14/11/19

Θύμισε Νοέμβριο...


Ήταν ένα διήμερο που στα μοντέλα πρόγνωσης καιρού φαινόταν να έχει αρκετή ένταση, αρχικά την Τρίτη το βράδυ με καταιγίδες κυρίως και στην συνέχεια την Τετάρτη με αρκετό νερό (συνολικός υετός ως και 70 mm στο λεκανοπέδιο). Έτσι και έγινε. Στον χάρτη επιφανείας, φαίνεται η trough που μας επηρέασε τις επίμαχες ώρες, συνέπεια μιας SWT (Short Wave Trough) στη μέση τροπόσφαιρα, η οποία πέρασε πάνω από την χώρα μας με κατεύθυνση από ΝΔ προς ΒΑ.

Πηγή Χάρτη: Met Office

Την Τρίτη αναμενόταν να εισέλθουν οι καταιγίδες στο λεκανοπέδιο κάπου ανάμεσα στις 20 και 23 το βράδυ και το σκηνικό να οδεύσει προς το τέλος του γύρω στις 03-05 το ξημέρωμα. Υπήρξαν δυο κύματα. Το χαρακτηριστικό του πρώτου ήταν ότι οι κεραυνοί δεν φαίνονταν μέχρι να μας πλησιάσει πολύ, καθώς υπήρχε ένα μείγμα υγρασίας και σκόνης. Επίσης, περνώντας πάνω από τον Υμηττό συνοδεύτηκε από πολύ μεγάλη συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων (αγγίζοντας και τη 1 εκκένωση ανά δευτερόλεπτο). Στον ακόλουθο χάρτη φαίνονται οι κεραυνοί (όχι όλοι) στην Ελληνική επικράτεια από το απόγευμα της 12/11 ως το απόγευμα της 13/11.

Πηγή Χάρτη: LightningMaps.Org

Το δεύτερο κύμα ήταν ίσως το πιο εντυπωσιακό με ραγδαιότητες ως και 650 mm/h (βλέπε Γκάζι), λόγω του άφθονου χαλαζιού που έπεσε μαζί με το πολύ νερό.

Πηγή

Πηγή (Παγκράτι)

Πηγή (Αμπελόκηποι)

Επίσης πάρα πολλές εκκενώσεις και σφοδροί άνεμοι κατά το πέρασμα. Κοντά στο Αεροδρόμιο (γνωστή σιφωνοπεριοχή), κατά την είσοδο του 2ου κύματος ενδεχομένως να είχαμε απόπειρα δημιουργίας σίφωνα (εικόνα από Αλέξανδρο Φιλιππόπουλο)


Επίσης, ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο του 2ου κύματος είναι η δεξιόστροφη απόκλιση του πάνω από την Αττική. Φάνηκε και εκείνη την στιγμή, οπότε αναζητήθηκε το αρχείο ηλ. εκκενώσεων, όπου φαίνεται η «στροφή». Επομένως, ελέγχεται η περίπτωση υπερκυττάρου.

Πηγή χάρτη: BlitzOrtung

Ακολουθεί χάρτης υετού από τον Χρήστο Παπασούλη!


Εδώ ένα βίντεο με ορισμένα πλάνα από το 2ο πέρασμα, στο κέντρο της Αθήνας.Ακολουθούν ορισμένες χαρακτηριστικές εικόνες από την νύχτα αυτή.


Στην πρώτη από τις ακόλουθες εικόνες, τα μαύρα στίγματα είναι σταγόνες μαζί με χαλάζι
-----------------------------------------------------------------------------

Ακολουθούν φωτογραφίες φίλων εντός και εκτός Αθηνών. Για περισσότερες και περισσότερα, ακολουθήστε τον σύνδεσμο στο όνομά τους! Αναμένονται και άλλες!

-----------------------------------------------------------------------------

Ακόλουθες φωτογραφίες από Αλέξανδρο Φιλιππόπουλο, Αθήνα.


Ακόλουθες φωτογραφίες από Δημήτρη Σαγιάκο, Αθήνα.


Ακόλουθες φωτογραφίες από Γιάννη Μάνεση, Αθήνα.


Ακόλουθες φωτογραφίες από Χρήστο Παπασούλη, Χαϊδάρι.


Επίσης, ο Χρήστος συνέλαβε και έναν κεραυνό-κορδέλα (ribbon lightning). Έκανα ένα μικρό edit για να φαίνεται καλύτερα στο πλαίσιο δεξιά. Την εικόνα μπορείτε να την δείτε εδώ σε πλήρη ανάλυση!


Ακόλουθες φωτογραφίες από Ανδριάνα Μπαλτουμά, Αθήνα.


Ακόλουθες φωτογραφίες από Στέλιο Φουρτουλάκη - Meteoclub


Ακόλουθες φωτογραφίες από Παναγιώτη Τσούρα, στην Βοιωτία.


Ακόλουθη φωτογραφία από Βασίλη Κρανίτσα, Αθήνα.


Ακόλουθη φωτογραφία από Δημήτρη Καραγιάννη στα Άνω Λιόσια.


Ακόλουθη φωτογραφία από Μιχαήλ Καρδαμάκη, Αθήνα.


Ακόλουθες φωτογραφίες από Στράτο Αυγερινό, Θρακομακεδόνες.


Ακόλουθες φωτογραφίες από Αλέξανδρο Μπαγιώκο, Αθήνα.


Ακόλουθη φωτογραφία από Αναστάσιο Νιχά, από το Ηράκλειο Κρήτης.


Ακόλουθη φωτογραφία από Αντώνη Μπέρτσια, Ηράκλειο Κρήτης.


Ακόλουθη φωτογραφία από Αντώνη Χάρτσα, Σαρωνικός κόλπος.


Ακόλουθες φωτογραφίες από Αδαμόπουλο Γεράσιμο, Αθήνα.


Ακόλουθη φωτογραφία από Βασίλη Ζαφειρούδη, Χαϊδάρι.


Ακόλουθη φωτογραφια από Φίλιππο Κολποδίνο, Αθήνα.


-----------------------------------------------------------------------------

Κάποιες υποσημειώσεις.

1) Σε καιρικές διαταραχές σαν και αυτήν, γίνεται ευρύτερα αντιληπτό γιατί πρέπει να προσέχουμε λίγο περισσότερο το διάστημα από τα μέσα Οκτώβρη ως τα τέλη Νοέμβρη, για πλημμύρες, καταστροφές και ισχυρά φαινόμενα.

2) Το φαινόμενο να πέφτουν μαζεμένα 70, 80, 100, 200 χιλιοστά μέσα σε μία ή λίγες μέρες ενώ τον υπόλοιπο καιρό να επικρατούν τροπικές ή ασυνήθιστα ήπιες συνθήκες σε μια εποχή όπως το φθινόπωρο ή ο χειμώνας, εμφανίζει μεγάλη συχνότητα και τείνει να γίνει ρουτίνα.

3) Βλέπω πολλούς φίλους να χρησιμοποιούν προφορικά ή γραπτά τον όρο "ηλεκτρική καταιγίδα". Με πολλή αγάπη και χωρίς ίχνος να "διδάξω" κάτι (άλλωστε και γω κάνω πολλά λάθη) να πω πως αυτός ο όρος δεν υφίσταται. Μια καταιγίδα, εξ ορισμού είναι "ηλεκτρική".

-----------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια: