3/6/10

Εκτίμηση ασταθειών & Στατιστικά Μαίου

1) ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ - Αστάθειες και στο βάθος καύσωνας;

Σύμφωνα με τα τελευταία run του GFS και συγκεκριμένα και με το 06Ζ της 03/06/2010, αναμένονται αστάθειες το Σαββατοκύριακο 5-6/6, σε μεγάλο μέρος της χώρας. Φαίνεται να επηρεάζεται η βορειοδυτική Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες και αργότερα η κεντρική και βόρεια περισσότερο αλλα και η ανατολική (μέσα και η Αττική), ενω τα νησιά του νότιου Αιγαίου και η Κρήτη έχουν λιγότερες πιθανότητες αλλά όχι μηδενικές.

Το Σάββατο στην Αττική παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον με τα μέχρι στιγμής στοιχεία καθώς εισβάλλει μια ψυχρή αέρια μάζα στα 500 hPa και ρίχνει την θερμοκρασία έως τους -19.Επίσης, στα στρώματα της τροπόσφαιρας έως τα 500 hPa θα υπάρχει ασθενής άνεμος και αρκετή υγρασία.Η όλη κατάσταση φαίνεται "κεντραρισμένη" στην Αττικο-Βοιωτία και τη Θεσσαλία, όπως φαίνεται στο χάρτη των 500 hPa και σε αυτον των 850 hPa.
Η αστάθεια λοιπόν λογικό είναι να κινηθεί σε αρκετά καλές τιμές και θα υπάρχουν καλές κατακόρυφες κινήσεις.
Οπότε, αναμένονται βροχές και καταιγίδες με πιθανότητα απο το μεσημέρι του Σαββάτου έως το βράδυ της Κυριακής αλλά πιο πιθανό είναι το Σάββατο, καθώς τη Κυριακή στην Αττική θα ενισχυθούν οι βόρειοι άνεμοι.

Μετά την διαταραχή που θα μας επηρεάσει το σαββατοκύριακο, φαίνεται πως πάμε για την πρώτη σοβαρή θερμή εισβολή του καλοκαιριού μεσα στη νέα εβδομάδα, με θερμοκρασίες μέγιστες που φαίνεται να κυμαίνονται και πάνω απο 37-38 βαθμούς. Το ενδεχόμενο για το πρώτο 40ρι δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ακόμα.___________________________________________________________

2) ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΑΙΟΥ 2010 ΓΙΑ ΚΥΨΕΛΗ

Κατώτερος των περιστάσεων ο Μαιος σχεδον ξηρός παρ'ολες τις 2 καταιγίδες του.
Αναμένουμε τις αστάθειες του Ιουνίου τώρα...

Μεση θερμοκρασία: 23,6
Απόλυτα μέγιστη: 33,1
Απόλυτα ελάχιστα: 16,4
Μέσο μηνιαίο θερμοκρασιακό εύρος μεγιστης-ελάχιστης: 8,8
mm υετού: 8
Καταιγίδες: 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: