρονίων και πρωτονίων) μεγάλης ταχύτητας και ενέργειας (εκτόξευση στεμματικής μάζας ή CME – Coronal Mass Ejection όπως θα την συναντήσετε). Αυτό το υλικό αλληλεπιδρά έντονα με το μαγνητικό πεδίο της Γης και μέσω αυτού «οδηγείται» στην ατμόσφαιρα. Εκεί διεγείρει τα άτομα αζώτου και οξυγόνου της γήινης ατμόσφαιρας, η αποδιέγερση των οποίων εκπέμπει το φως που ονομάζουμε Σέλας. Το κόκκινο και το πράσινο χρώμα οφείλεται στο οξυγόνο (στα μεγάλα ύψη ~600 km όπου εμφανίζεται το Σέλας υπερισχύει το κόκκινο, ενώ χαμηλότερα και ως τα ~100 km υπερισχύει σταδιακά το πράσινο καθώς η μεγαλύτερη πυκνότητα της γήινης ατμόσφαιρας και οι συχνότερες κρούσεις, ευνοούν ατομικές αποδιεγέρσεις που εκπέμπουν αυτό το χρώμα).

Δυστυχώς, στην χώρα μας, όπου το ποσοστό των ολοκληρωτικά αμόρφωτων αυξάνεται ραγδαία ως συνέπεια της διάλυσης του εκπαιδευτικού μας συστήματος, του ανηλεούς και ασταμάτητου "βομβαρδισμού" από τηλεοπτικά σκουπίδια αλλά και της αναξιοκρατίας που τοποθετεί σε θέσεις ευθύνης ανθρώπους που δεν μπορούν να κατανοήσουν την τιμή του να είσαι Επιστήμονας, με αποτέλεσμα να παραπλανάται το ευρύ κοινό, θα χρειαστεί να αναγκαστούμε να διαψεύσουμε κάποια πράγματα που θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον αυτονόητα:

1) Το Σέλας ΔΕΝ έχει σχέση με την κλιματική αλλαγή.

2) Το Σέλας ΔΕΝ έχει σχέση με το HAARP (όσοι το επικαλούνται δεν έχουν καν ιδέα για τι πρόκειται).

3) Πρόκειται για ΦΥΣΙΚΟ φαινόμενο, συνέβαινε και θα συμβαίνει τόσο στον πλανήτη μας όσο και σε κάθε πλανήτη με μαγνητικό πεδίο με το οποίο αλληλεπιδρά ο ηλιακός άνεμος.

Περισσότερα για την εμφάνιση του Σέλαος στη χώρα μας στο παρελθόν και με φωτογραφίες, αλλά και λεπτομέρειες για τον μηχανισμό δημιουργίας του, θα βρείτε στον τόμο Ι του έργου «Τα φυσικά φαινόμενα» (εκδόσεις «Οσελότος»), τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε από τη σελίδα μας με έκπτωση και μηδενικά έξοδα αποστολής με ένα μήνυμα! Ρωτήστε μας!

1/10/23

"Elias" μόλις 3 βδομάδες μετά τον "Daniel".

Τελευταία ανανέωση: 03.10.2023, 12:20.

Οι ακόλουθες φωτογραφίες ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των καταιγίδων πάνω από τον Σαρωνικό κόλπο και την Αθήνα το βράδυ στις 26/9. “Elias” ήταν το όνομα αυτής της ιδιαίτερα έντονης κακοκαιρίας, μόλις 3 βδομάδες μετά τον καταστροφικό “Daniel”

Αίτιο για αυτήν την κακοκαιρία ήταν και πάλι μια ψυχρή λίμνη στη μέση τροπόσφαιρα, η οποία όμως κινήθηκε γρηγορότερα αυτήν την φορά, ωστόσο πρόλαβε να δώσει πάλι πάνω από 300 mm σε περιοχές όπως ο Βόλος ο οποίος βυθίστηκε.








