15/6/15

Δοκιμή iOptron Skytracker 2

Πριν προχωρήσω σε περισσότερα, δείτε την τεράστια διαφορά ανάμεσα στο καλύτερο stacking του πυρήνα του Γαλαξία μας (με 215 φωτογραφίες!) που έχω καταφέρει ως σήμερα


και στη συνέχεια, συγκρίνετε το με το αποτέλεσμα του ίδιου κάδρου με τη βοήθεια του iOptron Skytracker


Η διαφορά είναι τόσο μεγάλη που η 1η εικόνα δεν αντέχει στη σύγκριση.

=====================================================
=====================================================

Κατά το βράδυ του Σαββάτου 13/6/2015 προς ξημερώματα Κυριακής, εκμεταλλευόμενοι την νύχτα δίχως φεγγάρι και τις ευνοικές καιρικές συνθήκες (μηδενικός άνεμος, χαμηλή υγρασία, ανέφελος ουρανός), πραγματοποιήσαμε μία ακόμη αστρο-εξόρμηση κοντά στο Σούνιο.

Σε αυτή την εξόρμηση, είχα τη δυνατότητα να δοκιμάσω το σύστημα οδήγησης (ή στήριξη) iOptron Skytracker 2 και θα παρέχω διάφορες πληροφορίες παρακάτω μαζί με φωτογραφίες για όποιον ενδιαφέρεται.

Τι είναι όμως το σύστημα οδήγησης (ή οδηγός ή στήριξη, όπως θα τη συναντήσετε); Σε long exposure αστροφωτογραφίες, όπου το κλείστρο της μηχανής παραμένει ανοιχτό για αρκετό χρονικό διάστημα, από ένα χρονικό όριο και πάνω (διαφορετικό για κάθε φακό), τα άστρα δεν εμφανίζονται ως σημεία αλλά ως "γραμμές" (τα γνωστά trails ή star trails) που είναι μεγαλύτερες όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική διάρκεια λήψης της φωτογραφίας. Αυτά, οφείλονται στη περιστροφική κίνηση της Γης.


Ο οδηγός, είναι μία "βάση" που τοποθετείται πάνω στο τρίποδο και κάτω από τη dslr, και είναι έτσι προγραμματισμένος, ώστε να κινείται με ταχύτητα ίση με αυτή της Γης αλλά με αντίθετη φορά, ακυρώνοντας έτσι τις συνέπειες της κίνησης της στη φωτογραφία και αποτρέποντας με αυτό το τροπο τα star trails. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης, είναι να ευθυγραμμίσει τον οδηγό με τον πολικό αστέρα (γύρω από τον οποίο φαινομενικά περιστρέφονται τα υπόλοιπα άστρα του ουρανού), μέσω της διόπτρας που παρέχεται στο πακέτο. Θυμίζω πως ο πολικός αστέρας είναι το τελευταίο αστέρι της μικρής άρκτου και προς αυτόν δείχνει το ένα άκρο της μεγάλης άρκτου (ευκολότερο να βρεθεί στον ουρανό σε σχέση με τη μικρή), όπως φαίνεται και στο ακόλουθο σχήμα.


Να σημειώσω εδώ πως η ευθυγράμμιση είναι ευκολότερη από όσο αφήνεται να εννοηθεί. Πρακτικά, τοποθετώντας τον οδηγό ώστε να κοιτάει προς τον βορρά (με τη βοήθεια της ενσωματωμένης πυξίδας) και γυρνώντας τον σε κλίση 38 μοιρών (γ. πλάτος Αθηνών), θα διαπιστώσει πως από τη διόπτρα του θα βλέπει τον πολικό αστέρα.

Ο συγκεκριμένος οδηγός μπορεί να αντέξει τουλάχιστον 3 κιλά (μηχανή + φακός) και όλα αυτά θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα αξιόπιστο και σταθερότατο τρίποδο. Στη 1η δοκιμή στο Σούνιο, μπορώ να πω πως είναι ιδιαίτερα εύχρηστος και με μία στοιχειώδη ευθυγράμμιση μπόρεσα να τραβήξω φωτογραφία με ανοιχτό το κλείστρο επί 12 ολόκληρα λεπτά τουλάχιστον (!). Από ένα χρονικό σημείο και μετά, ο θόρυβος στη φωτογραφία αυξάνεται αισθητά, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με stacking.

Στη παρούσα εξόρμηση δοκίμασα τους φακούς tokina 11-16 mm @ 11 mm με f/3.2 και ISO 800-1600 (με το 800 να έχει καλύτερη συμπεριφορά), όπως και τον Canon EF-S 18-55 mm @ 55 mm με f/5.6 και ISO 800-1600 (με το 1600 να έχει καλύτερα αποτελέσματα). Για τον 1ο φακό με ISO 800, 5' έκθεσης ήταν αρκετά. Μετά η φωτογραφία φωτιζόταν υπερβολικά. Για τον 2ο φακό με ISO 1600 έφτασα στα 6' και με ISO 800 στα 12', χωρίς όμως να υπάρχει θέμα με τον φωτισμό τόσο, όσο με τον θόρυβο από τον αισθητήρα ο οποίος ζοριζόταν. Σε κάθε περίπτωση, ο iOptron παρουσίασε άριστη συμπεριφορά, καθώς σε τόσο μεγάλα διαστήματα με ανοιχτό κλείστρο, τα άστρα παρουσιάζονται ως σημεία.

