27/10/10

Η 5η μέρα καταιγίδας για τον Οκτώβριο

Ένα μοναχικό σύννεφο λίγο πριν το μεσημέρι κάνει την πλέον αξιόπιστη live ραδιοβόληση:


Πηγή: https://doudoulakis.blogspot.gr/

Τι διαπιστώνουμε απο αυτήν την ανάπτυξη; Καταρχάς και μόνο η ύπαρξη της δηλώνει αστάθεια και ικανοποιητικά ποσά υγρασίας στην τροπόσφαιρα. Επίσης, διαπιστώνουμε σχετικά ασθενή άνεμο ως κάποιο ύψος, αλλά όσο ανεβαίνουμε παρατηρούμε την επικράτηση ισχυρών νοτιοδυτικών ανέμων που αναγκάζουν τη κορυφή της νέφωσης να γύρει προς τα βορειοανατολικά.

Εδώ η πραγματική ραδιοβόληση που επιβεβαιώνει αυτό που παρατηρούσαμε με το σύννεφο.



Περίπου στις 5 το απόγευμα, αρχίζει να κλείνει ο καιρός απο τα νοτιοδυτικα με τις πρώτες αστραπές και βροντες. Ο ουρανός συνδυάζει αρκετά χρώματα...




και γίνεται αρκετά απειλητικός




Το πρώτο κύμα έδωσε μια σύντομη καταιγίδα στο κέντρο αλλα τα δυτικά είδαν αρκετό νερό, χαλάζι και πολλούς κεραυνούς



Ακολούθησαν και άλλοι πυρήνες καταιγίδων πολύ σύντομων όμως λόγω των ισχυρών ανέμων στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα. Ο πιο εντυπωσιακός πυρήνας ήταν ο τελευταίος που έδωσε εκρηκτικούς κεραυνούς σε πολλές περιοχές της Αθήνας αλλά και πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους. Εδώ ένα σύντομο βίντεο 1' απο τη βροχή στη Κυψέλη όπου έπεσαν 17 mm. Πολλές περιοχές έφτασαν σε λίγη ώρα και τα 40 mm ή τα ξεπέρασαν (πηγή: metar.gr).



Ο χάρτης των ηλεκτρικών εκκενώσεων απο το ΕΑΑ

26/10/10

4-πύρηνη Καταιγίδα

Είχαμε την σπάνια τύχη να δούμε μια καταιγιδονέφωση να ξεφεύγει από τα δυτικά παράλια της Πελοποννήσου και διασχίζοντας την να ανατροφοδοτείται και να δίνει μια όμορφη καταιγιδονύχτα ακόμη για το Λεκανοπέδιο για αυτό το Φθινόπωρο.
Η υπέρυθρη δορυφορική λίγο πρίν τη καταιγίδα, ήταν έτσι (Πηγή: Sat24.com)



Και εδώ μακρυνοί κεραυνοί καθώς πλησιάζει το πρώτο κύμα καταιγίδων.








Εδώ ένας κεραυνός-φίδι σε 4 φάσεις






Και εδώ μερικές φωτογραφίες απο την είσοδο του δεύτερου κύματος




Ένας κεραυνός σκάει πολύ κοντά...



Εδώ ένα βίντεο σε HD με μια περίληψη της νυχτερινής περιπέτειας



Παρατηρήστε ότι αστράφτει ξεκάθαρα και απο τα βορειοδυτικά (δεξιά στην εικόνα) και απο τα νότιοδυτικά (αριστερά στην εικόνα)

Η βροχή που ακολούθησε είχε καλή ραγδαιότητα αλλά κράτησε λίγο με αποτέλεσμα να αφήσει 9 mm στη Κυψέλη. Παρατηρήστε ότι ο άνεμος αλλάζει διαρκώς στο βίντεο.