 

Aυτό το MCS μαίνονταν όλο το βράδυ στη νοτιοανατολική ηπειρωτική χώρα. Βλέπε υπέρυθρη δορυφορική και κορυφές νεφών στις 0545 τα ξημερώματα 27/9.


Πηγή: https://weather.us/.

Πάνω από αυτήν την κακοκαιρία εκδηλώνονταν red sprites. Ευτυχώς ο Ιωάννης Κέδρος τα κατέγραφε αυτόματα από το αστεροσκοπείο του στα Γρεβενά! (πατήστε το f για να οδηγηθείτε στην ανάρτησή του στο facebook).


Τα ακόλουθα red sprites σημειώθηκαν πάνω από τις καταιγίδες της κεντρικής Ελλάδας το βράδυ στις 25/9.

Ο Δημήτρης Σαγιάκος, τράβηξε τα ακόλουθα υπέροχα (πατήστε το f για να οδηγηθείτε στην ανάρτησή του στο facebook)

Εντυπωσιακή λήψη από τον Γιάννη Μάνεση. (πατήστε το f για να οδηγηθείτε στην ανάρτησή του στο facebook).



Και ακόμη μία από τον Γιώργο Μητρόπουλο! (πατήστε το f για να οδηγηθείτε στην ανάρτησή του στο facebook).



Εντυπωσιακές λήψεις και από τον Χρήστο Παπασούλη!








21/9/23

Observations of Transient Luminous Events from Greece

Η δημοσιευμένη έρευνα της ομάδας μας στο επιστημονικό περιοδικό “Environmental Science Proceedings” πριν λίγες ημέρες, σχετικά με τα παροδικά φωτεινά συμβάντα (TLEs, Transient Luminous Events) όπως π.χ. τα red sprites, στην ευρύτερη περιοχή μας, αποτελεί το επιστέγασμα μιας πολυετούς πορείας, με αιχμή τη συστηματική διετή καταγραφή (2020-2022) με αποκλειστικά δικά μας μέσα, κόπο, χρόνο και χρήμα.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια καταγραφής του είδους και της συχνότητας εμφάνισης αυτών των εκκενώσεων της μέσης και ανώτερης ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδος και πέριξ αυτής. Πριν από αυτήν την έρευνα υπήρχε ένα κενό πάνω από την περιοχή μας (π.χ. βλέπε στο τέλος τους χάρτες στο paper: “Climatology of transient luminous events and lightning observed above Europe and the Mediterranean Sea”, Surveys in Geophysics, vol. 41, pp. 167-199, 2020) και οι λόγοι για αυτό είναι συγκεκριμένοι και διαχρονικοί αλλά δεν θα ήθελα να τους αναλύσω εδώ.

Η ομάδα μας, όχι απλώς κάλυψε αυτό το κενό, αλλά παραθέτει στοιχεία πως η ευρύτερη περιοχή μας είναι από τις πιο «παραγωγικές», αν όχι η πιο «παραγωγική», στην Ευρώπη σε αυτά τα φαινόμενα, και συγκαταλέγεται σε εκείνες τις περιοχές του πλανήτη όπου αυτά εμφανίζονται πολύ συχνά (με περίοδο αιχμής από τον Οκτώβρη ως και τον Φλεβάρη).

Το «ταξίδι» αυτό που ξεκίνησε με την 1η παρατήρηση TLEs από τον πολύ καλό φίλο και συνοδοιπόρο Δημήτρη Σαγιάκο το 2015, κλείνει έναν κύκλο με αυτή τη δημοσίευση της ομάδας μας. Είμαι περήφανος που είμαι μέλος της για πολλούς λόγους, πέρα από τους προφανείς.

Μπορείτε να βρείτε τη δημοσιευμένη έρευνά μας εδώ: https://www.mdpi.com/2673-4931/26/1/9 (Doudoulakis, C.; Papathanasiou, T.; Sagiakos, D.; Tsouras, P. “Observations of Transient Luminous Events from Greece”. Environ. Sci. Proc. 2023, 26, 9. https://doi.org/10.3390/environsciproc2023026009)

Τα συμπεράσματα της έρευνάς μας, θα παρουσιαστούν στο 16ο Διεθνές Συνέδριο Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικής Φυσικής, COMECAP 2023, https://www.comecap2023.gr/ το οποίο θα διεξαχθεί 25-29/9 στο Παν/μιο Δυτικής Αττικής.





