1/3/14

Φεβρουάριος 2014

Άλλη μία δραματική παράσταση της παγκόσμιας θέρμανσης, λαμβάνει τέλος, τουλάχιστον στα πλαίσια αυτού του τριμήνου που κάποτε, αποκαλούσαμε "Χειμώνα"(*). Ρεκόρ τέρατα σπάσανε και φέτος σε όλη τη χώρα. Πάλι η Ελλάδα έβλεπε θερμικές αστάθειες καλοκαιριού εν μέσω "Χειμώνα", μέγιστες θερμοκρασίες των 25 και 26 βαθμών σε κεντρική και νότια Ελλάδα μέσα στον Φλεβάρη, ενώ δεν γλίτωσε ούτε η Μακεδονία! Μέση θερμοκρασία μηνός σχεδόν 14! Υετός τραγικός, ούτε 20 mm.

Λουλούδια ανθισμένα από Φλεβάρη, όταν η ώρα τους είναι τέλη Απρίλη ή Μάη.

Η εμμονή, σε παγκόσμιο επίπεδο, τρομακτική! Σαρωτικές ψυχρές εισβολές στις ΗΠΑ, αμέτρητες, όλο το χειμώνα, να δημιουργούν τερατώδη χαμηλά στον Ατλαντικό, τα οποία με τη σειρά τους να σαρώνουν την Αγγλία και την Ιρλανδία. Και εδώ, αλλεπάλληλες θερμές εισβολές να εκτινάσσουν τη μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου πάνω από τους 13 βαθμούς.

Μετά το 2009-10, ήρθε το 2013-14. Ποιο έχει σειρά; Το 2016-17 ή το 2017-18; ή μήπως πιο νωρίς; Και τι θα δουν τα μάτια μας τότε;

(*)Χειμώνας: Ήταν μία από τις 4 εποχές της εύκρατης ζώνης. Για το βόρειο ημισφαίριο, ημερολογιακά ξεκινούσε 1/12 και τερματιζόταν στις 28/2 (29/2 για τα δίσεκτα έτη). Χαρακτηριζόταν από μεγάλα διαστήματα κρύου, βροχών και χιόνων. Ενίοτε υπήρχαν και μικρά διαστήματα με βελτιωμένο καιρό που, υπό ορισμένες συνθήκες, οι άνθρωποι αποκαλούσαν "αλκυονίδες". Τώρα έχει αντικατασταθεί από το "Μεσοκαλόκαιρο". Το Μεσοκαλόκαιρο, ορίζεται εκείνη η εποχή που μεσολαβεί ανάμεσα στο καλοκαίρι του προηγούμενου και το καλοκαίρι του επόμενου έτους. Χαρακτηρίζεται από μεγάλα διαστήματα ζεστού καιρού με διαλείμματα ήπιου καιρού. Μπορεί να συνοδεύεται από βροχές φθινοπωρινού τύπου, θερμικές αστάθειες ή να είναι ξηρός συνοδευόμενος από σκονοεισβολές. Χαρακτηριστικό άρωμα του μεσοκαλόκαιρου είναι η σκατίλα και η ψοφιμίλα.

Ακολουθούν τα καιρικά δεδομένα του Φεβρουαρίου για τη περιοχή της Κυψέλης.

ΥΓ. Δηλαδή τώρα ευχόμαστε καλή Άνοιξη;

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: