Privacy Policy

28/6/16

Δυνατό τελείωμα!

Ο Ιούνιος τελείωσε όπως του έπρεπε, δυνατά! Με μια αξιοπρεπη καλοκαιρινή καταιγίδα στις 28/6! Από το απόγευμα και απο τα ΒΔ μία επιφανειακή τραφ διέσχισε τη Θεσσαλία και τη Στερεά και κατέληξε στην Αττική, δίνοντας καιρικό ρεσιτάλ. Αρχικά στα ΒΔ, wall cloud με εμφανή περιστροφή και απόπειρα για σίφωνα. Στη συνέχεια γρήγορο σκοτείνιασμα, σφοδρές ριπές, microburst, χαλάζι ως ~3 εκ. περίπου σε 2 δόσεις και κλασικά μεγάλες ραγδαιότητες (260 mm/h στους κεντρικούς σταθμούς).

Χαλάζι από Βαγγέλη Τσακιράκη, στον Υμηττό


Χαλάζι από Anita van Voorst στη Κυψέλη


Ραγδαιότητες σε Αμπελοκήπους και Πατήσια


Καταστροφές από τις σφοδρές ριπές του μπουρινιού στον Πειραιά (πασαλιμάνι) από τον Αντώνη Παπανίκου και το Severe Weather Greece


Wall cloud με απόπειρα δημιουργίας σίφωνα, βόρεια του Πειραιά. Φωτογραφία από τον Akis Meteo & Severe Weather Greece


Καλοσχηματισμένα mammatus μετά τη καταιγίδα, όπως φωτογραφήθηκαν από τη Κηφισιά και τον Agis Poulkou μέσω του Severe Weather Greece


Υετός της ημέρας για το Λεκανοπέδιο Αττικής από το Metar.gr [19 mm στη Κυψέλη]


Fireball στη Πάρνηθα (λόγω εκρηκτικής εκτόνωσης μετά από πτώση κεραυνού, φαίνεται στη φωτογραφία). Από τον Χρήστο Ντουντουλάκη.


Εικόνες από την εισβολή, από τον Χρήστου Ντουντουλάκη. Παρατηρήστε το έντονο πράσινο χρώμα που υποδηλώνει την ύπαρξη χαλαζιού.


Όλη η εισβολή από τα Δ-ΒΔ, η απόπειρα δημιουργίας σίφωνα στην αρχή και η εισβολή μετά. Βίντεο από τον Χρήστο Ντουντουλάκη



Στα όρια του downburst (βίντεο)



Βίντεο με χαλάζι στην Ηλιούπολη (δείτε κυρίως μετά το 1:50)



Πολύ νερο, πολύ χαλάζι και ζημιές στον ηλιακό θερμοσίφωνα



Δείτε ή μάλλον ακούστε, μετά το 0:30

15/6/16

Εκεί ψηλά στον Αρίσταρχο...

Το Σάββατο 11/6/2016, το βράδυ, επιχειρήσαμε να φωτογραφίσουμε τον Γαλαξία μας (και όχι μόνο!) από τη κορυφή του Χελμού, στο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, στα 2340 m περίπου. Συναντήσαμε ομίχλη κατά διαστήματα πυκνή, η οποία, ωστόσο, μας έδωσε την ευκαιρία να γίνουμε μάρτυρες εντυπωσιακών εικόνων, κατά το ηλιοβασίλεμα και λίγο μετά. Τις παραθέτω χωρίς σχόλια...


Όπως παρατηρείτε, επίσης, το χιόνι που έχει απομείνει στη κορυφή του όρους είναι μηδενικό (εκτός από κάποιες μικροσκοπικές χιονούρες), τρανταχτό δείγμα της κλιματικής αλλαγής που βασανίζει και τη χώρα μας. Θυμίζω ότι το υψόμετρο είναι στα 2340 m και η φωτογράφιση έγινε 11/6.

Η κορυφή του Χελμού, αποτελεί ένα από τα καλύτερα σημεία της Ευρώπης (και της Ελλάδας) για αστρο-παρατήρηση. (Άλλα εξαιρετικά σημεία στα οποία έχει βρεθεί ο γραφών, είναι το οροπέδιο του Ομαλού και τμήματα της δυτικής και νότιας Κρήτης, όμως σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα... γενικότερα όσο ψηλότερα τόσο καλύτερα από πολλές απόψεις, ενώ για σημεία κοντά ή δίπλα στη θάλασσα πρέπει να επικρατούν συγκεκριμένες συνθήκες για να είναι καλή η νύχτα για αστροφωτογραφία).

Ο άνεμος που φύσηξε μετά τις 11 το βράδυ, καθάρισε εντελώς τον ουρανό και το φεγγάρι που έδυσε κατά τη 0130 τη νύχτα, τον άφησε εντελώς σκοτεινό, δίνοντας μας την ευκαιρία για να τραβήξουμε, ίσως τις πιο καθαρές και λεπτομερείς εικόνες του Γαλαξία μας, μέχρι σήμερα. Η πράσινη απόχρωση στο κάτω μέρος του Γαλαξία, στη 1η φωτογραφία, είναι airglow. Κάποια πολύ αραιά cirrus δεν προκάλεσαν πρόβλημα στη φωτογράφιση.


Το airglow φαίνεται ως αμυδρή πράσινη απόχρωση και στη παρακάτω φωτογραφία που αποτελεί stack 20 φωτογραφιών που απεικονίζουν το κέντρο του Γαλαξία μας. Εxif data για αυτή τη φωτογραφία: Canon 70D, iOptron skytracker II, 3', iso 2000, f/2.5, Sigma Art 35 mm.


Ο γράφων κατά τη διάρκεια φωτογράφισης του πυρήνα του Γαλαξία μας με τη βοήθεια του αστροστάτη iOptron. Φωτογραφία από τον Χριστόφορο Αναγνωστόπουλο.


Μετά τις 0330 οι ριπές του ανέμου ήταν απαγορευτικές για οποιαδήποτε παρατήρηση, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος ζημιών για τον εξοπλισμό. Η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν 6-7 βαθμοί Κελσίου, όμως η αισθητή θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη εξ'αιτίας του πολύ ισχυρού ανέμου.


13/6/16

Η 1η καταιγίδα του Ιουνίου

Σε έναν μήνα που συνήθως έχει 4 μέρες καταιγίδων, φέτος με το ζόρι στις 7/6, έδωσε την 1η μέρα καταιγίδων (υπήρξαν τουλάχιστον 3 κύματα μέσα στη μέρα), κινούμενος στο "φτωχό" καιρικό πλαίσιο αυτής της χρονιάς.

Μία φωτογραφία (όχι video-frame) κεραυνού


και ένα εντυπωσιακό αμόνι από πυρήνα καταιγίδας στα ΒΔ μας το απόγευμα!

9/6/16

Canon 70D + Sigma Art 35 mm

Ο φακός χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με τη Canon 70D και στην φωτογραφία του πυρήνα του Γαλαξία μας.






Πηγή: https://doudoulakis.blogspot.gr/