 

7/9/23

Σεπτέμβριος από τα παλιά, αλλά "μεταλλαγμένος" κλιματικά - Κακοκαιρία "Daniel"

Τελευταία ανανέωση: 21.09.2023, 02:30.

Όσοι είναι πάνω από 35-40 χρονών σήμερα, θα έχουν ζήσει ένα συγκλονιστικά διαφορετικό κλίμα, τουλάχιστον στα κεντρικά και νότια πεδινά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας (για τα οποία μπορώ να εκφέρω γνώμη), όπου μετά τα μέσα Αυγούστου ξεκινούσαν τα πρώτα φθινοπωρινά συστήματα, τα οποία έδιναν βροχές σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Σεπτέμβρης ήταν αμιγώς φθινοπωρινός μήνας ενώ από τα τέλη Οκτώβρη ξεκινούσαν τα πρώτα σκιρτήματα του χειμώνα με χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά πολλές φορές. Τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες, ο Σεπτέμβρης (αλλά και ο Οκτώβρης, όπως και ο Νοέμβρης ακόμη κάποιες χρονιές) αποτελεί συνέχεια του καλοκαιριού πλέον, ενώ για τον Αύγουστο δεν συζητάμε καν.

Αυτά τα τελευταία χρόνια λοιπόν, κάποιες από τις φορές που θυμήθηκε να έρθει το φθινόπωρο τον Σεπτέμβρη, το έκανε με βίαιο τρόπο και με ρεκόρ. Ένα παράδειγμα (για την Αθήνα τουλάχιστον) είναι ο Σεπτέμβρης του 2002. 

Φέτος έχουμε ένα ακόμη παράδειγμα (4-7/9/2023, η κακοκαιρία "Daniel" όπως ονομάστηκε...) όπου μέσα σε 3 μέρες έπεσε υπερβολικά πολύ νερό σε περιοχές όπως η Θεσσαλία (τοπικά ακόμη και 1000 mm αθροιστικά, δηλαδή 2 φορές ο ετήσιος υετός της Αθήνας). Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι εκτεταμένες πλημμύρες (π.χ. Βόλος), οι βυθίσεις ολόκληρων χωριών σε πεδιάδες (π.χ. Παλαμάς Καρδίτσας) και φυσικά νεκροί και καταστροφές.

Οι πλημμυρισμένες εκτάσεις στη Θεσσαλία με γαλάζιο. (Πηγή: https://rapidmapping.emergency.copernicus.eu/EMSR692/reporting.)

Λάσπη, μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και η εκροή της προς το Αιγαίο, όπως φάνηκε από τον δορυφόρο Sentinel 2. (Πηγή: https://twitter.com/i_ameztoy/status/1702407570189951444.)

Η κακοκαιρία αυτή, περνάει στη λίστα των «ιστορικών» και «ακραίων» για τη χώρα μας, ενώ οι κλιματολόγοι έχουν εκφράσει ήδη την πεποίθησή τους ότι πρόκειται για μια συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Προέκυψε από μία αποκομμένη ψυχρή αέρια μάζα («ψυχρή λίμνη») στη μέση τροπόσφαιρα και κατέληξε στη χώρα μας ως συνέπεια του «εμποδισμού» (omega blocking) από τις υψηλές πιέσεις στην κεντρική και δυτική Ευρώπη (κάτι που είχε ως συνέπεια, ρεκόρ ζέστης για αυτόν τον μήνα στην Αγγλία με μέγιστες θερμοκρασίες 33 βαθμών Κελσίου) και εντυπωσιακές δορυφορικές φωτογραφίες (για αυτήν την εποχή) με ολόκληρη την κεντροδυτική Ευρώπη και την Αγγλία ανέφελες για πολλές ημέρες!