17/10/10

Η 3η μέρα καταιγίδας του Οκτωβρίου

Απο νωρίς το απόγευμα ο Καιρός έδειχνε τις διαθέσεις του. Νεφώσεις προερχόμενες απο νοτιοδυτικά που διαρκώς πύκνωναν:





Μετά τις 8 το βράδυ ήρθε και η καταιγίδα που συνοδεύτηκε απο ισχυρούς ανέμους, ισχυρή βροχή κατά τόπους και αστραποκεραυνίδια. Εδώ μερικές αστραπές που δίνουν ένα όμορφο μπλε χρώμα στις καταιγιδοφόρες αναπτύξεις (οι κεραυνοί έπεφταν βορειοανατολικά και δεν υπήρχε καλή ορατότητα για καταγραφή)





Εδώ οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν απο το ΕΑΑ



Πάντως τα φαινόμενα, όσο αφορά τον υετό, ήταν τοπικά καθώς επηρεάστηκαν κυρίως τα νότια και δυτικά με περίπου 20 mm. Ας ελπίσουμε ότι το αυριανό "κυρίως πιάτο" που αναμένεται θα είναι πιο έντονο και γενικευμένο.

14/10/10

Αναφορά 2 καταιγίδων

Ενώ μέχρι το μεσημέρι τα πράγματα κυλούσαν ήρεμα, ο ουρανός σκοτεινιάζει από τα δυτικά και ένας καταιγιδοφόρος πυρήνας μπαίνει στο Σαρωνικό. Η υπέρυθρη δορυφορική δείχνει την ταχύτατη ανάπτυξη του. Ο ουρανός εκείνη τη στιγμή κοιτώντας δυτικά



και η σταδιακή είσοδος της καταιγίδας στο Λεκανοπέδιο απο τα δυτικά.





Υπήρχαν και σύννεφα που κινούνταν απο καθαρά ανατολικές διευθύνσεις οπότε μάλλον αυτό το ανατολικό ρεύμα τελικά "έσκισε" τη καταιγίδα στα 2. Ο ένας πυρήνας είναι αυτός που μπηκε απο τα δυτικά και ο άλλος έφυγε νοτια-νοτιοανατολικά. Εδώ ένα βίντεο που δείχνει όλη την εξέλιξη της καταιγίδας μέσα σε 1,5 λεπτό (συνίσταται να το δείτε σε HD 720p στο youtube για ευκολία).



Η καταιγίδα ήταν γενικά φτωχή σε υετό εκτός απο τα δυτικά τμήματα όπου έπεσαν ~20 mm.
Τελικά, ο ουρανός καθάρισε γρήγορα. Τα δυτικά μετά τη καταιγίδα



ο πυρήνας που φεύγει βορειοανατολικά



και ο πυρήνας που έφυγε νοτιοανατολικά, φαίνεται πίσω απο το Λυκαβητο


Η υψηλή αστάθεια (Cape 1076 J/Kg, LI -3, TTI 46 με αυξανόμενες τάσεις σύμφωνα με gfs) και η υγρασία έκαναν το θαύμα τους.



Δεν είχαμε τελειώσει ακόμα όμως. Νέος πυρήνας αναπτύσσεται πάλι απο τα βορειοδυτικά και η άκρη του περνά απο τον Κορινθιακο και πάνω απο την Αθήνα. Ένα υπερθέαμα αστραπών και κεραυνών ακολουθησε. Ξεκίνησε με μακρυνές αστραπές




και συνέχισε με κεραυνούς που πλησίαζαν και τελικά έφτασαν και στο κέντρο. Ακολούθησε μια σύντομη μπόρα.














Εδώ φαίνεται ο χάρτης ηλεκτρικών εκκενώσεων για σήμερα απο το ΕΑΑ.



Και εδώ ένα βίντεο με το τι έγινε το βράδυ. Είναι σε σειρά αυξανόμενης έντασης αλλα και κατα χρονολογική σειρά. Προτείνεται να το δείτε στο youtube σε ανάλυση HD και αφού κάνετε expand για να το απολαύσετε



Ωστόσο πρόβλημα συνεχίζει να αποτελεί ο ετήσιος υετός καθώς βρίσκεται ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το 2010, έχει πολύ θέαμα (κεραυνοί κλπ) αλλά απο ουσία (υετός) δεν πάει καθόλου καλά.