10/5/10

Πολύ θερμή εβδομάδα! Θα σπάσουν ρεκόρ;

Η συνέχεια της θερμής εβδομάδας που πέρασε, θα είναι μια ακόμα θερμότερη καθώς όπως έχει ειπωθεί και σε προηγούμενο άρθρο, αναμένεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας απο σήμερα Δευτέρα 10/5 και έως τη Παρασκευή 14/5 η οποία θα είναι η θερμότερη μέρα για τα νότια τμήματα της χώρας.

Συγκεκριμένα για την Αττική, η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο και οι μέγιστες τιμές θα βρίσκονται Τριτη & Τετάρτη στους 30-32 (κεντρικα) & 29-31 (παραλιακα), Πέμπτη & Παρασκευή 33-35 (κεντρικα) & 30-32 (παραλιακα).

Το 06run του GFS της 10/5 δίνει ισχυρούς νοτιάδες τη Παρασκευή και κάποια σχετική υγρασία γύρω στα 600 hPa τουλάχιστον. Αυτό σημαίνει ότι Πέμπτη και Παρασκευή αν κάνουν την εμφάνιση τους τελικα οι αραιές νεφώσεις και το αεράκι είναι όσο ισχυρό προβλέπεται, τότε οι μέγιστες θα ειναι χαμηλότερες (γύρω στους 32-34) για εκεινες τις 2 μερες. Αυτοί θα είναι παράγοντες της τελευταίας στιγμής.Η προοπτική φαίνεται να επιφυλάσσει κάποιες αστάθειες το Σάββατο, όμως αυτό θα διαλευκανθεί στα επόμενα run. Πάντως οι συνιστώσες των ανέμων στη κατώτερη και μέση τροπόσφαιρα δεν δείχνουν κατι ευνοικο για την νότια Ελλάδα σε αυτό το run, καθώς πάλι θα έχουμε στροφη απο ισχυρούς ΝΔ σε ισχυρους ΒΔ με εξασθενιση. Αυτο εχει συμβει πολλες φορες φετος και δείχνει χαμηλό που περνά απο τα βόρεια. Πιο ευνοική μέρα φαίνεται το Σάββατο πάντως για κάτι "δροσερό", αλλά οι θυελλώδεις άνεμοι στη μέση τροπόσφαιρα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια προς το παρόν.

Απο την άλλη μεριά, η Κρήτη φλερτάρει ακόμα και με το 40ρι, ιδιαιτερα οι βορειες ακτες, καθώς οι ισχυροί νοτιάδες που φαίνεται οτι θα επικρατήσουν, θα οδηγήσουν σε θερμό καταβατικό άνεμο κυρίως στο Ηράκλειο αλλα και στα Χανια σε μικροτερη ενταση αν ο ανεμος τελικα ειναι καθαρος νοτιας οπως προβλεπεται. Το καλό είναι πως ο καταβατικός αυτός άνεμος είναι ξηρός και θα μειώσει πολύ τα επίπεδα υγρασίας και δυσφορίας. Το μοντέλο ΝΜΜ βλέπει αυτή την εξέλιξη για το Ηράκλειο.

1 σχόλιο:

Αντί-Συμβατικ0ς είπε...

Τελικά η Κρήτη χτυπήθηκε περισσότερο απο το κύμα ζέστης καθως στην καλύτερη περίπτωση υπήρξαν 35ρια και 36ρια ως μέγιστες θερμοκρασίες μέσα στη βδομάδα ενώ το Σάββατο τα Χανιά άγγιξαν τους 39 με ισχυρους νοτιους καταβατικούς ανέμους και το Ηράκλειο τη γλίτωσε με 35(!).

Η Αθήνα επηρεάστηκε απο τους "παράγοντες της τελευταίας στιγμής" όπως αεράκι και νεφώσεις με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να φτάσει το πολύ στους 32-32,5.