19/2/11

Καταιγίδα "τα πήρε και τα σήκωσε..."

Χιόνια θα περίμενε κανείς το Φλεβάρη, Καταιγίδες βλέπει! Και τι Καταιγίδες! Σαν την χθεσινή! Γρήγορη αλλά εντυπωσιακή!

Η Δορυφορική έδινε ρέστα από το μεσημέρι με το χαμηλό να θυμίζει "μάτι" κάποιου κυκλώνα (εικόνα από Θ. Γκέσουρα):



Προοδευτικά και απο το απόγευμα ο Καιρός επιδεινώθηκε με ασθενή βροχή αρχικά ενώ ο άνεμος ήταν πολύ ισχυρός έως θυελλώδης! Υπήρχαν κάποιες σποραδικές αστραπές και απο δυτικά και απο ανατολικά. Ωστόσο, από τα νότια η συχνότητα των αστραπών ήταν πολύ μεγάλη και ένα διαρκές βουητό έδινε το στίγμα.

Το μέτωπο μπήκε με φόρα απο τα νότιοδυτικά με ραγδαία βροχή & χαλάζι αλλά και πολύ θυελλώδεις ανέμους που προκάλεσαν μικροζημιές. Οι κεραυνοί/αστραπές ήταν αμέτρητοι/αμέτρητες:



















'Ενα βίντεο που περιγράφει τα σημαντικότερα απο την χθεσινή καταιγίδα, είναι το ακόλουθο (Συνίσταται φουλ ήχος διότι οι ήχοι της θύελλας είναι απολαύστικοι):

http://www.youtube.com/watch_popup?v=oCTlPq349C4&vq=hd720

Χάρτης των ηλεκτρικών εκκενώσεων απο το ΕΑΑ εκείνη την ώρα:



6 mm η Κυψέλη, 5-20 mm στο Λεκανοπέδιο κατά τόπους.

Ο πρωινός ουρανός ήταν "ζωντανός":


4/2/11

Είναι πολλά τα νερά...

Ήταν από τις κακοκαιρίες με αρκετά και γενικευμένα φαινόμενα στην Αττική (και όχι μόνο). Η πρόβλεψη για αυτήν ήταν σαφής και συγκεκριμένη εδώ και τουλάχιστον 7 ημέρες:



Η πρόβλεψη αυτή δεν άλλαξε σε κανένα run και πραγματοποιήθηκε στο ακέραιο! Ξεκίνησε να βρέχει στο Λεκανοπέδιο από τις 2 τα ξημερώματα περίπου και στο τέλος της ημέρας, μετά απο 22 ώρες, δεν έχει σταματήσει. Η βροχή ήταν αρχικά ποτιστική. Από το μεσημέρι εξελίχθηκε σε καταιγίδα με ορισμένα αστραπόβροντα ενώ η βροχή μετατράπηκε σε ραγδαία με εξάρσεις ως τις 8 το βράδυ τουλάχιστον. Μετά συνέχισε σε ποτιστικούς ρυθμούς κατά κανόνα. Τα ποτάμια στους δρόμους δεν σταμάτησαν ποτέ να τρέχουν.

Τα χιλιοστά είναι πολλά. Σύμφωνα με το metar.gr περιοχές στα ανατολικά και βόρεια της Αθήνας όπως Μελίσσια, Κηφισιά, Πεντέλη κλπ, ξεπέρασαν τα 100 mm και έφτασαν τα 110-140 mm, ενώ πολλές περιοχές πλησίασαν τα 100 και μετά τα μεσάνυχτα ενδεχομένως να τα περάσουν. Περιοχές όπως Παγκράτι, Βύρωνας και ανατολικά γενικότερα. Η Κυψέλη έγραψε 45 mm ως τα μεσάνυχτα ενώ δυτικότερες και νοτιότερες περιοχές έγραψαν σχετικά λιγότερα χιλιοστά.

Εδώ η εικόνα με τα ύψη βροχής στην Αττική ως τις 23:10 το βράδυ απο τον δικτυακό τόπο metar.gr όπως την "έσωσε" ο Κ. Βίτσιος:



Στην Πάρνηθα την ίδια στιγμή το χιόνι έπεφτε πυκνό. Η θερμοκρασία με ελάχιστη διακύμανση όλη τη μέρα. Στη Κυψέλη ήταν απο 6,5 ως 9,5. Ο βορειοανατολικός ήταν ισχυρός μετά το μεσημέρι.

Το νερό που έπεσε ήταν αρκετό και όπως ήταν φυσικό, υπήρξαν και προβλήματα στους δρόμους. Συγκεκριμένα, πληροφορίες από τους δικτυακούς τόπους newsbeast.gr & newsit.gr αναφέρουν τα ακόλουθα:

"Η κυκλοφορία λόγω συσσώρευσης υδάτων έχει διακοπεί στη λεωφόρο Αρίωνος προς Αρτέμιδα από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος, στην οδό Αγίου Χριστοφόρου στην περιοχή Πετμεζά στα Σπάτα και στην οδό Μαρκοπούλου, στη διασταύρωση με την οδό Καλαβρύτων, στο Μαρκόπουλο.

Επίσης, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, από το ύψος της οδού Ζέππου στη Βούλα και για μήκος περίπου 800 μέτρων προς το Ελληνικό, η κυκλοφορία γίνεται μόνο από την αριστερή λωρίδα, ενώ το ίδιο συμβαίνει στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, κατά τμήματα, στο ρεύμα προς Πειραιά από τη Γλυφάδα μέχρι το Παλαιό Φάληρο.

Η πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 117 κλήσεις από τις οποίες οι 15 είναι για δέντρα που έπεσαν από τον αέρα και οι υπόλοιπες για πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα σε όλο το λεκανοπέδιο, αλλά ειδικότερα στα Νότια Προάστια.

Αυτή την ώρα 26 συνεργεία της πυροσβεστικής κάνουν αντλήσεις υδάτων από τα πλημμυρισμένα οικήματα."