Στη χώρα μας, από τις πλημμύρες χτυπήθηκε περισσότερο η Θεσσαλία, ενώ τα ακραία ύψη αθροιστικής βροχόπτωσης οφείλονται στον συνδυασμό της αργής κίνησης του συστήματος  στην περιοχή μας (διατηρώντας τις συγκλίσεις στις ίδιες περιοχές για πολλές ώρες) και της ιδιαίτερα αυξημένης θερμοκρασίας της θάλασσας (συνεισφέροντας στη δυναμική και τον εμπλουτισμό της υπερκείμενης αέριας μάζας με υδρατμούς).

Στις ακόλουθες δορυφορικές φωτογραφίες από EUMETSAT το βράδυ της 8/9 και από Sentinel 3 στις 11/9, παρατηρούμε αυτό το καιρικό σύστημα το οποίο μετατράπηκε σε Medicane («Μεσογειακός κυκλώνας», δηλαδή κυκλώνας με τροπικά χαρακτηριστικά αλλά ασθενέστερος από τους γνωστούς τροπικούς κυκλώνες στον κόλπο του Μεξικού), οδεύοντας προς τις ακτές της βόρειας Αφρικής και περνώντας πάνω από τη Λιβύη αντίστοιχα, όπου προκάλεσε καταστροφές ενώ οι νεκροί εκεί υπολογίζεται να είναι πάνω από 10000! (6000 νεκροί και 8000 αγνοούμενοι ως τις 13/9).


Πηγές: EUMETSAT https://www.eumetsat.int/ και Copernicus: https://twitter.com/sentinel_hub.

Δείτε εδώ την κίνηση του συστήματος από την κάθοδό του από τα Βαλκάνια, μέχρι την προσέγγισή του (ως medicane πλέον), στη βόρεια Αφρική:

 

Στην Αθήνα, η πιο δύσκολη μέρα της κακοκαιρίας ήταν η Τετάρτη 6/9, όπου σημειώθηκαν αλλεπάλληλες καταιγίδες, μία το πρωί προερχόμενη από Σαρωνικό που επηρέασε κυρίως τα κεντρονότια τμήματα του Λεκανοπεδίου, μία ισχυρή στις 4-6 το απόγευμα με microburst, άλλη μία στις 7-9 το βράδυ και μία εντυπωσιακή υπερκυτταρική καταιγίδα με περιστροφή όλου του κυττάρου (βλέπε βίντεο μετά το 0:35' https://youtu.be/pPHs4vwVkUc?si=ZmynN5BAf__GMIna) και μετά παροδικές καταιγίδες ως και το πρωί της Πέμπτης. 

Ίσως να μιλάμε για tornadic supercell διότι στο 0:38 του παραπάνω βίντεο φαίνεται μια υποψία για funnel. Δύσκολο να διακρίνω. Αν υπάρχει πληροφορία γενικότερα για κάποιο σιφώνι ξηράς ή θάλασσας στην Αττική εκείνες τις ώρες, ενημερώστε με, ώστε να το βάλω στη βάση δεδομένων με το όνομά σας

Την ίδια ώρα, ο Φίλιππος Κολποδίνος καταγράφει το ίδιο πράγμα από πολύ πιο κοντινή απόσταση. Δυστυχώς το κτήριο μας εμποδίζει αλλά φαίνεται να έχουμε ένα καλοσχηματισμένο funnel στο ίδιο σημείο. Κρίνοντας και από τις δυο οπτικές γωνίες, έχουμε funnel τουλάχιστον.

Παρατηρήστε τη γωνία του RM (Right-Moving spc) σε σχέση με το ανεμολογικό πεδίο στο 1ο km στον οδογράφο πάνω δεξιά, από τα δεδομένα της ραδιοβόλησης στις 6/9, 12Ζ. Είναι σχεδόν κάθετα, υποδηλώνοντας streamwise vorticity, κάτι που ευνοεί σίφωνα σε περίπτωση δημιουργίας RM spc.

