6/8/10

Στη μνήμη της θηριωδίας...

Όπως όλοι γνωρίζετε, 6 και 9 Αυγουστου 1945 η κόλαση άνοιξε τις πορτες της επί της Γης. "Κλειδοκράτορας της κόλασης" ο Χάρρυ Τρούμαν που, στα πλαίσια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισε να δοκιμάσει τα "νέα του όπλα" στην Ιαπωνία.

Βέβαια, να σημειωθεί εδώ πως υπάρχει και ο αντίλογος που αναφέρει πως με την εξέλιξη που είχε ο πόλεμος, αν δεν είχε ένα βίαιο τέλος (όπως το παρακάτω), τότε οι συνέπειες και τα θύματα ενδεχομένως να ήταν πολύ περισσότερα, καθώς ο πόλεμος προβλέπετο να κρατήσει πολύ περισσότερο.

Η προσωπική μου "αφελής" άποψη είναι πως από τη στιγμή που ο άνθρωπος αποφασίζει πόλεμο σε οποιαδήποτε μορφή (στρατιωτική, οικονομική, πολιτική, κοινωνική, κ.λπ.), τότε είναι ακόμη ανώριμος, για να μην πω σε "ημιάγρια" κατάσταση. Κοινώς ένα κτήνος.

Θα σας παρουσιάσω εδώ, σε 2 μέρη, ένα αφιέρωμα που έφτιαξα, το ένα μέρος του οποίου είναι για να μην ξεχνάμε ποτέ τι ακριβώς έγινε τότε, ενώ το δεύτερο έχει και μετεωρολογικές προεκτάσεις.

_____________________________________________


ΜΕΡΟΣ Ι: Η ΘΗΡΙΩΔΙΑ

Η πυρηνική βόμβα με όνομα "Little Boy" πεφτει στη Χιροσίμα στις 6/8/1945 και άλλη μια με όνομα "Fat Man" στο Ναγκασάκι στις 9/8/1945 (φωτογραφίες από την Wikipedia).

"Fat Man""Little Boy"Δυο τεράστια μανιτάρια έδιναν την τρομακτική εικόνα της καταστροφής σε αυτές τις 2 πόλεις (φωτο. wikipedia).Συνολικά, περίπου 0.25 εκατομμύρια άνθρωποι στις πόλεις αυτές και στις γυρω περιοχές κυριολεκτικά εξαυλώθηκαν ενώ οι πόλεις (όπως θα δειτε και σε μοναδικές φωτογραφίες, που ελπίζω να μεινουν μοναδικες) ισοπεδώθηκαν με την πραγματική έννοια του όρου. Δείτε πως έγινε μετά το Ναγκασάκι (φωτο. wikipedia):


και εδώ η Χιροσίμα
ενώ ακολουθούν σκληρές εικόνες θυμάτων της θηριωδίας (μάλλον όσοι εξαυλώθηκαν άμεσα ήταν και οι πιο "τυχεροί")

πραγματικά απίστευτες φωτογραφίες! Δυστυχώς, οι εικόνες από τις τερατογεννέσεις που ακολούθησαν σε βαθός δεκαετιών, είναι ακόμη σκληρότερες.

Το μνημείο που στήθηκε για να θυμίζει τη θηριωδία, στο Ναγκασάκι (φωτογραφία: Eric Priest)Το μνημείο που στήθηκε για να θυμίζει τη θηριωδία, στη Χιροσίμα.
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Στη πρώτη βόμβα χρησιμοποιήθηκαν 60 κιλα του ραδιενεργού υλικού U-235 (το στοιχείο Ουρανιο με το 235 να αναφέρεται στον μαζικό αριθμό πρωτονίων και νετρονίων στο πυρηνα του). Η βόμβα, για "καλύτερα αποτελέσματα" έσκασε σε κάποιο ύψος πανω από την πόλη (περίπου στα 600 μετρα). Ακολούθησε έκρηξη ισοδύναμη με 13000 τόνους συμβατικού εκρηκτικού και σε ακτίνα 2 km απλά εξαφανίστηκε ότι υπήρχε. Μια τεράστια πύρινη μπαλα εξαπλώθηκε σε περίπου 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το 90% της πόλης απλά εξαφανίστηκε.

