30/6/15

Καταιγίδα δυτικών και νότιων

Η 5η μέρα καταιγίδας για το λεκανοπέδιο τον Ιούνιο φέτος. Εστίασε κυρίως στα δυτικά και μάλιστα στον Πειραιά έπεσαν 23 mm με μέγιστο rain rate στα 154 mm/hr, ενώ η Νίκαια είχε ~270 mm/hr.

Κάποια video-frames κεραυνών προς Σαρωνικό


Με τον Δημήτρη Σαγιάκο, εγκατασταθήκαμε στον Λυκαβηττό από όπου και οι φωτογραφίες...

27/6/15

Μακρινές αλλά επίμονες καταιγίδες

Από το απόγευμα χθες περικύκλωναν το λεκανοπέδιο. Αρχικά, μία καταιγίδα στη δυτική Αττική και στην ανατολική Πελοπόννησο είχε κολλήσει για αρκετές ώρες, το απόγευμα. Συνεχίστηκε και το βράδυ, όπου οι κεραυνοί ήταν ορατοί στα δυτικά για πολλές ώρες. Προς τα μεσάνυχτα υπήρχαν 3 διακριτοί πυρήνες (ένας προς Πεντέλη και ανατολικά, ένας δυτικά και ένας προς Σαρωνικό). Μετά τα μεσάνυχτα σταδιακά εξασθένησαν όλοι οι πυρήνες. Υπήρξαν και παροδικοί όμβροι κατά τόπους τη νύχτα κυρίως. Ακολουθούν φωτογραφίες σε χρονολογική σειρά από τα απογευματινά καταιγιδοφόρα νέφη και τους βραδυνούς μακρινούς κεραυνούς.

21/6/15

Αστροφωτογραφική εξόρμηση στη νότια Αττική

Το Σάββατο 20/6/2015, πραγματοποιήθηκε μία ακόμη, αστροφωτογραφική εξόρμηση προς τη νότια Αττική μαζί με τον Θανάση Παπαθανασίου.

=========================================================

Κάτι που ξεχώριζε στον νυχτερινό ουρανό κατά τη Δύση, ήταν η τριπλή τριγωνική σύνοδος Σελήνης - Αφροδίτης - Δία. Φωτογραφήθηκε από τα Λεγραινά.


Η είσοδος του μικρού λιμανιού της περιοχής


Όσο βρισκόμασταν εκεί, παρατηρήσαμε και ένα από τα πλέον εντυπωσιακά μετέωρα (βολίδα) με φαινόμενο μέγεθος τουλάχιστον -8 ή χαμηλότερο (εντονότερο), να διασχίζει τον ουρανό από άκρη σε άκρη. Η τροχιά του ήταν στο ζενίθ και με κατεύθυνση από ΑΝΑ προς ΔΒΔ. Το εντυπωσιακό μετέωρο θρυμματίστηκε σε 4 κομμάτια τα οποία παρέμειναν στη τροχιά του αρχικού βλήματος χωρίς να υπάρξει σχεδόν καθόλου διασπορά. Το χρώμα αυτού ήταν λευκό με μια πολύ ελαφρά απόχρωση καφεκίτρινου.

Ο Γαλαξίας στο Σούνιο


Ο Γαλαξίας πάνω από τη νήσο Πάτροκλος (Γαιδουρονήσι) με ορατό το συγκρότημα ιχθυοκαλλιεργειών.

18/6/15

Σύντομη καταιγίδα

Μπήκε από τα ΒΔ με κεραυνούς, εντυπωσιακό αμόνι με mammatus και έδωσε και shelf cloud στο Σαρωνικό. Χαλάζι έπεσε στον Αγ.Πέτρο τουλάχιστον. Υετός περισσότερος κυρίως στα ΒΒΔ με ~20 mm. To υπόλοιπο λεκανοπέδιο 1-3 mm.

Video-frames ορισμένων κεραυνών.


dslr εικονες


Εντυπωσιακό shelf cloud στα Ν της Αττικής, από τον George Christianidis μέσω Severe Weather Greece


Εντυπωσιακή λήψη προς τα β.π. της Αθήνας από τον Thodoris Georgakopoulos μέσω Severe Weather Greece


Εικόνες από το radar της Σμύρνης λίγο πριν εισβάλλει το κύμα

6/6/15

Καταιγίδα από τα ΒΑ

Καταιγίδα μπήκε από τα ΒΑ στο λεκανοπέδιο σήμερα. Αρκετά ηλεκτρικά αρχικά μέσα στη πόλη και μετά ακομη περισσότερο θέαμα στο Σαρωνικό.


Η Κυψέλη έγραψε 5 mm. Περισσότερος υετός στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα κυρίως, παρόλο που αναμενόταν το αντίθετο.

3/6/15

Πρωινά cirrocumulus & απογευματινά εντυπωσιακά παρήλια

Η μέρα ως το μεσημέρι είχε όμορφους θυσανοσωρείτες...


Το απόγευμα λόγω των θυσάνων, εμφανίστηκαν και τα δυο παρήλια (πράγμα σχετικά σπάνιο και μάλιστα όταν ο ήλιος είναι τόσο ψηλά στον ουρανό). Όσο ψηλότερα εμφανίζονται τα παρήλια, τόσο έχουν τη τάση να "λεπταίνουν" και να "μακραίνουν". Το δεξί σταδιακά εξαφανίστηκε, αλλά το αριστερό εντάθηκε...


Πηγή: https://doudoulakis.blogspot.gr/