Σε αυτό το σημείο δεν μπορώ να μην σχολιάσω την έλλειψη έκτακτων ή ακόμη και κάποιων τακτικών ραδιοβολήσεων (π.χ. 5/9, 12Ζ) για ένα τέτοιο καιρικό σύστημα για το οποίο η ίδια η ΕΜΥ έχει εκδώσει τόσα έκτακτα (και ορθώς). Για τις 6/9 ευτυχώς είχαμε 2 ραδιοβολήσεις, πάλι καλά και τα δεδομένα τους είναι σημαντικά για όσους παρακολουθούν τον καιρό και μαθαίνουν από αυτόν. Στην Ελλάδα πάντως, συνεχίζουμε να μην έχουμε ούτε τα βασικά δεδομένα, μετά τη λαίλαπα των μνημονίων κυρίως. Δεν γνωρίζω ποιος φταίει για αυτό σήμερα, όμως είναι και αυτό δείγμα της κατάστασης που βρίσκεται η Μετεωρολογία στη χώρα μας

Παρατηρήστε και την εικόνα του radar του ΕΑΑ την ίδια στιγμή.

Πηγή: https://nowcast.meteo.noa.gr/el/radar/.

Μεσοσταθμικά στην Αθήνα έπεσαν περί τα 100 mm (ο σταθμός της Κυψέλης 115.5 mm στις 3 ημέρες της κακοκαιρίας με τα 102 από αυτά να πέφτουν την Τετάρτη). Στον ακόλουθο χάρτη, φαίνονται οι ηλεκτρικές εκκενώσεις πάνω από την Αθήνα την Τετάρτη.

Πηγή: https://meteonetwork.eu/en.

Εδώ ακολουθεί ένας χάρτης από τον δορυφόρο GPM των NASA / JAXA ο οποίος απεικονίζει τις περιοχές με τις μεγαλύτερες ραγδαιότητες στη χώρα μας σε αυτήν την κακοκαιρία. Βλέπετε κάτι που έχουμε τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν, ότι η περιοχή του λεκανοπεδίου εμφανίζει μεγάλες ραγδαιότητες (κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα δεδομένα των επίγειων σταθμών).

Εδώ βλέπετε σύγκριση των 8 μεγαλύτερων αθροιστικών υετών ανάμεσα στον Daniel και τον Ιανό, από το meteo. Κατά μέσο όρο, ο υετός του Daniel, σε αυτόν τον πίνακα, είναι ο τριπλάσιος του Ιανού.

Πηγή: https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2923.

Παραθέτω κάποιες στιγμές από τις 3 νύχτες της κακοκαιρίας από Σαρωνικό, Αιγαίο και Αθήνα.







Η ακόλουθη φωτογραφία μακράς έκθεσης, είναι από τον Θάνο Μανώλη, το βράδυ της 6/9 στην Αθήνα, δείγμα της μεγάλης ηλεκτρικής δραστηριότητας στην πόλη. 

Ο Δημήτρης Σαγιάκος, το ίδιο βράδυ, από Αρτέμιδα, τράβηξε τα ακόλουθα (πατήστε το f για να οδηγηθείτε στην ανάρτησή του στο facebook)

Κάποιες εντυπωσιακές φωτογραφίες από αυτήν την κακοκαιρία και από τον Χρήστο Παπασούλη, από το Χαϊδάρι, ακολουθούν.




Ο Θανάσης Παπαθανασίου ήταν στην Εύβοια και τράβηξε τα ακόλουθα πλάνα από την κακοκαιρία. (πατήστε το f για να οδηγηθείτε στην ανάρτησή του στο facebook).

---------------------------------------------------------------------------

Τα (κόκκινα) σημάδια από τις φωτιές (κυρίως Βόλος και Αν. Μακεδονία – Θράκη) και τα γαλάζια από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Δεδομένα από Sentinel 2. Πηγή: https://flic.kr/p/2p3AaFt.

---------------------------------------------------------------------------

Θα μπει και άλλο υλικό εν καιρώ.