Αφού υπολόγισαν πως το ουράνιο ηταν "αναποτελεσματικό" και μόλις το 2% της συνολικής ποσότητας συμμετείχε στη σχάση, αποφάσισαν στη δεύτερη βόμβα να χρησιμοποιήσουν Πλουτώνιο-239. H ένταση υπολογίστηκε ότι ισοδυναμούσε με 21000 τόνους συμβατικού εκρηκτικού TNT (τρινιτροτολουόλη). Σκηνικό κολάσεως, με περίπου 7000 βαθμούς στην επιφάνεια τη στιγμή της έκρηξης και ταχύτητες ανέμου πάνω από 600 μίλια την ώρα. Εδώ απλά να συμπληρώσω πως ο Ήλιος έχει στην επιφάνεια του, θερμοκρασία κοντά στους 5800 βαθμούς (κελσιου/κελβιν δεν εχει μεγαλη σημασία για τέτοια νούμερα.) Άρα μπορείτε να διανοηθείτε ότι ο άνθρωπος, με τη κατασκευή αυτών των βομβών, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Τραγική ειρωνεία είναι ότι οι όποιοι επιζήσαντες από την Χιροσίμα κατευθύνθηκαν στο Ναγκασάκι για να γλιτώσουν χωρις να φανταστούν ότι εκεί τους περίμενε δεύτερο χτύπημα!


ΟΙ 2 ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Για να μην εισέλθω σε κουραστικές λεπτομέρειες απλά θα αναφέρω τον μηχανισμό που σε λάθος χέρια παραγει τον όλεθρο ενώ σε σωστά την ζωή.

Η φύση επιλέγει πάντα τον δρόμο που συμφέρει ενεργειακά. Αυτό μεταφράζεται στο ότι κάθε φυσικό σύστημα προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει την συνολική του ενέργεια. Οι ελαφριοί πυρήνες (π.χ. Υδρογόνο, Λίθιο, κλπ, μεχρι τον πυρήνα σιδήρου) συμφέρει ενεργειακά να γίνουν βαρύτεροι μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται σύντηξη. Πχ ο Ήλιος κάνει θερμοπυρηνική σύντηξη υδρογόνου προς κάτι βαρύτερο, το στοιχείο 'Ηλιο. Εν ολίγοις, ενώνει 4 υδρογόνα και τα κανει 'Ηλιο. Αυτή η διαδικασία του αποφέρει τεράστια ποσά ενέργειας τα οποία είναι ευεργετικά για εμάς και τη ζωή πάνω στη Γη. Αυτή η διαδικασία κάνει τον Ήλιο να λάμπει έχοντας περίπου 6000 βαθμούς στην επιφάνεια του.

Τώρα οι πολύ βαρύτεροι πυρήνες (πχ Ουράνιο κλπ και γενικότερα όσοι είναι βαρύτεροι του Σιδήρου-56) δίνουν ενέργεια αλλά με μια αντίστροφη διαδικασία που λέγεται σχάση, διότι πλέον αυτοί οι πυρήνες δεν συμφέρει να γίνουν βαρύτεροι αλλά ελαφρύτεροι (το γιατί είναι άλλη ιστορία). Στους πυρηνικούς αντιδραστήρες γίνεται λοιπόν σχάση αλλά ελεγχόμενη ώστε κάθε στιγμή να συμμετέχουν όσοι πυρήνες πρέπει για να παράγεται η απαιτούμενη ενέργεια. Όταν δεν είναι ελεγχόμενη η σχάση, όπως σε μία πυρηνική βόμβα, τότε οδηγούμαστε σε απελευθέρωση εκρηκτικών ποσών ενέργειας σε πολύ πολύ μικρο χρονικό διάστημα και αυτό το διαπιστώσαμε εμπράκτως τότε...

*(Να σημειωθεί επίσης εδώ, ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες ηλεκτροπαραγωγής, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν πυρηνικές βόμβες, εκ κατασκευής).

___________________________________________________________


ΜΕΡΟΣ ΙΙ: ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ


Σε αυτό το μερος θα αναφερθώ σε κάτι που εχει και μετεωρολογικό ενδιαφέρον αλλά με αρνητικό τρόπο όπως θα δείτε παρακάτω.

Ο πυρηνικός χειμώνας και ίσως το πυρηνικό καλοκαίρι ή υπεριώδης άνοιξη όπως πιθανόν να την συναντήσετε. Θα είμαι οσο πιο συντομος γίνεται. Εστίαζω στα πιο σημαντικά.


ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Ο "πυρηνικός χειμώνας", όπως αποκαλείται, είναι μια παγκόσμια κλιματική κατάσταση που θα διαδεχτεί έναν μεγάλης κλίμακας πυρηνικό πολεμο, ο οποίος βέβαια ελπίζουμε να μην συμβει ποτέ. Μεγαλος αριθμός πυρηνικών βομβών οι οποίες θα χτυπήσουν μεγάλες πολεις του πλανητη, θα εχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή σωματιδίων τα οποία θα διαχυθούν στην ατμόσφαιρα, μειώνοντας σημαντικά το ποσοστό ηλιακής ακτινοβολίας που θα έφτανε στη Γη. Αυτά τα σωματίδια θα μπορούσαν να μείνουν στη στρατόσφαιρα για αρκετούς μήνες ενώ η στάχτη και η σκόνη θα κάνουν το γύρο του κόσμου κυκλώνοντας σαν μια ομοιογενής ζώνη το Βόρειο Ημισφαίριο της Γης από τις 30 εως τις 60 μοίρες πλάτος (καθώς τα σενάρια/μοντέλα τοποθετούν σε εκείνα τα πλάτη τις περισσότερες "πολεις-στοχους").


ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Έχουν διεξαχθεί κάποιες έρευνες ώστε να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα για το ποια θα ήταν η κατάσταση σε ένα τετοιο ολέθριο σενάριο. Η πρώτη έγινε το 1983 και ήταν ένα σχετικά απλοποιημένο μοντέλο ενώ η δεύτερη το 1986 ήταν σαφώς πιο λεπτομερής και βελτιωμένη, όμως εγω θα σας παρουσιάσω κατευθείαν την τρίτη που εγινε το 1990 και ηταν αρκετά πιο ρεαλιστική σε τρισδιάστατα μοντέλα και τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα:

1-3 μήνες μετά τον όλεθρο: 200 εκατομμύρια τόνοι καπνού και στάχτης στην ατμόσφαιρα. 10-25% της στάχτης/σκόνης πέφτει ως κατακρήμνισμα στην επιφάνεια ενώ το υπόλοιπο κάνει ήδη το γύρο του κόσμου μέσα σε 2 βδομάδες το πολύ. Πτώση 75% στις βροχοπτώσεις στα μεσαια πλατη. Μέση θερμοκρασία γυρω στους –20 με –30 ανάλογα με το σενάριο. Ισχυρές και συχνές ανεμοθύελλες.

Γενικοτερα: Πτώση στην ένταση του Ηλιακού φωτός που φτανει στην επιφανεια εως και 90% σε περιοχές που επλήγησαν άμεσα.

1-3 χρόνια μετά τον όλεθρο: 25-40% του καπνού εδραιώνει την υπαρξη του στην ατμόσφαιρα και μένει εκει για περιπου 1 χρόνο. Επιφανειακές θερμοκρασιες καταρρέουν αρκετούς βαθμούς κάτω από τα κανονικά επιπεδα. Επιφανειακή θερμοκρασια ωκεανών πέφτει κατά 2-6 βαθμούς. Καταστροφή του όζοντος κατά 50% οδηγεί σε αύξηση κατά 200% στα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας στην επιφάνεια.

Το χειρότερο από τα 4 σεναρια που εξετάστηκαν αφορά ρίψη 10 Γιγατόνων πυρηνικών (1 Γιγατόνος = 1.000.000.000 τόνοι) εναντίoν πολεμικών/βιομηχανικών και στρατιωτικών στόχων (πολύπλευρη επιθεση). Το μοντέλο δίνει πτώση εως 60 βαθμούς κελσίου στην μέση επιφανειακή θερμοκρασία και απόλυτο σκοτάδι για 40 μέρες και μόλις 1 ετος μετά το φως στην επιφάνεια θα αγγίζει τα 100 W/m^2, δηλαδή σχεδόν νύχτα.

Το 2006 έγινε μια αντίστοιχη, αλλά μικρότερης έκτασης έρευνα και το σενάριο ηταν απλως να εμπλακούν σε πυρηνικό πολεμο 2 χώρες κοντα στο επίπεδο του Ισημερινού (Ινδια-Πακιστάν ισως; ), χρησιμοποιώντας συνολικά 100 βόμβες όμοιες με αυτή της Χιροσίμα.

Τότε, οι συνολικές ανθρώπινες απώλειες υπολογίζονται από 2.6 εως 16.7 εκατομμύρια ανά χώρα. Επίσης, 5 εκατομμύρια τόνοι σκόνης θα απελευθερωθουν στην ατμοσφαιρα, με τις συνέπειες που περιέγραφε το προηγούμενο μοντελο.


ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Και κάτι ακόμα ρεαλιστικότερο. Στο πόλεμο του Κόλπου, η καύση 526 Κουβειτιανών πετρελαιοπηγών δημιούργησε ένα νέφος στη γύρω περιοχή όπου σύμφωνα με προσομοιώσεις, εριξε την θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας εως 10 βαθμούς σε μια περιοχή περιπου 200 km γύρω από αυτές τις πηγες. Ετσι φανταζεται κάποιος τι θα γινοταν σε ένα πιο εκτεταμένο επεισόδιο.


ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ (ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΝΟΙΞΗ)

Έτσι λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε ότι για να επιβιώσουμε μέχρι τώρα θα πρέπει να ανταπεξέλθουμε τον πυρηνικό χειμώνα, τα απαγορευτικά επίπεδα ραδιενέργειας και τις απαγορευτικές θερμοκρασίες και όμως η κόλαση για όσους αντέξουν δεν θα τελειώσει εκει. Θεωρητικά, μετα τον πυρηνικο χειμώνα, έρευνες δείχνουν ότι θα ακολουθούσε ένα πυρηνικό καλοκαιρι όπως λεγεται, με εντελώς αντίθετο σκηνικό. Καταστροφή του όζοντος μέσω συγκεκριμένων χημικών διαδικασιών, ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου, κατακόρυφη αύξηση της θερμοκρασίας που θα διαμόρφωναν ένα σκηνικό το οποίο θα αποτελούσε σκληρότατη δοκιμασία για οποίο οργανισμο κατάφερνε να επιβιώσει του Πυρηνικού χειμώνα.

Συγκεκριμένα, οι πυρηνικές εκρήξεις θα δημιουργούσαν οξείδια του αζώτου (10^32 ατομα ανά μεγατόνο πυρηνικων -- 1 Μεγατόνος = 1.000.000 τόνοι) τα οποία, μέσω φωτοχημικών αντιδράσεων διασπούν το οζον. Όλα τα σενάρια τοποθετούν τη μείωση του όζοντος κοντά στο 60% κατά μέσο όρο και μετά από 7 έτη θα επανερχομασταν σε μια κατάσταση με όζον σταθερά μειωμένο γύρω στο 10% της αρχικής τιμης, άρα μάλλον ανεπανόρθωτη βλάβη ή αν θέλετε βλάβη η οποία θα ήθελε τουλάχιστον μια 10ετια για να αποκατασταθεί.


ΣΗΜΕΡΑ

Υπάρχουν περιπου 50000 πυρηνικές κεφαλές στο πλανήτη που αντιστοιχούν σε περίπου 13 Γιγατόνους ΤΝΤ. Για σύγκριση, ολες οι βόμβες που έπεσαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν ξεπερνούν τους 3 Μεγατόνους! Επίσης, ένα Αμερικανικό υποβρύχιο τύπου Trident, το οποιο έχει 24 πυρηνικές κεφαλές, μπορεί να καταστρέψει όλες τις Ρωσικες πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Υπάρχουν 2 αριστουργηματικές, κατά τη γνώμη μου, ταινίες που πραγματεύονται την περίπτωση ενός τέτοιου πολέμου και τις συνέπειες του και στόχο έχουν να παρουσιάσουν τη φρίκη του. Η μία λέγεται «Η επόμενη μέρα» (The day after) παραγωγής 1983 και δείχνει τις συνέπειες ενός τέτοιου ολέθρου μέσα από μια μικρή κοινωνία στο Κάνσας και πως είναι πριν και μετά. Η δεύτερη παρουσιάζει με φοβερό τρόπο τις συνέπειες αμέσως μετά από ένα τέτοιο ολοκαύτωμα, είναι παραγωγής 2000 και λέγεται «Η ώρα του ολέθρου» (Οn the beach, είναι remake του αντίστοιχου σεναρίου του 1959.) και είναι 195' περίπου.

___________________________________________________


"Εκεί που όλα ήταν ήσυχα μέσα στην νύχτα, ξαφνικά και χωρίς κανέναν ήχο, λούστηκαν οι λόφοι, το περιβάλλον, τα πάντα γυρω μου σε ένα υπέρλαμπρο φως, σαν κάποιος να είχε ανάψει τον Ήλιο με το πάτημα ενός κουμπιού!"...

Την παραπάνω περιγραφή έκανε ο Φυσικός Otto Frisch στις 16/7/1945, κατά τη πρώτη στην Ιστορία, δοκιμή πυρηνικής βόμβας στο Ν.Μεξικό στα πλαίσια του σχεδίου Manhatan.

___________________________________________________

Το μικρό αυτό αφιέρωμα έχει ως κύριο σκοπό την ανάδειξη της φρίκης του πολέμου, ανεξάρτητα εάν σε αυτόν χρησιμοποιούνται συμβατικά όπλα ή όπλα μαζικής εξόντωσης (όπως πυρηνικά, κ.α.).

2 σχόλια:

Maria Di είπε...

Θαυμάσιο αφιέρωμα! Για να έχουμε ιστορική μνήμη, γνώση, συνείδηση!

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Σ'ευχαριστώ Μαρία! Ακριβώς για αυτό το έφτιαξα και γω και θέλω να το βελτιώσω στο μέλλον. Είναι από τα πιο φρικτά "πειράματα" πάνω σε ανθρώπους.