Privacy Policy

18/12/18

Κομήτης 46P/Wirtanen και Διδυμίδες 2018

Ήταν από τους κομήτες με συμπαθητικό φαινόμενο μέγεθος (ως +3), ορατός με γυμνό μάτι σε σκοτεινούς ουρανούς χωρίς φώτα τριγύρω και χωρίς φεγγάρι, πράσινος αλλά με πολύ αμυδρή ουρά που με δυσκολία εμφανιζόταν σε φωτογραφίες μακράς έκθεσης. Λόγω του νεφοσκεπούς ουρανού, οι ευκαιρίες για τη φωτογράφιση του ήταν λίγες. Εκμεταλλεύτηκα μία από αυτές και μαζί με αυτόν «κυνήγησα» και μερικές διδυμίδες.

Η περιοδική βροχή μετεώρων των «Διδυμιδών», κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εμφανίζει μέγιστο δραστηριότητας γύρω στις 13-14/12. Ωστόσο παρόλο που έχει πολλά μετέωρα, περισσότερα από τις Περσείδες, τα περισσότερα από αυτά είναι μικρά και απέχουν αρκετά από τα εντυπωσιακά των Περσειδών. Πάντως αξίζει το κόπο. Το ακτινοβόλο σημείο τους είναι, όπως μαρτυρά και το όνομα τους, ο αστερισμός των Διδύμων. Κοιτάζοντας προς οποιοδήποτε σκοτεινό σημείο του ουρανού ωστόσο, θα δείτε σίγουρα κάποια μετέωρα, αρκεί να είστε μακριά από φωτορύπανση.

Εδώ ο χάρτης με τη πορεία του κομήτη 46P/Wirtanen από το Sky and Telescope.


Φωτογραφία του κομήτη το βράδυ στις 9/12 (πηγή: https://doudoulakis.blogspot.com/)


Ο κομήτης (πράσινη τελεία στο κέντρο του κάδρου), μαζί με Πλειάδες, Ωρίωνα, Σείριο, Αλντεμπαράν και Ταύρο, ενώ φαίνεται χαμηλά μια Διδυμίδα. Τέλος η πορτοκαλοκόκκινη κυματοειδής μορφή χαμηλά είναι airglow με ατμοσφαιρικά βαρυτικά κύματα (αν δεν γνωρίζετε τι είναι αυτά, μπορείτε να μάθετε εδώ, μαζί με πολλά άλλα υπέροχα φαινόμενα).


και άλλη μία Διδυμίδα


17/12/18

Χριστουγεννιάτικη φθινοπωρινή δόση


===========================================================

Αν και το φθινόπωρο φέτος δεν χάρισε ιδιαίτερο θέαμα, τελικά τα ξημερώματα στις 16/12, δηλαδή 9 μόλις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, είδαμε φθινοπωρινή νυχτερινή καταιγίδα με σχετικά ικανοποιητικό θέαμα. Τα δυο παγκόσμια μοντέλα καιρού, συμφωνούσαν σε αυτό το πέρασμα και το τοποθετούσαν κάπου ανάμεσα στις 11 το βράδυ με 2 τα ξημερώματα (ήρθε γύρω στη 1 παρά, δηλαδή στην ώρα του), ενώ ήδη από τις 4-5 το απόγευμα σημειώνονταν παροδικές/πρόσκαιρες καταιγίδες στα πέριξ.

Αν και υπήρχαν αρκετοί κεραυνοί και αστραπές για αρκετές ώρες δυτικά μας... π.χ. βλέπε εδώ μία σύνθεση κάποιων κεραυνοφωτογραφιών, όταν πλησίασε το μέτωπο στη δυτική πλευρά μας


μόνο κατά τις 1230-1 αποφάσισε να κάνει εντυπωσιακή είσοδο από τον Σαρωνικό. Εδώ φαίνεται σύνθεση 14 κεραυνοφωτογραφιών με πρώτο πλάνο την Ακρόπολη.


Εικόνα από το radar του wetteronline κατά την επίμαχη περίοδο. Εικόνα από Χρήστο Παπασούλη.


Και εδώ, συνολικός αριθμός εκκενώσεων, όπου φαίνεται ξεκάθαρα και η κίνηση τύπου V, κάτω από τη Πελοπόννησο. Πηγή: Lightning Maps


Αρκετές οι εντυπωσιακές λήψεις, παραθέτω μια καθώς αναζητήσαμε καταφύγιο, στο πέρασμα της καταιγίδας από πάνω μας


και άλλη μία με κεραυνό που σφυροκοπά τη Πάρνηθα (πιάστηκε στην άκρη του κάδρου)


Και ένα μικρό βιντεάκι με κεραυνό



===========================================================

Πολλοί φίλοι, συμμετείχαν στο καιρικό πάρτι. Υπάρχουν και εικόνες από 17-18/12, όπως και από φίλους εκτός Αθηνών. Εδώ παρουσιάζονται κάποια, καθαρά ενδεικτικά, ωστόσο όλοι τους έχουν πολύ περισσότερο και εντυπωσιακό υλικό! Για περισσότερα, πατήστε το σύνδεσμο στο όνομα τους!

Δημήτρης Σαγιάκος


Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος


Παναγιώτης Τσούρας - Βοιωτία 16/12


Παναγιώτης Τσούρας - Λιβαδειά 17/12


Στέλιος Φουρτουλάκης - Meteoclub


Ανδριάνα Μπαλτουμά


Γιάννης Μάνεσης


Χρήστος Παπασούλης - 16/12


Χρήστος Παπασούλης - 18/12


Νεκτάριος Γιαννούλης - Ρίο 17/12


Πάνος Βελισσάρης - Χανιά


Θωμάς Μπεντούλης


Μιχαήλ Καρδαμάκης


Φίλιππος Κολποδίνος


Απόστολος Μιχαρικόπουλος


Νίκος Γκίκας




===========================================================