15/6/15

Δοκιμή iOptron Skytracker 2

Πριν προχωρήσω σε περισσότερα, δείτε την τεράστια διαφορά ανάμεσα στο καλύτερο stacking του πυρήνα του Γαλαξία μας (με 215 φωτογραφίες!) που έχω καταφέρει ως σήμερα


και στη συνέχεια, συγκρίνετε το με το αποτέλεσμα του ίδιου κάδρου με τη βοήθεια του iOptron Skytracker


Η διαφορά είναι τόσο μεγάλη που η 1η εικόνα δεν αντέχει στη σύγκριση.

=====================================================
=====================================================

Κατά το βράδυ του Σαββάτου 13/6/2015 προς ξημερώματα Κυριακής, εκμεταλλευόμενοι την νύχτα δίχως φεγγάρι και τις ευνοικές καιρικές συνθήκες (μηδενικός άνεμος, χαμηλή υγρασία, ανέφελος ουρανός), πραγματοποιήσαμε μία ακόμη αστρο-εξόρμηση κοντά στο Σούνιο.

Σε αυτή την εξόρμηση, είχα τη δυνατότητα να δοκιμάσω το σύστημα οδήγησης (ή στήριξη) iOptron Skytracker 2 και θα παρέχω διάφορες πληροφορίες παρακάτω μαζί με φωτογραφίες για όποιον ενδιαφέρεται.

Τι είναι όμως το σύστημα οδήγησης (ή οδηγός ή στήριξη, όπως θα τη συναντήσετε); Σε long exposure αστροφωτογραφίες, όπου το κλείστρο της μηχανής παραμένει ανοιχτό για αρκετό χρονικό διάστημα, από ένα χρονικό όριο και πάνω (διαφορετικό για κάθε φακό), τα άστρα δεν εμφανίζονται ως σημεία αλλά ως "γραμμές" (τα γνωστά trails ή star trails) που είναι μεγαλύτερες όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική διάρκεια λήψης της φωτογραφίας. Αυτά, οφείλονται στη περιστροφική κίνηση της Γης.


Ο οδηγός, είναι μία "βάση" που τοποθετείται πάνω στο τρίποδο και κάτω από τη dslr, και είναι έτσι προγραμματισμένος, ώστε να κινείται με ταχύτητα ίση με αυτή της Γης αλλά με αντίθετη φορά, ακυρώνοντας έτσι τις συνέπειες της κίνησης της στη φωτογραφία και αποτρέποντας με αυτό το τροπο τα star trails. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης, είναι να ευθυγραμμίσει τον οδηγό με τον πολικό αστέρα (γύρω από τον οποίο φαινομενικά περιστρέφονται τα υπόλοιπα άστρα του ουρανού), μέσω της διόπτρας που παρέχεται στο πακέτο. Θυμίζω πως ο πολικός αστέρας είναι το τελευταίο αστέρι της μικρής άρκτου και προς αυτόν δείχνει το ένα άκρο της μεγάλης άρκτου (ευκολότερο να βρεθεί στον ουρανό σε σχέση με τη μικρή), όπως φαίνεται και στο ακόλουθο σχήμα.


Να σημειώσω εδώ πως η ευθυγράμμιση είναι ευκολότερη από όσο αφήνεται να εννοηθεί. Πρακτικά, τοποθετώντας τον οδηγό ώστε να κοιτάει προς τον βορρά (με τη βοήθεια της ενσωματωμένης πυξίδας) και γυρνώντας τον σε κλίση 38 μοιρών (γ. πλάτος Αθηνών), θα διαπιστώσει πως από τη διόπτρα του θα βλέπει τον πολικό αστέρα.

Ο συγκεκριμένος οδηγός μπορεί να αντέξει τουλάχιστον 3 κιλά (μηχανή + φακός) και όλα αυτά θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα αξιόπιστο και σταθερότατο τρίποδο. Στη 1η δοκιμή στο Σούνιο, μπορώ να πω πως είναι ιδιαίτερα εύχρηστος και με μία στοιχειώδη ευθυγράμμιση μπόρεσα να τραβήξω φωτογραφία με ανοιχτό το κλείστρο επί 12 ολόκληρα λεπτά τουλάχιστον (!). Από ένα χρονικό σημείο και μετά, ο θόρυβος στη φωτογραφία αυξάνεται αισθητά, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με stacking.

Στη παρούσα εξόρμηση δοκίμασα τους φακούς tokina 11-16 mm @ 11 mm με f/3.2 και ISO 800-1600 (με το 800 να έχει καλύτερη συμπεριφορά), όπως και τον Canon EF-S 18-55 mm @ 55 mm με f/5.6 και ISO 800-1600 (με το 1600 να έχει καλύτερα αποτελέσματα). Για τον 1ο φακό με ISO 800, 5' έκθεσης ήταν αρκετά. Μετά η φωτογραφία φωτιζόταν υπερβολικά. Για τον 2ο φακό με ISO 1600 έφτασα στα 6' και με ISO 800 στα 12', χωρίς όμως να υπάρχει θέμα με τον φωτισμό τόσο, όσο με τον θόρυβο από τον αισθητήρα ο οποίος ζοριζόταν. Σε κάθε περίπτωση, ο iOptron παρουσίασε άριστη συμπεριφορά, καθώς σε τόσο μεγάλα διαστήματα με ανοιχτό κλείστρο, τα άστρα παρουσιάζονται ως σημεία.

*Οι φωτογραφίες μπορεί να καθυστερούν λίγο, λόγω της υψηλής ανάλυσης στην οποία παρέχονται. Η ποιότητα μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τις ρυθμίσεις της οθόνης του εκάστοτε αναγνώστη.

=====================================================
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ISO
=====================================================

Οι ακόλουθες είναι με τον Canon EF-S 18-55 mm @ 55 mm με f/5.6 στοχεύοντας στο κέντρο του Γαλαξία μας.

ISO 800 - 120''


ISO 800 - 240''


ISO 1600 - 240''


ISO 800 - 420''


ISO 1600 - 360''


ISO 800 - 720'' (!)=====================================================
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ stacked
=====================================================

Μόλις 5 stacked φωτογραφίες με τον Canon EF-S 18-55 mm @ 55 mm με f/5.6 στοχεύοντας στο κέντρο του Γαλαξία μας


16 stacked φωτογραφίες με τον tokina 11-16 mm @ 11 mm με f/3.2, ISO 800, 300''


Zoom in της προηγούμενης στο κέντρο του Γαλαξία μας


12 stacked φωτογραφίες με τον tokina 11-16 mm @ 11 mm με f/3.2, ISO 800, 360''


=====================================================
ΧΑΡΤΕΣ
=====================================================


Δεν υπάρχουν σχόλια: