28/1/12

Εκτίμηση Χιονιά 29/1-2/2


ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ -- Τελευταία καιρικά στοιχεία σύμφωνα και με το 12z GFS, 12z ECMWF της 28/1/2012

Σάββατο, Κυριακή η θερμοκρασία στα επίπεδα της Παρασκευής. Ημέρες βροχερές γενικά με ασθενή φαινόμενα.

Δευτέρα, Τρίτη, Τέτάρτη και ίσως Πεμπτη ξημερώματα αναμένονται χιονοπτώσεις κατά διαστήματα σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Από Δευτέρα βράδυ ως Τετάρτη μεσημέρι, το κεντρικό διάστημα του χιονιά, όσο αφορά και τις θερμοκρασίες. Σύμφωνα με το ακόλουθο διάγραμμα, από Κυριακή βράδυ-Δευτέρα πρωί, οι χιονοπτώσεις θα μπουν στο Λεκανοπέδιο από τα βόρεια προάστια (γαλάζιο). Από Δευτέρα μεσημέρι, χιονοθερμοκρασίες αποκτά και το κέντρο και σταδιακά όλο το Λεκανοπέδιο ως τα νότια (μωβ). Αυτό συνεχίζεται ως Τετάρτη μεσημέρι με διαλλείμματα (λευκό). Τα "ανοίγματα" του καιρού, φαίνονται κυρίως τη Τρίτη. Από το απόγευμα της ίδιας μέρας ωστόσο και μέχρι τη Τετάρτη το μεσημέρι, φαίνεται η κορύφωση των όποιων φαινομένων. Τώρα, τη Τετάρτη βράδυ προς Πέμπτη ξημερώματα και με βάση όσα δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, η στροφή των ανέμων σε νοτιοδυτικούς από τα 700 hPa και άνω, αφήνουν ανοιχτό ένα ενδεχόμενο για εντονότερες χιονοπτώσεις (μπλε) εκείνο το διάστημα ως και Πέμπτη ξημερώματα, οι οποίες, με τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, θα μετατραπούν σε βροχές.


Η ένταση των χιονοπτώσεων θα εξαρτηθεί. Δεν φαίνονται μέχρι στιγμής έντονες, ωστόσο εξάρσεις που θα σημάνουν και χιονόστρωση 1-5 cm στο κέντρο, δεν αποκλείονται ως τώρα. Αυτό, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε την πράξη για να το δούμε καθώς οι λεπτομέρειες θα κάνουν τη διαφορά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από τη Δευτέρα και μέσα στη μέρα σταδιακά τα χιόνια θα εξαπλωθούν από βορρά προς νότο στο Λεκανοπέδιο. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αναμένονται γύρω στο +2/-1 στα νότια παραθαλάσσια τμήματα, 0/-3 στα κεντρικά τμήματα του Λεκανοπεδίου και -2/-5 στα βορειότερα τμήματα. Οι θερμοκρασίες που θα σημειωθούν σε ολόκληρη τη χώρα θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές και σε αρκετά τμήματα της κεντρικής και βορειας Ελλάδας αναμένεται ολικός παγετός.

Η Πέμπτη, είναι μεταβατική ημέρα για την ώρα. Υπάρχουν 2 βασικά σενάρια από τη Πέμπτη και μετά: α) βελτίωση και σταδιακή Άνοιξη (80%+) β) υποτροπή της κακοκαιρίας (20%-). Αυτή τη στιγμή, το α) έχει περισσότερες πιθανότητες (80%+), αλλά αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια.

Ensembles GFS 12z



===============================================



Για αρχειακούς λόγους αλλά και για να έχουμε κάποια στοιχεία που, όσο αφορά τη συμπεριφορά των μοντέλων, ίσως φανούν βοηθητικά σε μελλοντικούς χιονιάδες, παραθέτω το μετεώγραμμα του GFS στις 26/01 18z


και το αντίστοιχο, όταν ο χιονιάς είχε μόλις ξεκινήσει, στις 30/01 12z


Τέλος, παραθέτω τη συμπεριφορά του GFS σε κάποια διαδοχικά τρεξίματα του απο 27/1 ως 30/1.

14/1/12

Εκτίμηση χιονιού 15-17/1

Ένα θρίλερ εξελίσσεται τα τελευταία 2 24ωρα όσο αφορά την πιθανότητα χιονόπτωσης στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και συγκεκριμένα για την Αττική.

Παρατηρώντας τα τελευταία 2 run του gfs, το 12Ζ και το 18Ζ της 13/1/2012 η κατάσταση φαίνεται πλέον να "κλειδώνει", όσο μπορεί να το πει κάποιος αυτό, σε αυτά που θα αναλυθούν παρακάτω.