*Οι φωτογραφίες μπορεί να καθυστερούν λίγο, λόγω της υψηλής ανάλυσης στην οποία παρέχονται. Η ποιότητα μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τις ρυθμίσεις της οθόνης του εκάστοτε αναγνώστη.

=====================================================
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ISO
=====================================================

Οι ακόλουθες είναι με τον Canon EF-S 18-55 mm @ 55 mm με f/5.6 στοχεύοντας στο κέντρο του Γαλαξία μας.

ISO 800 - 120''


ISO 800 - 240''


ISO 1600 - 240''


ISO 800 - 420''


ISO 1600 - 360''


ISO 800 - 720'' (!)=====================================================
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ stacked
=====================================================

Μόλις 5 stacked φωτογραφίες με τον Canon EF-S 18-55 mm @ 55 mm με f/5.6 στοχεύοντας στο κέντρο του Γαλαξία μας


16 stacked φωτογραφίες με τον tokina 11-16 mm @ 11 mm με f/3.2, ISO 800, 300''


Zoom in της προηγούμενης στο κέντρο του Γαλαξία μας


12 stacked φωτογραφίες με τον tokina 11-16 mm @ 11 mm με f/3.2, ISO 800, 360''


=====================================================
ΧΑΡΤΕΣ
=====================================================


7 σχόλια:

Unknown είπε...

Πολύ καλές!

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Σ'ευχαριστώ πολύ Φίλιππε! Ήταν από τις πρώτες δοκιμές. Τον έχω ακόμη και είναι εξαιρετικό εργαλείο :-)

Unknown είπε...

Σκέφτομαι και εγώ να πάρω καθώς πιστεύω θα μου δώσει περισσότερη λεπτομέρεια στις αστροφωτογραφίες! Απλά δεν έχω δει πως δουλευει, χρόνο προετοιμασίας... Συν αν θα μπορεί να αντέξει το βάρος της κάμερας και του φακού. Έχω μια Canon 450d & 800d.

Σκέφτομαι για αυτό εδώ:
https://www.planitario.gr/star-adventurer.html

Το γνωρίζεις?

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Αξίζει το κόπο. Όντως περνάς σε άλλο επίπεδο. Φαντάσου αυτές εδώ είναι οι "χειρότερες" που έχω τραβήξει. Γενικά ο iOptron αντέχει ως και 3.5 κιλα και τον έχω δοκιμάσει στα όρια του χωρίς πρόβλημα. Νομίζω ο Adventurer αντέχει και παραπάνω. Με τη μηχανή σου γενικά δεν θα υπάρχει κανένα θέμα με τα κιλά. Μόνο με τηλεφακούς π.χ. 600 mm, θα αρχίσεις να έχεις θέμα ίσως, λόγω του βάρους τους. Το θέμα και στον Star Adventurer (επίσης πολύ καλό εργαλείο) και στον iOptron είναι να έχεις ένα γερό τρίποδο και μία αξιόπιστη ballhead που να σηκώνει αρκετά kg (σίγουρα πάνω από 5 kg). Για τον τρόπο λειτουργίας του Star Adventurer δεν ξέρω (είναι πιο περίπλοκος από τον iOptron τουλάχιστον από όσο γνωρίζω από άλλους που τον είχαν), αλλά θα βρεις στο youtube πολλά βιντεάκια για το τι και πως (έτσι βρήκα και γω λεπτομέρειες για τον iOptron). Επίσης, τα παιδιά εκεί στο Πλανητάριο, σίγουρα θα σου πουν περισσότερα για αυτόν :-)

Unknown είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ για όλες αυτές τις πληροφορίες! Πραγματικά κοιτάζωντας τον ουρανό και πόσες ωραίες και μοναδικές φωτογραφίες μπορείς να βγάλεις δεν γίνεται να μην το θες να το πας παραπάνω! Μπορείς να δεις μερικές αστροφωτογραφίες μου στο προφίλ μου στο Ινσταγκραμ! Πιστεύω ότι με κάποιον sky tracker θα κερδίσω πολλά σε ποιότητα στην φωτογραφία κάτι το οποίο αυτομάτως θα με κάνει πιο χαρούμενο!

https://www.instagram.com/filippos.sdr/

Θα ήθελα να μου πεις την γνώμη σου για τις πρώτες απόπειρες μου!

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Ήδη σε πρόσθεσα! Εξαιρετικός και σίγουρα θα διαπρέψεις με τον αστροστάτη! Ο Γαλαξίας πολύ καλός και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα βεβαρημένη, από άποψη φωτισμού, περιοχή όπως τα Φαλάσαρνα (το καλοκαίρι τουλάχιστον). Έχει τύχει να τραβήξω και γω από τη δυτική πλευρά των Χανίων καλοκαίρι, σε ένα πολύ σκοτεινό σημείο, αλλά δυστυχώς κάποιο μπιτσόμπαρο, μας χάλασε το μισό κάδρο με τα προβόλια χαχα, τι να κάνεις. Εκείνες με το drone, επίσης είναι πανέμορφες, ιδιαίτερα εκείνες με τις ακτογραμμές.

Unknown είπε...

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Έχω να μάθω ακόμα πολλά καθώς έχω το πάθος αυτό!