Καταρχάς παραθέτω τα ensembles των αντίστοιχων ωρών. (πηγή: http://www.meteociel.fr/modeles/gefs.php?carte=1)



Παρατηρούνται τα εξής:

Στα 850 hPa η θερμοκρασία θα βρίσκεται, κατά μέσο όρο στους -9 και αυτό φαίνεται εδώ και αρκετές μέρες.
Στα 500 hPa για πρώτη φορά στο 18Ζ, όλα τα μέλη δίνουν θερμοκρασία κάτω από -30 και μάλλον πάμε για -34 από ότι δείχνει και ο μέσος όρος των σεναρίων.
Υπάρχει συγχρονισμός του, όποιου, υετού με τις ώρες που θα υπάρχουν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Ο υετός, αυξήθηκε στο 18Ζ ξανά. Γενικότερα, από το 6Ζ της ίδιας μέρας, υπάρχει αύξηση των πιθανοτήτων για υετό τις κρίσιμες ώρες. Ο μέσος όρος των σεναρίων αφήνει ελπίδες.
Ταυτοχρόνως, από το 6Ζ, έχει αυξηθεί και η αστάθεια που προβλέπει το μοντέλο.
Το gfs run που φαίνεται να είναι από τα πιο απαισιόδοξα σενάρια ως προς τον υετό, δίνει κάποιο υετό το κρίσιμο διάστημα από Δευτέρα απόγευμα ως Τρίτη πρωί.
Το πάχος σε αυτό το σενάριο είναι κοντά στα 515-520 dm σταθεροποιημένο στα τελευταία 3 σερί τρεξίματα του μοντέλου.


Σύμφωνα με αυτά αλλά και βασιζόμενος στην όποια εμπειρία από παλαιότερες χιονοπτώσεις, πιθανότατα, ο καιρός θα εξελιχθεί στην Αττική ως εξής.

Από το Σάββατο το μεσημέρι θα έχουμε νεφώσεις οι οποίες από το απόγευμα θα δώσουν βροχή ασθενή ως ποτιστική. Βοριάδες θα επικρατήσουν από το βράδυ και η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση. Οι ελάχιστες του Σαββάτου θα σημειωθούν στο τέλος της μέρας.

Τη Κυριακή αναμένεται σχετική βελτίωση με παύση των φαινομένων μετά το μεσημέρι ενώ η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε συνεχή πτώση. Η ελάχιστη της Κυριακής θα σημειωθεί στο τέλος της ημέρας.

Τη Δευτέρα ο καιρός αρχικά θα είναι καλός και η αγωνία των χιονόφιλων στο φουλ. Ακολουθώντας τις όποιες καλές ενδείξεις υπάρχουν ως αυτή τη στιγμή, από το μεσημέρι θα υπάρχουν κλεισίματα του καιρού και στο κέντρο με σκόρπιες νιφάδες ενώ ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή επιδείνωση ως τη νύχτα, με πιθανό αποκορύφωμα τα ξημερώματα της Τρίτης. Θα υπάρχουν εξάρσεις που θα επιχειρήσουν να το στρώσουν πρόσκαιρα ως το κέντρο. Πιθανότατα 1-2 πόντοι το πολύ σε κεντρικές περιοχές και 5-10 πόντοι στα βόρεια προάστια (αναφέρομαι σε περιοχές εντός του πολεοδομικού ιστού όπως Κηφισιά, Μαρούσι) με πιθανότερο κοντά στους 5 πόντους.

Αυτή είναι μια εκτίμηση βασισμένη στην "καλή στροφή" των σεναρίων σήμερα αλλά και σε εκπλήξεις που έχουν συμβεί και στο παρελθόν με παρόμοιο καιρό. Το χειρότερο σενάριο τις κρίσιμες ώρες Δευτέρα βράδυ-Τρίτη ξημερώματα, θα έχει λίγες νιφάδες και το καλύτερο κάτι που θα θυμίσει Μάρτιο του 11. Αυτό είναι το "εύρος" σεναρίων κατά τη γνώμη μου και η παραπάνω εκτίμηση βρίσκεται κάπου στη μέση ενώ είναι συγκρατημένη.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες φαίνεται να σημειώνονται Τρίτη ξημερώματα και θα κυμαίνονται στα βόρεια προάστια από -6 ως -2, στις κεντρικές περιοχές του Λεκανοπεδίου από -2 ως +1 και στα νοτιότερα παραθαλάσσια τμήματα από -1 έως +3.

Κλείνω με κάτι ευχάριστο. Κάτι που και τον Μάρτη του 11 αποδείχθηκε τυχερό. Τον χάρτη του snowforecast όπου δίνει πιθανότητα χιονόστρωσης σε όλο σχεδόν το Λεκανοπέδιο πλην των παραθαλάσσιων τμημάτων.